Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Număr record de jurnaliști aflați în închisoare în 2021. China conduce topul

Publicat

in

Numărul jurnaliştilor aflaţi în detenţie la nivel mondial nu a fost nicicând atât de mare, a denunţat joi Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor (CPJ) cu sediul la New York, doar în China şi Myanmar înregistrându-se un sfert dintre cei 293 de jurnalişti aflaţi în spatele gratiilor, informează AFP, scrie AGERPRES.

CPJ, asociaţie finanţată prin donaţii private şi care denunţă de 40 de ani uciderile, plasările în detenţie, violenţele, actele de cenzură şi ameninţările împotriva jurnaliştilor, a numărat în raportul său anual 50 de jurnalişti închişi în China, 26 în Myanmar, 25 în Egipt, 23 în Vietnam şi 19 în Belarus.
Dacă se adaugă la acest clasament Arabia Saudită, Iranul, Turcia, Rusia, Etiopia şi Eritreea, atunci, potrivit CPJ, 293 de jurnalişti se aflau în închisori din întreaga lume la data de 1 decembrie 2021, un nou record după ce în 2020 asociaţia numărase 280 de jurnalişti.

„Este al şaselea an consecutiv în care CPJ înregistrează un număr record de jurnalişti aflaţi în spatele gratiilor în lume”, a denunţat directorul asociaţiei Joel Simon, citat într-un comunicat. „A plasa în detenţie jurnalişti care transmit informaţii este marca de fabricaţie a unui regim autoritar”, a subliniat Simon, găsind „cu precădere terifiant faptul că Myanmar şi Etiopia au închis din nou, atât de brutal, uşa în faţa libertăţii presei”.

Asociaţia a numărat de asemenea 24 de jurnalişti ucişi anul acesta în lume, printre care 19 „ca represalii la munca lor”, în primul rând în Mexic şi India.

„Mexicul rămâne ţara de pe continentul american cea mai sângeroasă pentru reporteri, cu trei jurnalişti ucişi ca represalii directe la reportajele lor”, a subliniat CPJ, adăugând că anchetează asupra altor şase ucideri de jurnalişti.

La nivel global, India se află pe primul loc pe această listă, cu patru jurnalişti ucişi anul acesta.

În raportul său, CPJ apreciază că numărul de jurnalişti închişi „reflectează intoleranţa în creştere în lume pentru jurnalismul independent”, într-un context de „bulversări politice şi represiuni împotriva mass-media”.

Asociaţia citează cazurile Chinei şi politicii sale represive în Hong Kong şi Xinjiang, al loviturii de stat în Myanmar, al războiului din nordul Etiopiei şi cel al Belarus.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Navalnîi cere sancțiuni sistematice împotriva oligarhilor ruși: Doar 46 din cei mai bogați 200 de ruși au fost sancționați

Publicat

in

De

Opozantul rus Alexei Navalnîi a denunțat marți lipsa sancțiunilor occidentale sistematice împotriva oligarhilor ruși pentru sprijinul acordat regimului lui Vladimir Putin și intervenția sa militară în Ucraina, relatează AFP.

Alexei NavalniiFoto: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP / Profimedia

Într-un mesaj plin de exemple publicat pe rețelele sale de socializare, el spune că doar 46 din cei mai bogați 200 de ruși, conform clasamentului revistei Forbes, sunt în prezent supuși sancțiunilor americane, europene sau britanice.

„Pentru mine, nu prea mi se pare un război total împotriva oligarhilor lui Putin”, a comentat el.

Potrivit acestuia, printre altele, CEO-ul gigantului rus Gazprom Alexei Miller încă nu este vizat de sancțiunile europene, în timp ce celebrul oligarh Roman Abramovici scapă în continuare de sancțiunile SUA.

„Companiile lui Abramovici continuă să furnizeze metal Ministerului rus al Apărării. Cum de nu sunt încă sancționate?”, se întreabă Navalnîi.

„Nu putem spera la o schismă în rândul elitelor lui Putin în privința războiului, dacă, în ciuda multor discuții, nu folosim bățul împotriva lor și îi lăsăm să-și păstreze morcovii”, adaugă Navalnîi.

El mai propune interzicerea oricărei personalități publice ruse care susține public ofensiva din Ucraina „pentru 20 de ani” din Statele Unite, Regatul Unit și UE.

Potrivit acestuia, „un simplu mecanism” pentru evitarea sancțiunilor ar fi să se declare deschis împotriva ofensivei din Ucraina și „să nu mai susțină regimul Putin cu cuvinte, fapte și bani”.

„Facem apel la alegătorii și parlamentarii din UE, Marea Britanie, SUA și Canada să facă presiuni asupra executivului, să-l forțeze să înceteze respectul și să introducă sancțiuni personale masive împotriva hoților lui Putin”, a spus Navalnîi.

Aceste declarații vin pe măsură ce Uniunea Europeană trebuie să studieze de la sfârșitul lunii august o interdicție a vizelor pentru toți rușii.

În martie, Alexei Navalnîi a fost condamnat la nouă ani de închisoare sub acuzația de fraudă pe care o consideră fictivă.

El a fost arestat în ianuarie 2021, la întoarcerea în Rusia după ce a fost tratat în Germania în urma unei otrăviri grave pe care o atribuie Kremlinului, dar pe care Moscova o neagă.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Doi jucători au fost suspendaţi de FIFA pentru patru ani, după ce au fost depistaţi dopaţi

Publicat

in

De

FIFA a anunţat suspendarea a doi jucători internaţionali din Salvador şi Djibouti pentru folosirea unor substanţe interzise. Suspendarea se întinde pe o perioadă de patru ani, conform news.ro.

Cei doi jucători suspendaţi sunt internaţionalul salvadorian Erick Alejandro Rivera şi internaţionalul din Djibouti, Sabri Ali Mohamed. FIFA a anunţat şi motivul suspendării: violarea legilor antidoping în meciurile de calificare pentru CM din Qatar 2022.

Erick Alejandro Rivera a fost controlat pozitiv la Clostebol după un meci disputat în ziua de 8 septembrie 2021, iar Sabri Ali Mohamed a fost confirmat cu un nivel ridicat de testosteron exogen într-un meci care s-a jucat în data de 12 noiembrie 2021. Substanţele găsite fac parte din categoria steroizilor anabolizanţi.

Cei doi jucători au fost suspendaţi până la 5 octombrie 2025, respectiv până la 11 iulie 2026.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend