Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

O manifestaţie pentru solidaritate şi în favoarea drepturilor omului a reunit 10.000 de oameni în centrul capitalei Germaniei

Publicat

in

O manifestaţie în favoarea solidarităţii, toleranţei şi împotriva urgenţei climatice a reunit sâmbătă circa 10.000 de oameni în centrul capitalei Germaniei, Berlin, informează EFE.

Marşul a fost convocat de circa 300 de organizaţii, de la organizaţii neguvernamentale precum Amnesty International şi Pro Asyl la mişcări pentru mediu ca Fridays for Future, dar şi sindicate şi partide de opoziţie.

Sloganul comun a fost #unteilbar (inseparabili – n.r.), iar obiectivul era de a lansa un mesaj împotriva excluderii şi în favoarea drepturilor omului, împotriva rasismului şi în favoarea justiţiei sociale şi a primirii de refugiaţi.

Marşul s-a întins pe câţiva kilometri, de la Bulevardul 17 iunie, din apropierea cancelariei germane şi a sediului parlamentului federal (Bundestag), trecând prin emblematica Poartă Brandeburg şi terminând în Alexanderplatz. În marea lor majoritate, participanţii au respectat distanţarea fizică şi au purtat măşti, potrivit unor surse din poliţie, care au transmis că nu s-au înregistrat incidente.

Manifestaţia s-a desfăşurat cu trei săptămâni înaintea alegerilor generale din 26 septembrie, scrutin care va marca sfârşitul aşa-numitei “epoci Angela Merkel“, în contextul în care actualul cancelar se va retrage după formarea unui nou guvern, potrivit Agerpres.ro.

Protestatarii au condamnat şi politica de extremă dreapta din Germania, relatează dpa, care menţionează că poliţia a estimat numărul participanţilor la aproape 10.000, în timp ce un purtător de cuvânt al evenimentului a apreciat că prezenţa la marş a fost de sub 30.000 de persoane.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements

NATIONAL

Radu Tudor sare în apărarea lui Nicolae Ciucă: Replică tăioasă pentru UDMR, după declarațiile lui Kelemen Hunor

Publicat

in

De

Jurnalistul Radu Tudor (Antena 3), cunoscut ca un apropiat al structurilor militare, sare în apărarea generalului (r) Nicolae Ciucă, desemnat de președintele Iohannis drept candidat pentru funcția de prim-ministru. Radu Tudor răspunde dur argumentelor UDMR, după ce președintele formațiunii, Kelemen Hunor, a afirmat că în principiu nu este de acord să fie guvernul condus de militari.

„In legatura cu aceasta dilema a UDMR, sunt cateva aspecte de semnalat.

1. Toti barbatii care au condus guvernele Romaniei dupa decembrie 1989 sunt militari in rezerva. Unii cu gradul de soldat, altii cu grade mai mari. Functie de indeplinirea serviciului militar obligatoriu, durata acestuia si alte conditii pe care le indeplineste un barbat din Romania pana la o anumita varsta

2. Doi generali au fost premieri interimari in Romania : generalul Eugen Bejinariu in 2004 si generalul Gabriel Oprea in 2015. Nu stiu daca pe atunci UDMR avea aceeasi reticenta la militari ai Armatei Romane in functii politice

3. Exista si printre politicienii UDMR care au indeplinit functii publice importante – ministri, secretari de stat, parlamentari, etc – militari in rezerva ai diverselor structuri militare romanesti. Acestia sunt cunoscuti si bine evidentiati de catre institutiile respective

4. Odata cu trecerea in rezerva, orice militar se bucura de toate drepturile constitutionale de care se bucura orice civil : de a face politica, de a fi ales, de a ocupa functii publice

5. Militarul roman e bun pentru UDMR doar atunci cand avioanele militare zboara cu pacienti civili zi si noapte, cand medicii militari lucreaza in spitalele civile, cand Armata ridica spitale COVID pentru civili, cand militarii intervin la inundatii si alte calamitati si in zeci de alte situatii dificile pentru tara.

Atunci ei sunt buni, zi si noapte, ca sa doarma UDMR linistit la putere, in administratia centrala si locala.

Altfel, sa ocupe functia de premier, vicepremier sau ministru e mai bun un politician UDMR decat un militar roman in rezerva, nu-i asa?Szervus!”, scrie Radu Tudor pe blog.

Liderul UDMR Kelemen Hunor spune că nu e de acord ca guvernul să fie condus de un militar, așa cum e Nicolae Ciucă, dar crede că pe termen limitat, acest executiv poate fi o opțiune.

„Vom avea o discuție cu colegii noștri să luăm o decizie. Atât pot să vă spun în acest moment. Important este să avem săptămâna viitoare un guvern cu puteri depline. Nu exclud, am spus că pot accepta o astfel de soluție. În principiu nu sunt de acord să fie guvernul condus de militari, dar acum este o situație excepțională. (…) În a doua sesiune, va urma o moțiune de cenzură. Eu nu mă ascund după deget și spun cum văd lucrurile. Avem nevoie de un guvern cu drepturi depline. Prima mare încercare, dacă trece acest guvern, va fi în primăvara anului viitor”, a declarat Kelemen Hunor.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult

NATIONAL

Premierul Estoniei: ‘UE ar trebui să vină cu un răspuns mai puternic la problema migraţiei’

Publicat

in

De

Uniunea Europeană ar trebui să vină cu un răspuns mai puternic la problema migraţiei, care este ”îngrijorătoare” pentru Estonia, a susţinut joi premierului acestui stat, Kaja Kallas, potrivit Reuters.

”Situaţia din Belarus şi de la frontiera europeană este foarte îngrijorătoare pentru noi. Avem nevoie de un răspuns comun al UE mai puternic în această privinţă”, a declarat Kallas la sosirea sa reuniunea Consiliului European, găzduită de Bruxelles joi şi vineri.

Polonia, Lituania şi Letonia l-au acuzat pe preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko de orchestrarea unei creşteri masive a sosirilor de migranţi la frontiera dintre Belarus, pe de o parte, şi cele trei ţări, pe de altă parte.

Ca răspuns la sancţiunile impuse de UE la adresa ţării sale pentru abuzuri contra drepturilor omului, Lukaşenko a anunţat în luna mai că autorităţile belaruse nu vor mai împiedica migranţii ilegali să utilizeze Belarusul ca rută de tranzit către Occident, potrivit Agerpres.ro.

Ulterior, au fost raportate creşteri masive ale trecerilor ilegale la frontiera externă a UE dinspre Belarus.

Pe de altă parte, şefa executivului eston s-a pronunţat pentru găsirea unor soluţii pe termen lung la nivelul UE la problemele energetice întâmpinate de blocul comunitar, un alt subiect care va fi dezbătut de liderii Celor 27 la summitul de la Bruxelles.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend