Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

O soluție pentru marile orașe? Guvernul francez vrea reglementarea trotinetelor electrice, nu interzicerea lor

Publicat

in

O „reglementare” îmbunătăţită mai degrabă decât o interdicţie: guvernul francez a anunţat marţi că lucrează la măsuri în vederea unei mai bune încadrări a utilizării trotinetelor electrice, din ce în ce mai populare, însă periculoase, transmit AFP și Agerpres.

Trotinete electriceFoto: Nicolas Landemard / Zuma Press / Profimedia

Ministrul francez al Transporturilor, Clément Beaune, a declarat că este în favoarea unui „plan de reglementare” a trotinetelor electrice la nivel naţional, cu mai multe controale şi „măsuri de precauţie”.

Interdicţiile sunt „soluţii simpliste”, a declarat ministrul la canalul France 2 răspunzând la o întrebare referitoare la iniţiativa primarului socialist al Parisului Anne Hidalgo, care intenţionează să organizeze la 2 aprilie un referendum referitor la interzicerea trotinetelor electrice oferite spre închiriere în capitală – o măsură agreată de edil.

Hidalgo a adăugat că utilizarea privată a trotinetelor electrice nu ar trebui să fie restricţionată.

Un decret din octombrie 2019 reglementează deja utilizarea trotinetelor electrice.

Acesta prevede în special o vârstă minimă de 12 ani pentru conducerea acestor vehicule, limitează viteza maximă la 25 km/h, interzice circulaţia pe trotuare (cu unele excepţii locale), interzice utilizarea unei trotinete de mai multe persoane simultan şi prevede echiparea obligatorie cu lumini de poziţie în faţă şi în spate, cu catadioptri, sistem de frânare şi dispozitiv de avertizare sonoră.

Circulația trotinetelor pe trotuare fusese interzisă în Franța încă din mai 2019, cu câteva luni înainte de adoptarea pachetului mai larg de stricții.

Guvernul francez vede trotinetele electrice „o soluție” în marile orașe

Ca şi în cazul altor vehicule, sunt interzise efectuarea de apeluri telefonice sau purtarea căştilor audio în timpul deplasării cu trotineta electrică.

Ministrul Beaune a adăugat că, în opinia sa, interdicţia ar „afecta un mod de transport care poate fi ecologic, care poate reprezenta o soluţie în marile oraşe”.

Tot mai mulţi francezi folosesc trotinete electrice, iar mortalitatea în rândul utilizatorilor acestor vehicule creşte de la an la an: 22 de decese înregistrate în 2021, comparativ cu 10 în 2019 şi şapte în 2020, notează AFP.

Companiile specializate în închirierea trotinetelor electrice au introdus regulamente mai stricte la începutul lunii decembrie pentru a preveni o eventuală măsură de interzicere a acestor vehicule.

De atunci, utilizatorii trebuie să îşi scaneze cărţile de identitate atunci când se înregistrează, pentru ca doar adulţii să poată folosi trotinetele, în timp ce utilizatorii care le folosesc într-o manieră neconformă vor putea fi identificaţi mult mai uşor şi împiedicaţi să le mai închirieze în viitor.

De asemenea, scuterele electrice trebuie să aibă plăcuţe cu numere de înmatriculare.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Cutremur într-o zonă neobișnuită a României

Publicat

in

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe scara Richter a avut loc luni dimineața, în Arad, potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), informează Mediafax.

Potrivit INCDFP, cutremurul s-a produs la ora 06:25 s-a produs în Crișana, Arad.

Citeste mai mult

NATIONAL

Alegeri municipale şi regionale în Spania: Înfrângere dură pentru Pedro Sanchez

Publicat

in

Cu şase luni înainte de alegerile legislative, partidul socialist al premierului Pedro Sanchez a suferit o înfrângere dură la alegerile municipale şi regionale de duminică, din Spania, relatează AFP.

Premierul spaniol Pedro SanchezFoto: JAVIER SORIANO / AFP / Profimedia

Partidul Popular (de dreapta) a câştigat allegerile în cel puţin şase din cele zece regiuni care până acum erau controlate de Partidul Socialist Spaniol.

Preşedintele Partidului Popular (PP), Alberto Nunez Feijoo, a anunţat „un nou ciclu politic”. PP a făcut duminică „un pas uriaş” către postul de premier pentru Feijoo la sfârşitul anuluui, a afirmat preşedintele guvernului Andaluziei, Juan Manuel Moreno Bonilla, conducător al partidului.

Însă în afară de PP, alt mare câştigător este partidul de extremă dreapta Vox, deja a treia forţă politică în parlament. Acesta a obţinut peste 1,5 milioane de voturi la alegerile municipale (7,19 la sută), dublându-şi scorul în patru ani.

Sondajele anunţat o victorie a dreptei în dublul scrutin municipal şi regional, dar nimeni nu se aştepta ca Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol al lui Sanches să sufere o înfrângere atât de dură.

PP, care a făcut din alegerile de duminică un referendum cu privire la politica lui Pedro Sanchez, şi-a atins practic toate obiectivele. A obţinut cel mai mare număr de voturi la municipale – peste 7 milioane (31,5 la sută), cu aproximativ două milioane mai mult decât în urmă cu patru ani. Partidul Socialist a obţinut mai puţin de 6,3 milioane de voturi (28,1 la sută).

Pentru PP, reversul medaliei este reprezentat de faptul că va avea nevoie de susţinerea Vox pentru a guverna, iar acest partid de extremă dreapta se anunţă a fi un partener dificil.

Alegerile de duminică au avut loc în 8.131 de municipalităţi. La scrutinul municipal au fost aşteptaţi să voteze 35,5 milioane de spanioli, iar în alegerile regionale au votat 18,3 milioane de spanioli, scrutin privind adunări şi executive în 12 dintre cele 17 regiuni autonome ale Spaniei.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend