Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Număr redus de vaccinări anti-COVID în Harghita, în ultimele două săptămâni

Publicat

in

Numărul persoanelor care au fost vaccinate în Harghita în ultimele două săptămâni este redus, în contextul în care numărul cazurilor de infectare cu noul coronavirus a crescut semnificativ, iar specialiştii recomandă vaccinarea anti-COVID-19, potrivit Agerpres.

Datele făcute publice de Instituţia Prefectului, arată că în perioada 23 decembrie 2021- 5 ianuarie 2022 au fost imunizate cu prima doză doar 617 persoane, în vreme ce 780 au primit doza rapel, iar 1.452 s-au vaccinat cu doza booster.

Potrivit sursei citate, procentul de vaccinare cu schema completă este, în judeţ, este de 28,87%, la care se adaugă un procent de aproape 3% de persoane din alte judeţe sau din alte ţări, care s-au imunizat în Harghita.

Instituţia Prefectului a mai informat că, de la începerea campaniei de vaccinare în judeţ, au fost raportate 53 de reacţii adverse post-vaccinale, dintre care una severă.

Cei 46 de medici de familie din judeţ implicaţi în procentul de vaccinare au imunizat un număr de 8.575 de persoane.

Datele statistice mai arată că în ultima săptămână s-au înregistrat zece cazuri de copii infectaţi cu SARS-CoV-2, unul dintre ei fiind internat în spital.

În prezent, în spitalele din judeţ sunt internate 33 de persoane diagnosticate cu COVID-19, iar una se află la terapie intensivă.

În ultimele 24 de ore, în Harghita s-au înregistrat 80 de noi cazuri de îmbolnăviri, creşterea fiind una semnificativă, ţinând cont că luni, 3 ianuarie, au fost raportate 12 cazuri.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Alexandru Rafila: ‘Iodura de potasiu nu trebuie luată preventiv’

Publicat

in

De

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat miercuri, la Antena 3, că iodura de potasiu trebuie luată doar în momentul în care există un anunţ al autorităţilor legat de un incident radioactiv major. El a eplicat că pastilele de iod nu se eliberează fără prescripţie medicală.

„Am făcut o campanie susţinută care a ţinut trei luni la tv în general în care este foarte clar menţionat că acest produs nu trebuie luat preventiv şi se ia doar în momentul în care există un anunţ al autorităţilor care trebuie să fie corelat cu un incident radioactiv major. A doua chestiune pentru care noi am insistat şi din cauza asta unii s-au supărat, dar este un element de responsabilitate, este faptul că aceste pastile nu se eliberează fără prescripţie de la medicul de familie. Dacă cineva are o prescripţie de la medicul de familie nu mai obţine de la medicul de familie o a doua prescripţie aceeaşi persoană. Prezentarea la farmacie fără prescripţie face imposibilă eliberarea pastilelor de iod. Nu trebuie luate preventiv, iar eliberarea ţine de farmacie, farmaciştii ştiu foarte bine că medicamentele care se pot elibera numai pe bază de prescripţie, inclusiv iodura de potasiu, trebuie eliberate ca atare, când omul vine cu o reţetă care este reţinută de farmacist în momentul eliberării”, a spus ministrul.

El a precizat şi care este procedura prin care o persoană poate intra în posesia iodurii de potasiu.

“Fiecare persoană cu vârsta până la 40 de ani se prezintă la medicul de familie unde este cunoscut pentru că fiecare medic de familie îşi cunoaşte pacienţii de pe propria listă, primeşte sfatul, nu iei pastile decât atunci când ai nevoie de ea şi reţeta cu care se prezintă la una dintre cele 2.500 de farmacii care se află la dispoziţie”, a mai afirmat ministrul Sănătăţii.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Accident mortal în Suceava

Publicat

in

De

Un bărbat de 35 de ani a murit, iar un tânăr de 20 de ani a fost rănit în urma unui accident care a avut loc în noaptea de miercuri spre joi în județul Suceava. Maşina în care se aflau s-a răsturnat.

Potrivit ISU Suceava, mașina s-a răsturnat în afara șoselei în localitatea Gura Putnei.

În urma accidentului, un bărbat în vârstă de 35 de ani a fost găsit decedat la fața locului, iar un tânăr în vârstă de 20 de ani, în stare de inconștiență, a fost preluat de către un echipaj SAJ și transportat la spital.

La fața locului au intervenit pompierii militari ai Gărzii de Intervenție Vicovu de Sus cu o ambulanță SMURD B2, cu sprijinul unui echipaj SAJ.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend