Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Nume grele din Moldova au vizitat podul ce va lega Republica Moldova de Ucraina

Publicat

in

Șantierul se află în localitatea Cosăuți din raionul Soroca, unde au efectuat o vizită de lucru viceprim-ministrul, Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, ministra Mediului, conducerea Administrației de Stat a Drumurilor, a Poliției de frontieră și reprezentanții Agenției de Stat a drumurilor (Ucraina) și a companiilor de proiectare din cele două țări.

Podul este situat între localitatea Cosăuți din raionul Soroca și orașul Yampil (Ucraina) și va avea o lungime de circa 641 de metri, 2 benzi de circulație, 2 benzi de siguranță, 2 piste pentru cicliști, 2 trotuare pietonale și o estacadă cu o lungime de circa 667 de metri pe partea ucraineană.

Drumul de acces spre pod cu o lungime de circa 7 km este preconizat în preajma localităților Cosăuți și Iorjnița, ajungând spre drumul de ocolire al municipiului Soroca.

Acest drum va asigura conexiunea dintre podul peste Nistru cu drumul național R14.1 R14 – Cosăuți – frontiera cu Ucraina și va fi construit din mijloacele financiare ale Republicii Moldova.

“Țin foarte mult la implementarea a astfel de proiecte, pentru că va contribui la dezvoltarea regională a Republicii Moldova, va facilita legăturile economice și culturale între cele două regiuni și respectiv conexiuni și cu alte state”, a comunicat Andrei Spînu.

Podul peste râul Nistru este de o importanță strategică pentru Republica Moldova. Acesta va asigura un coridor de tranzitare a teritoriului Republicii Moldova către Uniunea Europeană, inclusiv va reduce considerabil timpul de deplasare din Chișinău spre Kiev.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame

ACTUAL

Consilier prezidențial: ‘Pacienții români au dreptul fundamental la o îngrijire optimă, iar sistemul de sănătate trebuie să ofere pacienților posibilitatea de a accesa noi tratamente’

Publicat

in

De

Consilierul prezidențial Diana-Loreta Păun a vorbit despre adoptarea în sistemul de sănătate a noi măsuri necesare pentru a se putea oferi pacienților posibilitatea de a accesa noi dispozitive, noi medicamente și noi tratamente.

„De aproape doi ani, pandemia COVID-19 a avut un impact devastator care se resimte la nivelul întregii societăţi. Şi, din păcate, această criză este generată de superficialitatea investiţiei în două domenii esenţiale pentru bunăstare sănătatea şi educaţia”, a afirmat Diana Păun, la lansarea Barometrului de Sănătate Publică, ediţia decembrie, de către Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române „Ion I. C. Brătianu” şi Centrul de Cercetări Sociologice LARICS, sub egida Secţiei de Ştiinţe Medicale.

Ea a subliniat că studiul confirmă aceste afirmaţii şi indică faptul că pandemia de COVID-19 a adus în atenţie o necesitate „ignorată” nu doar de România, ci la nivel global, aceea de a investi mai mult în sistemul de sănătate, în infrastructura medicală de înaltă performanţă şi adaptată cerinţelor tehnologice actuale.

„Pacienţii români au dreptul fundamental la o îngrijire optimă, iar sistemul de sănătate trebuie să ofere pacienţilor posibilitatea de a accesa noi dispozitive, noi medicamente şi noi tratamente, care, pentru mulţi dintre ei, reprezintă singura şansă la supravieţuire”, a explicat consilierul prezidenţial.

Diana Păun a evidenţiat ca esenţială continuarea demersurilor de debirocratizare în sistemul de sănătate şi adoptarea măsurilor necesare pentru a crea premisele pentru îmbunătăţirea accesului pacienţilor la cele mai noi rezultate ale progresului şi cercetării medicale.

„În acelaşi timp, aşa cum arată şi concluziile studiului, este esenţială investiţia în educaţia pentru sănătate, în alfabetizarea sanitară, pentru restabilirea încrederii pacientului în sistemul de sănătate, astfel încât acesta să înţeleagă beneficiile ştiinţei şi ale cercetării medicale şi să nu cadă în capcana dezinformării, cum, iată, s-a întâmplat. Sper ca recomandările care vor rezulta din dialogul de astăzi să ghideze direcţiile de reconstrucţie a sistemului sanitar, având ca obiectiv final sănătatea şi, bineînţeles, bunăstarea noastră a tuturor”, a spus Păun.

Potrivit consilierului prezidenţial, realizarea Barometrului de Sănătate Publică arată preocuparea constantă a Academiei Române asupra unor teme care generează interes la cel mai înalt nivel, demonstrând că instituţia rămâne un partener strategic al autorităţilor în abordarea provocărilor societale.

„Barometrul de Sănătate Publică reprezintă, într-adevăr, o resursă strategică pentru fundamentarea direcţiilor de acţiune pentru perioada următoare. (…) Acest studiu care reflectă realitatea interacţiunii pacientului cu sistemul de sănătate să reprezinte un punct de plecare esenţial pentru reformă, pentru că orice intervenţie care se doreşte a îmbunătăţi rezultatele de sănătate trebuie să corespundă, în primul rând, nevoilor pacientului”, a transmis Diana Păun, conform agerpres.ro.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult

NATIONAL

FOTO Sfântul Ierarh Nicolae a fost sărbătorit în Biserica Vintilă-Vodă, monument istoric

Publicat

in

De

Parohia Vintilă-Vodă (Popești-Leordeni, județul Ilfov) și-a cinstit unul dintre ocrotitori, pe Sfântul Ierarh Nicolae. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, conform basilica.ro.

Biserica, monument istoric, datează din anul 1676, anul acesta împlinindu-se 345 de ani existență a parohiei.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend