Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

O scrisoare trimisă de papa Benedict al XVI-lea înainte să moară aruncă lumină asupra demisiei sale din fruntea Bisericii Catolice în 2013

Publicat

in

Insomniile de care suferea Benedict al XVI-lea au reprezentat „motivul central” al demisiei sale din 2013, a dezvăluit fostul suveran pontif într-o scrisoare expediată cu doar câteva săptămâni înaintea morţii sale unui biograf şi care a fost publicată vineri de un săptămânal german, informează AFP și Agerpres.

Papa Benedict al XVI-leaFoto: Pool Or Per-AGF / Shutterstock Editorial / Profimedia

Fostul papă-emerit i-a trimis o scrisoare pe 28 octombrie 2022, cu doar câteva săptămâni înaintea morţii sale, biografului german Peter Seewald.

În acea scrisoare, publicată de săptămânalul Focus, fostul cardinal Joseph Ratzinger, decedat la vârsta de 95 de ani în luna decembrie, afirma că „motivul central” al demisiei sale din februarie 2013 a fost „insomnia” care îl „însoţea fără încetare după Zilele Mondiale ale Tineretului Catolic”, organizate la Koln în august 2005, la câteva luni după ce fusese ales papă în urma decesului lui Ioan Paul al II-lea.

Medicul său personal i-a prescris atunci „medicamente puternice”, care i-au permis într-o primă fază să îşi îndeplinească mandatul.

Însă, de-a lungul timpului, acele somnifere şi-ar fi atins limitele, potrivit scrisorii fostului papă, şi i-ar fi „garantat din ce în ce mai puţin” capacitatea de lucru. În plus, acea administrare de somnifere s-ar fi aflat şi la originea unui incident care s-a petrecut în timpul unei vizite în Mexic şi în Cuba, în martie 2012.

Incidentul care l-ar fi făcut pe papa Benedict să renunțe la pontificat

În dimineaţa după prima noapte a acelei vizite, papa Benedict al XVI-lea ar fi constatat că batista lui era „complet îmbibată cu sânge”, potrivit scrisorii publicate în Focus.

„Cred că m-am lovit de ceva în sala de baie şi am căzut”, dezvăluia fostul papă-emerit. Un medic a reuşit să facă în aşa fel încât rănile nu au fost vizibile şi un nou medic personal ar fi insistat după acel incident să îi prescrie „o reducere a somniferelor”, sfătuindu-l totodată pe papă să nu apară în public decât în cursul dimineţii în timpul călătoriilor sale în străinătate.

Papa-emerit se declara în acea scrisoare pe deplin conştient că acele restricţii medicale „nu puteau fi respectate decât pentru o scurtă perioadă” şi acea constatare l-a făcut să demisioneze în februarie 2013, cu câteva luni înaintea Zilelor Mondiale ale Tineretului catolic de la Rio de Janeiro, un eveniment despre care a spus că simţea „că nu putea să îl ducă la bun sfârşit”.

Astfel, Benedict al XVI-lea ar fi demisionat mai devreme, pentru ca succesorul său, papa Francisc, să poată onora angajamentul ocazionat de vizita în Brazilia.

Papa-emerit Benedict al XVI-lea, a cărui demisie din 2013 a surprins întreaga lume, a murit pe 31 decembrie într-o mănăstire de la Vatican.

Pontificatul său a fost marcat de crize multiple, precum scandalul VatiLeaks din 2012, care a evidenţiat o vastă reţea de corupţie la Vatican, şi cazuri de pedofilie în care erau implicaţi preoţi catolici.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Schimbare majoră decisă de Apple: Generația iPhone 15 va avea porturi USB-C

Publicat

in

Porturile USB-C şi alte informaţii neoficiale despre seria iPhone 15 par a fi confirmate de prototipurile descoperite şi analizate de o publicaţie americană, transmite News.ro.

Logo AppleFoto: Shutterstock

MacRumors, publicaţie specializată în tot ceea ce înseamnă Apple, a intrat în posesia unor prototipuri ale celor patru modele care vor compune seria de smartphone-uri iPhone 15.

Prototipurile, deşi nu sunt funcţionale, reuşesc să demonstreze abordarea pe care Apple a ales-o în cazul acestei serii în ceea ce priveşte exteriorul telefoanelor pe care le va lansa anul acesta.

Cel mai important lucru pe care aceste prototipuri reuşesc să-l confirme este existenţa portului USB-C. Acesta va fi prezent pe toate cele patru modele ale seriei.

Se pare că vor exista unele diferenţe în ceea ce priveşte implementarea USB-C. Modelele mai scumpe vor beneficia de o conexiune de date mai rapide, însă, important este că toate versiunile se vor încărca folosind răspânditul standard USB-C.

În rest, cu excepţia rotunjirii mai pronunţate a marginilor, deosebirile de design dintre iPhone 15 şi seria de anul trecut sunt foarte mici, ceea ce arată că noua serie va fi update minor.

Ca în fiecare an, Apple îşi va prezenta noile iPhone-uri în luna septembrie. Până atunci, săptămâna viitoare, când are loc WWDC, compania americană este aşteptată să-şi prezinte prima cască de realitate mixtă.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

În țara unde trei oameni din zece sunt știrbi, statul a pus stomatologia în cui. Cum a ajuns România să nu se mai caute la dinți

Publicat

in

România este țara în care trei din zece oameni nu mai au dinți naturali în gură, la propriu. Este de trei ori mai mult decât media europeană. Paradoxal, tot în România medicina stomatologică este aproape complet asigurată de mediul privat, statul având o implicare minimală.

Foarte puțini stomatologi intră în contract cu casele de sănătateFoto: Shutterstock

Așa s-a ajuns în situația ca românii să fie europenii cu cele mai multe probleme de sănătate orală. Majoritatea trec pragul unui cabinet stomatologic abia când este prea târziu.

De obicei, când îi doare. Chiar și după ce primesc îngrijire, prea puțini sunt cei care își continuă tratamentele sau recurg la o reabilitare orală completă. Nu pentru că sunt niște pacienți ignoranți.

Pentru cei mai mulți români, serviciile stomatologice pur și simplu costă foarte mult. Iar banii trebuie plătiți pe loc, direct din buzunar, spre deosebire de alte servicii medicale unde statul asigură alternativa.

Citește mai mult pe Panorama.ro

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend