Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Număr record de jurnaliști aflați în închisoare în 2021. China conduce topul

Publicat

in

Numărul jurnaliştilor aflaţi în detenţie la nivel mondial nu a fost nicicând atât de mare, a denunţat joi Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor (CPJ) cu sediul la New York, doar în China şi Myanmar înregistrându-se un sfert dintre cei 293 de jurnalişti aflaţi în spatele gratiilor, informează AFP, scrie AGERPRES.

CPJ, asociaţie finanţată prin donaţii private şi care denunţă de 40 de ani uciderile, plasările în detenţie, violenţele, actele de cenzură şi ameninţările împotriva jurnaliştilor, a numărat în raportul său anual 50 de jurnalişti închişi în China, 26 în Myanmar, 25 în Egipt, 23 în Vietnam şi 19 în Belarus.
Dacă se adaugă la acest clasament Arabia Saudită, Iranul, Turcia, Rusia, Etiopia şi Eritreea, atunci, potrivit CPJ, 293 de jurnalişti se aflau în închisori din întreaga lume la data de 1 decembrie 2021, un nou record după ce în 2020 asociaţia numărase 280 de jurnalişti.

“Este al şaselea an consecutiv în care CPJ înregistrează un număr record de jurnalişti aflaţi în spatele gratiilor în lume”, a denunţat directorul asociaţiei Joel Simon, citat într-un comunicat. “A plasa în detenţie jurnalişti care transmit informaţii este marca de fabricaţie a unui regim autoritar”, a subliniat Simon, găsind “cu precădere terifiant faptul că Myanmar şi Etiopia au închis din nou, atât de brutal, uşa în faţa libertăţii presei”.

Asociaţia a numărat de asemenea 24 de jurnalişti ucişi anul acesta în lume, printre care 19 “ca represalii la munca lor”, în primul rând în Mexic şi India.

“Mexicul rămâne ţara de pe continentul american cea mai sângeroasă pentru reporteri, cu trei jurnalişti ucişi ca represalii directe la reportajele lor”, a subliniat CPJ, adăugând că anchetează asupra altor şase ucideri de jurnalişti.

La nivel global, India se află pe primul loc pe această listă, cu patru jurnalişti ucişi anul acesta.

În raportul său, CPJ apreciază că numărul de jurnalişti închişi “reflectează intoleranţa în creştere în lume pentru jurnalismul independent”, într-un context de “bulversări politice şi represiuni împotriva mass-media”.

Asociaţia citează cazurile Chinei şi politicii sale represive în Hong Kong şi Xinjiang, al loviturii de stat în Myanmar, al războiului din nordul Etiopiei şi cel al Belarus.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame

NATIONAL

Scandalul Partygate continuă în Marea Britanie: Premierul Boris Johnson are în vedere măsuri pentru a-şi întări poziţia

Publicat

in

De

Premierul britanic Boris Johnson ar fi fost “intervievat” în cadrul anchetei legate de scandalul cunoscut ca “Partygate”, în care continuă să apară acuzaţii privind petreceri organizate la Downing Street în pofida pandemiei, relatează luni dpa citând presa britanică, arată AGERPRES.

Cotidianul Daily Telegraph a scris că premierul i-ar fi împărtăşit coordonatoarei anchetei, Sue Gray, “ceea ce ştie” despre petrecerile care ar fi avut loc la reşedinţa guvernamentală. Raportul lui Gray privind acuzaţiile de încălcare a regulilor anticoronavirus pe Downing Street ar putea fi publicat chiar săptămâna aceasta.

Potrivit tabloidului The Mirror, Johnson a luat parte, înainte de Crăciunul din 2020, la o petrecere de rămas bun pentru consilierul său în domeniul apărării, cpt. Steve Higham, în timpul căreia a ţinut şi un discurs. Biroul premierului şi Ministerul Apărării nu au răspuns la solicitarea de comentarii.

În tentativa de a-l ajuta pe Johnson să supravieţuiască scandalului, scrie presa britanică, acesta şi-ar putea remania echipa de asistenţi şi ar putea lua şi alte măsuri “populiste”, între care, potrivit cotidianului The Times, s-ar putea număra un anunţ privind implicarea armatei în eforturile de oprire a traversărilor ilegale ale Canalului Mânecii.

O altă schimbare avută în vedere ar putea fi “îngheţarea” taxei de licenţă pentru compania publică de radio-televiziune BBC pentru doi ani.

Sir Graham Brady, liderul grupului parlamentar al Partidului Conservator – aşa-zisul comitet 1922 – a primit până în prezent din partea legislatorilor circa 20 de scrisori de neîncredere în premier, din totalul de 54 necesare pentru a scoate la concurs conducerea formaţiunii, a mai scris presa britanică.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult

NATIONAL

Toate TUNURILE pe Djokovic: are INTERZIS și la Roland Garros; Franța nu-i va permite accesul în țară

Publicat

in

De

Guvernul francez, care în urmă cu zece zile susţinea că tenismanul sârb Novak Djokovic ar putea participa la turneul de la Roland Garros, chiar dacă nu era vaccinat împotriva Covid-19, a revenit asupra acestei decizii şi a precizat că toţi jucătorii care vor concura la turneul de Mare Şlem de la Paris vor trebui să aibă schema completă de vaccinare, informează agenţia spaniolă EFE, infomează Agerpres.

Rectificarea a venit de la ministrul Sporturilor din Franţa, Roxana Mărăcineanu, în noaptea de duminică spre luni, la câteva ore după ce Parlamentul a adoptat definitiv proiectul de lege care impune un certificat de vaccinare pentru multe activităţi ale vieţii sociale, inclusiv asistarea la competiţiile sportive.

Într-un mesaj publicat pe contul său de Twitter, demnitarul francez de origine română a afirmat că odată cu adoptarea acestui certificat sanitar, “în forma în care a fost promulgat, el va fi obligatoriu pentru a intra în spaţiile deja supuse paşaportului sanitar (stadioane, teatre sau săli), atât pentru spectatori, sportivi, profesionişti, francezi sau străini”.

Mărăcineanu a profitat de această ocazie pentru a mulţumi mişcării sportive în ansamblul ei pentru acţiunea “de condamnare a ultimilor nevaccinaţi” şi a insistat că toţi trebuie să colaboreze pentru “păstrarea competiţiilor” şi promovarea paşaportului de vaccinare la “nivel internaţional”.

Tot Mărăcineanu afirmase pe 7 ianuarie, în plină dispută politică şi de legalitate în Australia, legată de prezenţa lui Djokovic, că jucătorul sârb ar putea participa la Roland Garros, turneu programat între finele lui mai şi începutul lui iunie.

Pe 5 ianuarie, la sosirea în Australia, Novak Djokovic a fost reţinut pe aeroportul din Melbourne, iar viza sa de intrare, obţinută în urma unei scutiri medicale de la vaccinarea obligatorie impusă de autorităţile australiene, a fost revocată.

Cinci zile mai târziu, pe 10 ianuarie, campionul sârb a obţinut în justiţie anularea deciziei de revocare a vizei. El a recunoscut a comis o “eroare umană, cu certitudine nu intenţionată” în declaraţia sa de călătorie făcută în faţa autorităţilor australiene, completată de o persoană din staff, care a bifat caseta greşită în legătură cu călătoriile sale anterioare sosirii în Australia.

Viza de Australia a lui Djokovic a fost anulată definitiv vineri, ”din motive de sănătate şi ordine, pe baza faptului că este în interesul public o astfel de măsură”, după cum a explicat ministrul Imigraţiei, Alex Hawke.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend