Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

O plajă din SUA, confiscată acum 100 de ani, a fost restituită descendenților

Publicat

in

O plajă pe care se află o stațiune balneară din Los Angeles, confiscată de la proprietarii de culoare în urmă cu aproape 100 de ani, a fost restituită descendenților.

Bruce’s Beach a fost cumpărată în 1912 pentru a fi construită o stațiune balneară pentru persoanele de culoare, într-o perioadă de segregare rasială în sudul Californiei. Situată în Manhattan Beach, ea a fost luată cu forța de consiliul local în 1924. Însă marți, oficialii din Los Angeles au votat pentru a returna terenul familiei.

În 1912, Willa și Charles Bruce au cumpărat cele două loturi de teren cu 1.225 de dolari. În prezent, plaja valorează aproximativ 20 de milioane de dolari.

„Oriunde am încercat să cumpărăm terenuri pentru o stațiune balneară, am fost refuzați, dar eu dețin acest teren și am de gând să-l păstrez”, spunea Willa în urmă cu un secol, potrivit Mediafax.ro.

În următorul deceniu, Bruce’s Beach a devenit o „citadelă pentru afro-americanii care veneau acolo pentru petrecerea timpului liber din tot restul sudului Californiei”.

Dar departamentul de poliție a limitat parcarea în zonă la 10 minute, iar un alt proprietar local a pus semne de interzicere a accesului, obligând oamenii să meargă pe jos o jumătate de milă pentru a ajunge la apă.

Deoarece măsurile nu au reușit să-i descurajeze pe vizitatori, autoritățile locale au confiscat terenul. Oficialii au susținut că intenționau să construiască un parc, dar acest lucru nu s-a întâmplat decât multe decenii mai târziu.

În moțiunea de restituire a terenului care a apărut săptămâna aceasta scrie că „este bine documentat faptul că această mișcare a fost o încercare motivată rasial de a alunga afacerea de succes a negrilor și pe patronii acesteia”.

Restituirea este rezultatul unei campanii îndelungate și al unui proces dificil. Plaja a avut ani de zile o placă memorială pentru Willa și Charles, iar legislativul de stat a trebuit să adopte o lege pentru a permite returnarea proprietății.

De acum încolo, orașul va închiria terenul de la familie pentru 413.000 de dolari pe an, cu o clauză care permite achiziționarea viitoare a terenului pentru până la 20 de milioane de dolari plus costurile, conform contractului de închiriere.

„Aceasta este o zi despre care nu eram siguri că va veni vreodată”, a declarat Anthony Bruce, un strănepot al lui Willa și Charles, numind-o „dulce-amară”.

„I-a distrus din punct de vedere financiar. Le-a distrus șansa la visul american. Mi-aș dori ca ei să poată vedea ce s-a întâmplat astăzi. Sperăm ca acest lucru să deschidă ochii oamenilor asupra unei părți a istoriei americane despre care nu se vorbește suficient și credem că este un pas spre încercarea de a îndrepta greșelile trecutului”, a adăugat el.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Raport: 68 de unităţi de învăţământ dintre cele 407 din judeţul Vâlcea nu dispun de niciun fel de sistem de protecţie

Publicat

in

De

68 de unităţi de învăţământ dintre cele 407 din judeţul Vâlcea nu dispun de niciun fel de sistem de protecţie, iar alte 30 îndeplinesc doar una dintre cerinţele minime de securitate prevăzute de lege, potrivit unui raport al Poliţiei Vâlcea, prezentat joi, într-o şedinţă de lucru a reprezentanţilor tuturor instituţiilor cu atribuţii în asigurarea siguranţei în şcoli ce s-a desfăşurat la Instituţia Prefectului.

Inspectorul şef adjunct al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Vâlcea, Ion Matei, a precizat că o grădiniţă şi o şcoală primară din oraşul Bălceşti nu au nici măcar gard împrejmuitor, însă numărul şcolilor fără paznic sau camere video de supraveghere este cu 30 mai mic în acest an şcolar faţă de anul anterior, potrivit Agerpres.

„Anul trecut nu am avut unităţi de învăţământ asigurate exclusiv cu pază umană, anul acesta avem una. Număr unităţi de învăţământ dotate exclusiv cu sisteme de supraveghere video – 233 anul trecut, 257 în acest an. Număr de unităţi de învăţământ care dispun atât de pază umană, cât şi de sisteme tehnice de supraveghere video – 44 anul trecut, 51 în acest an. Număr unităţi de învăţământ care nu dispun de pază umană şi nici de sisteme tehnice de supraveghere video – 128 în anul precedent, 98 în acest an. Dintre aceste unităţi, un număr de 30 au totuşi montat sistem de alarmă împotriva efracţiei, îndeplinind astfel una dintre cerinţele minime de securitate prevăzute prevăzute de art. 8, ind. 1 din Anexa 1 la HG nr. 301/2012. Aşadar, un număr de 68 de unităţi de învăţământ nu au în prezent montat niciun fel de sistem de protecţie”, a spus reprezentantul IPJ Vâlcea.

Conform datelor prezentate de IPJ Vâlcea, cele mai multe dintre unităţile de învăţământ din judeţ fără pază sunt grădiniţe din mediul rural.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

CEDO ordonă Parisului să suspende deportarea unui cecen în Rusia

Publicat

in

De

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a emis joi o „măsură provizorie”, adică o măsură de urgență, prin care cere Franței să nu procedeze la expulzarea unui cecen în Rusia, deoarece consideră că acesta ar putea fi torturat acolo, potrivit AFP.

Sediul CEDOFoto: CEDO

Bărbatul, născut în 1980, a susținut în fața CEDO că a fost arestat în 2004 în Rusia, interogat și torturat de mai multe ori pentru presupusele sale legături cu membri ai insurgenței cecene.

Eliberat în cadrul unei amnistii, el a declarat că a trăit apoi în clandestinitate înainte de a intra în Franța în 2014.

El și soția sa au primit statutul de refugiat în 2018 de la Curtea Națională de Azil, care a fost apoi retras în 2019, după ce directorul general al Ofpra (Oficiul francez pentru protecția refugiaților și apatrizilor) a depus o cerere de revizuire.

În 2020, prefectul din Morbihan, în vestul Franței, a formulat o obligație de părăsire a teritoriului național pentru cuplu și a stabilit Rusia ca țară de destinație.

„Prezenta decizie nu contravine prevederilor articolului 3 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului”, a scris prefectul la acea vreme.

Decizia sa a fost confirmată de o instanță administrativă și apoi de o curte administrativă de apel.

Dar judecătorii europeni au considerat în unanimitate că instanțele franceze „nu au evaluat suficient riscurile de rele tratamente” la care ar fi expus cecenul dacă ar fi returnat în Rusia.

Aceștia au decis că o astfel de returnare ar constitui o „încălcare a articolului 3 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului”, care prevede că „nimeni nu poate fi supus la tortură sau la pedepse sau tratamente inumane sau degradante”.

Prin urmare, au decis o „măsură provizorie”, o măsură de urgență care prevedea „ca solicitantul să nu fie expulzat”. Franța are la dispoziție trei luni pentru a face apel și a aduce cauza în fața Marii Camere, cea mai înaltă instanță a CEDO.

În hotărârea sa, CEDO a citat mai multe documente ale Departamentului de Stat al SUA, Amnesty International și Human Rights Watch, care semnalează utilizarea torturii de către autorități împotriva persoanelor deținute în Rusia.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend