Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Nutriție și sănătate: Rata metabolică bazală și cele mai periculoase alimente pentru metabolism

Publicat

in

​Avem cunoștințe și prieteni care pot mânca tot ce doresc, chiar și pizza sau a doua felie de tort și nu iau nici un gram în greutate, deși nu fac exerciții fizice. Ah, cât îi invidiem! Sunt puțini, dar fericiți că s-au născut cu o rată metabolică bazală mai mare decât a noastră.

Prăjituri și patiserie, mai bine priviți în altă parte!Foto: Wikipedia

Rata metabolismului bazal sau rata metabolică bazală (RMB) estimează numărul minim de calorii pe care trebuie să le consume o persoană pentru a- și menține funcțiile vitale pe o perioadă de repaus de 24 de ore. Este ușor diferită de rata metabolică în repaus (RMR), care estimează numărul de calorii pe care o persoană le arde în timpul unei perioade de repaus.

RMB reprezintă între 60 și 70% din energia consumată zilnic. Dar mai sunt două elemente în imaginea metabolismului: termogeneza activă, căldura generată în activități, și efectul termic al hranei, caloriile utilizate pentru digestia alimentelor și transformarea lor în energie.

Cercetări din 2021 au arătat că RMB rămâne relativ constantă între 20 și 60 de ani, iar apoi scade treptat cu vârsta. Așa că nu o putem influența prea mult în afară de creșterea masei musculare, deoarece mușchii ard mai multe calorii decât grăsimea.

Un impact temporar poate produce efectul termic al hranei, pentru că unele alimente au nevoie de mai multe calorii pentru a fi digerate și genera energie. Alimentele bogate în proteine au un efect termic mai mare, deoarece corpul trebuie să facă un efort mai mare ca să le digere. Dar există și alimente care nu aprind furnalul metabolic și sunt de-a dreptul periculoase: cele din zaharuri simple și fără fibre, cum este pâinea albă.

Cum afectează zahărul metabolismul

Instrumentul care măsoară cât timp îi trebuie unui aliment cu conținut de carbohidrați ca să fie digerat și transformat în glucoză este indexul glicemic. Cu cât este mai mare indexul glicemic al unui aliment, cu atât mai puțin durează digestia și nivelul de glucoză din sânge crește.

Acești carbohidrați simpli, ca dulciuri, băuturi tip cola, deserturi dulci, dau corpului un plus rapid de energie pentru că sunt digerate repede, dar la fel de repede vă fac apoi să vă simțiți obosiți și flămânzi. Așa că produc pofte și supraalimentare, deci creștere în greutate.

Prin contrast, carbohidrații complecși, precum cerealele integrale care au index glicemic scăzut, ajută la slăbit pentru că digestia lor durează mai mult și consumă mai multe calorii.

Știința s-a pronunțat

Un studiu publicat în 2010 în revista „Food & Nutrition Research” a ilustrat consumul de energie în 6 ore după ce subiecții au mâncat fie un aliment înalt procesat (un sandviș din pâine albă cu brânză topită), fie un „aliment integral” ca un sandviș din pâine integrală cu brânză cheddar. Concluzia a fost că alimentele din ingrediente procesate, în special făină albă, reduc metabolismul cu 50%.

Un alt studiu, din „American Journal of Clinical Nutrition”, a constatat că o dietă cu index glicemic ridicat a dus la creșterea greutății, depunerea de grăsimi și o circumferință mai mare a taliei celor 191 de femei daneze participante.

De ce este făina albă atât de periculoasă

Făina albă este lipsită de toate componentele sănătoase – fibre și nutrienți. Absența fibrelor o face ușor de digerat, așa că metabolismul nu trebuie să-și mărească rata de funcționare pentru a arde calorii și a o descompune.

De aceea este făina albă, cu index glicemic de 75 pe o scară de la 1 la 100 – glucoza pură, simbolul alimentelor care încetinesc metabolismul. Altele sunt granolele, fursecurile, orezul alb, spaghetti, prăjiturile, patiseria, băuturile tip cola – toate rafinate și înalt procesate.

Așa că evitați-le și preferați alimentele bogate în proteine (carne slabă, pește, iaurt grecesc) și în fibre (fasole boabe și alte leguminoase, fructe și legume, cereale integrale).

Surse: EatThis, Not That!, doc.ro.

Te-ar putea interesa și:

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

S-au decis: SUA au aprobat vânzarea a peste 80 de rachete de precizie Finlandei. Care este suma contractului

Publicat

in

De

Washingtonul a aprobat vânzarea a peste 80 de rachete de precizie Finlandei pentru un total de 323 de milioane de dolari, a anunţat luni Departamentul de Stat, în contextul în care această ţară tradiţional nealiniată se pregăteşte să adere la NATO, scrie AFP, citat de Agerpres.

Guvernul finlandez doreşte să achiziţioneze 40 de rachete tactice şi 48 de bombe ghidate pentru a-şi echipa flota aeriană de luptă, iar această vânzare de echipamente sensibile trebuia să fie aprobată anterior de guvernul american, a precizat Departamentul de Stat într-un comunicat.

Racheta AIM 9X Block II, cunoscută sub numele de Sidewinder, este o rachetă aer-aer cu rază scurtă de acţiune ghidată în infraroşu, produsă de Raytheon. AGM-154 JSOW (Joint standoff weapon) este o bombă ghidată de precizie cu rază medie de acţiune, care permite tiruri la distanţă de securitate (standoff), fabricată tot de Raytheon. „Acest proiect de vânzare va întări politica externă şi securitatea naţională a Statelor Unite ameliorând securitatea unui partener de încredere care este un factor important de stabilitate politică şi progres economic în lume”, a subliniat Departamentul de Stat în document.

Dacă va fi confirmată, această vânzare de arme „va îmbunătăţi capacităţile aer-aer şi aer-sol ale Finlandei” care nu va avea „nicio dificultate să le integreze în forţele sale armate”. În urma invaziei Ucrainei de către Rusia, Finlanda şi Suedia au prezentat în mai o candidatura comună pentru a se adera la Alianţa Nord-Atlantică, abandonând decenii de nealiniere militară. Aceasta, care trebuie acceptată în unanimitate de cele 30 de state membre ale NATO, a fost ratificată de toţi, cu excepţia Turciei şi Ungariei.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Video | Cerere inedită în căsătorie în Argeș. Un pompier și-a cerut iubita de soție ‘la înălțime’

Publicat

in

De

Cerere inedită în căsătorie în Argeș. Un pompier în vârstă de 27 de ani şi-a cerut iubita de soţie „la înălțime”, în timpul unui exercițiu legat de riscul unor cutremure în zona de nord a județului, anunță Mediafax.

Exercițiul a avut loc în localitățile Câmpulung, Lerești și Schitu Golești.

Un pompier și-a așteptat iubita pe o clădire la 10 metri cu un buchet de flori. Când tânăra reprezentantă a ISU Argeș a fost urcată cu o platformă, pompierul a îngenunchiat în faţa iubitei sale şi a întrebat-o dacă vrea să îi fie soție.

Tânăra emoționată a dat din cap în semn de „da”.

Pompierul are 27 de ani, iubita lui 22 și amândoi lucrează la ISU Argeș. Se iubesc de aproximativ 2 ani.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend