La fix 15 ani de când compania franceză Renault a preluat Automobile Dacia, o uzină în care lucrează 14.000 de angajați, de pe banda de producție iese câte un automobil la fiecare 55 de secunde, adică 65 de mașini pe oră și 1 389 pe zi.
Cadența de producție a uzinei de la Mioveni se ridică la aproximativ 350.000 de vehicule pe an, în 2013, peste 93% din producţie fiind trimisă la export. Chiar dacă vânzările Dacia au mers foarte bine în Europa, odată cu relaxarea pieței și revenirea din criza financiară, este posibil ca o parte importantă a cumpărătorilor să se orineteze către mărci mai scumpe și mai cunoscute. Astfel, compania Dacia estimează o scădere a producției cu 20.000 – 30.000 de mașini în 2014 comparativ cu anul anterior, a declarat luni, la o conferință de presă la Pitești, președintele director general al Dacia, Nicolas Maure, cu ocazia împlinirii a 15 ani de când Renault a preluat Dacia. El a explicat aceasta posibilă scădere prin transferul de activitate în ceea ce privește producția Sandero de la Mioveni la uzina din Tanger, care a demarat în toamna anului trecut o a doua linie de producție.
Maure a afirmat că producția din 2014 va fi influențată de evoluția piețelor, marcate de o concurență exacerbată, atât în ceea ce privește competitorii cât și concurența internă la nivelul grupului Renault cu uzina din Maroc. Uzina Dacia de la Mioveni produce modelele Logan, Logan MCV, Sandero, Sandero Stepway, Duster și Renault Symbol, iar uzina Renault din Maroc produce modelele Sandero, Dokker, Dokker Van și Lodgy. Președintele Dacia a spus că, în 2013, producția a atins aproape capacitatea maximă a uzinei de la Mioveni, de 350.000 mașini pe an și a subliniat că uzina trebuie să își dezvolte competitivitatea, prin îmbunătățirea productivității și prin creșteri salariale moderate.
Dacia și Renault sunt împreună de 15 ani, un deceniu și jumătate care a transformat constructorul argeșean dintr-un brand cu conotații locale, într-un jucător cu adevărat relevant la nivel global. Primul rod al colaborării dintre Dacia și Renault s-a numit SupeRNova. Derivată din modelul de concepție 100% românească Nova, acesta a fost lansat în ianuarie 2000. De atunci și până în prezent, în cei 15 ani de parteneriat, Dacia-Renault a făcut istorie pe piața auto din Europa și nu numai: 2003 – Solenza, 2005 –Logan, 2006 – Logan MCV, 2008 – Sandero, 2009 – Stepway, 2010 – Duster, 2012 – gama Logan si Sandero faza 2 facelift, 2013 Duster faza 2 facelift.
Cel mai recent, dar nu și cel din urmă moment cheie al alianței Dacia-Renault este reprezentat de atingerea unui nou prag istoric de producție, automobilul cu numărul 5 milioane părăsind în urmă cu mai puțin de două săptămâni, pe data de 6 mai, liniile de asamblare ale uzinei de la Mioveni.
În perioada 2000 — 2013, Grupul Renault a investit în România 2,2 miliarde euro. Activitatea Dacia reprezintă aproape 3% din PIB-ul României și 8% din exporturi.
You must be logged in to post a comment Login