Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Numărul miliardarilor din lume a crescut cu 573 în timpul pandemiei: la fiecare 30 de ore apare un nou miliardar

Publicat

in

De la începutul pandemiei de coronavirus, în 2020, în lume au apărut 573 de noi miliardari, iar averea lor combinată a crescut în această perioadă cu 3,78 trilioane de dolari și se ridică la 12,7 trilioane de dolari, adică 13,9% din PIB-ul global, potrivit unui raport al organizației caritabile Oxfam.

Astfel, la fiecare 30 de ore apare un nou miliardar în lume, iar acum numărul lor total este de 2668 de persoane. În același timp, la fiecare 33 de ore, un milion de oameni intră în categoria sărăciei extreme, adică trăiesc cu mai puțin de 1,9 dolari pe zi, notează autorii studiului.

Averea celor mai bogați 10 oameni din lume este egală cu starea a 40% din populația cea mai săracă a planetei, sau 3,1 miliarde de oameni. Iar averea celor mai bogați 20 de oameni de pe planetă depășește PIB-ul tuturor țărilor subsahariene.

Raportul Oxfam este în mod tradițional cronometrat să coincidă cu forumul economic de la Davos, care pentru prima dată de la începutul pandemiei se va desfășura într-un format față în față.

Vezi și: Cei mai puternici oameni din lume se întâlnesc la Davos: Ucraina, subiectul principal

„Miliardarii vin la Davos pentru a sărbători creșterea incredibilă a averii lor. Pandemia și creșterea bruscă a prețurilor la alimente și energie, pur și simplu, s-au dovedit a fi o mină de aur pentru ei. În același timp, decenii de progrese în lupta împotriva sărăciei extreme au fost inversate, iar milioane de oameni se confruntă cu creșteri nesustenabile ale costurilor de supraviețuire pur și simplu”, a declarat Gabriela Boucher, director executiv al Oxfam.

Potrivit autorilor raportului, averea totală a miliardarilor cu active în sectoarele alimentar și energetic crește cu 1 miliard de dolari la fiecare două zile, iar în ultimii doi ani, cifra a crescut cu 453 de miliarde de dolari. Cele mai mari cinci companii energetice din lume (BP, Shell, TotalEnergies, Exxon și Chevron) câștigă 2,6 mii de dolari profit net pe secundă.

Sunt 62 de noi miliardari în sectorul alimentar în timpul pandemiei și 40 în sectorul farmaceutic.

„Ei fac bani pe durere și suferință”

„Cei mai bogați și mai puternici oameni profită de durere și suferință”, a spus Boucher. „Ei plătesc bonusuri și dividende generoase, plătind în același timp cât mai puțin impozit. Creșterea bogăției și creșterea sărăciei sunt două fețe ale aceleiași monede și dovada că sistemul nostru economic funcționează exact așa cum și-au propus oamenii bogați și puternici care l-au creat.”

Oxfam a cerut din nou guvernelor lumii să introducă urgent noi taxe asupra miliardarilor, inclusiv o taxă unică în favoarea populației cele mai afectate de creșterea prețurilor la alimente și combustibili, precum și o taxă temporară pe super-profiturile companiilor internaționale în valoare de 90%. Organizația a estimat, de asemenea, că o taxă pe averile milionarilor în valoare de 2%, și o taxă pe miliardari în valoare de 5% vor permite guvernelor lumii să colecteze anual aproximativ 2,52 trilioane de dolari, iar această sumă va fi suficientă pentru a scoate 2,6 miliarde de oameni din sărăcie, pentru a oferi întregii populații a lumii vaccinuri împotriva coronavirusului, precum și pentru a garanta sănătatea publică și protecția socială pentru toți locuitorii țărilor cu venituri medii.

În studiul său, Oxfam a folosit date dintr-o serie de studii, inclusiv cele realizate de Banca Mondială, precum și cifre din clasamentul celor mai bogați oameni din lume, potrivit Forbes.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Prințul Charles a primit milioane de euro cu valiza de la „omul care a cumpărat Londra” – presa britanică

Publicat

in

De

Prințul Charles a acceptat valize care conțineau milioane de euro în numerar în timpul unor întâlniri cu un politician de rang înalt din Qatar, potrivit Sunday Times și Guardian.

Printul CharlesFoto: REX / Shutterstock Editorial / Profimedia

Prințul de Wales ar fi primit un total de 3 milioane de euro în timpul întâlnirilor cu șeicul Hamad bin Jassim bin Jaber al-Thani, fostul prim-ministru al Qatarului.

Banii i-au fost înmânați moștenitorului tronului britanic într-o valiză într-o ocazie, într-un geamantan într-o altă ocazie, precum și în saci de transport Fortnum & Mason, magazinul de lux care deține un mandat regal pentru a aproviziona casa prințului cu alimente.

Transferurile ar fi avut loc în timpul unor întâlniri între cei doi bărbați, inclusiv o întâlnire privată, între patru ochi, la Clarence House în 2015. Într-o declarație, un purtător de cuvânt al Clarence House a declarat că banii dați în timpul întâlnirii din 2015 au fost „transferați imediat la una dintre organizațiile caritabile ale prințului, care a efectuat convențiile corespunzătoare și ne-a asigurat că au fost urmate toate procedurile corecte”.

Valiza în care se aflau banii a fost preluată de doi dintre consilierii lui Charles, care au numărat manual banii. Asistenții palatului ar fi cerut Coutts, banca privată care acționează pentru familia regală, să colecteze banii.

Fiecare plată a fost depusă în conturile fondului caritabil al Prințului de Wales. Nu există nicio sugestie că plățile au fost ilegale, a relatat Sunday Times.

Șeicul, unul dintre cei mai bogați oameni din lume, a fost supranumit „omul care a cumpărat Londra”, după ce și-a folosit averea, precum și influența sa asupra fondului Qatari Wealth, pentru a face investiții uriașe în Londra, inclusiv în Shard, Harrods și InterContinental London Park Lane. El este proprietarul unuia dintre cele mai bogate cluburi de fotbal din lume, Paris Saint-Germain.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

DB Schenker în România: connect 4.0, platforma proprie de ofertare în timp real, ne oferă avantaje competitive unice pe piața românească

Publicat

in

De

​DB Schenker, lider în furnizarea serviciilor de logistică și transport, a dezvoltat propria platformă digitală de ofertare, rezervare și monitorizare în timp real a transporturilor de marfă: connect 4.0. Din toamna anului precedent, și clienții din România pot accesa serviciile pe care platforma le pune la dispoziție pentru transporturile rutiere în regim de grupaj și aeriene – connect 4 land, respectiv connect 4 air.

DB Schenker în RomâniaFoto: DB Schenker

Citește mai mult și comentează pe Startupcafe.ro

Articol susținut de DB Schenker

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend