Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Număr record de activiști ai mediului asasinați în 2020

Publicat

in

Cel puţin 227 de apărători ai mediului au fost asasinaţi în 2020, în medie câte patru pe săptămână, majoritatea în America Latină, a denunţat ONG-ul Global Witness, într-un raport publicat luni şi care exprimă îngrijorări în legătură cu această cifră-record, informează AFP şi dpa.

Pentru al doilea an consecutiv, Columbia se clasează în fruntea acestui clasament macabru, cu 65 de activişti şi lideri comunitari ucişi pentru angajamentul lor în favoarea apărării naturii. În afară de Columbia, crimele se concentrează în Mexic (30), Filipine (29), Brazilia (20), Honduras (17) şi în alte peste 15 ţări.

Aproape ‘trei atacuri din patru’ au avut loc în America Centrală şi în America de Sud, adaugă Global Witness, care subliniază că aceste atacuri sunt în creştere constantă din 2018.

Victimele au mai multe în comun: 70% dintre ele militau pentru a pune capăt defrişărilor şi toţi, exceptând unul, trăiau în ţări în curs de dezvoltare.

O treime făceau parte din popoarele indigene. Global Witness ţine aceste statistici din 2012 şi constată în acest cel mai recent raport o creştere constantă a acestui tip de crime în ultimii trei ani (167 în 2018 şi 212 în 2019).

În acest an, ONG-ul a vrut să atragă atenţia asupra ‘industriilor care sunt cauza crizei climatice şi atacurilor împotriva apărătorilor mediului’. Exploatarea lemnului, construcţia de baraje, agro-industria şi exploatarea minieră sunt sectoarele legate de majoritatea asasinatelor.

‘Cererea de profituri tot mai mari (…) cu un preţ cât mai mic posibil pare să se traducă întotdeauna la final prin ideea că cei care împiedică proiectele trebuie să dispară’, a comentat jurnalistul american Bill Mckibben, specialist în probleme de mediu, citat în raport. Printre recomandările sale, ONG-ul îndeamnă Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) să ‘recunoască oficial dreptul la un mediu sănătos’, un ‘vid enorm’ în sistemul actual de apărare a drepturilor omului. (Sursa: Agerpres)

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements

NATIONAL

Ministerul Sănătății alocă aproape 14 milioane de lei pentru tichete valorice de vaccinare: sunt disponibile de săptămâna viitoare

Publicat

in

De

Ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat că vineri au fost alocaţi 13,8 milioane de lei pentru achiziţionarea de noi tichete valorice oferite în centrele de vaccinare celor imunizaţi cu schemă completă, informează Agerpres.

“Vă anunţ că astăzi s-a distribuit o sumă de 13,8 milioane de lei pentru achiziţionarea de noi tichete pentru centrele de vaccinare. Această distribuire a avut loc la Ministerul Sănătăţii către direcţiile de sănătate publică, care vor face procedura simplificată de achiziţie publică, astfel încât săptămâna viitoare aceste tichete să fie disponibile în centrele de vaccinare”, a afirmat ministrul, prezent la deschiderea “Maratonului vaccinării pentru viaţă”.

Potrivit acestuia, vor mai fi alocate şi alte sume de bani, astfel încât cei vaccinaţi cu schemă completă să poată beneficia de aceste tichete.

“Dacă sunt necesare noi sume, am avut deja o discuţie la nivel guvernamental să găsim resurse financiare pentru suplimentarea sumelor, astfel încât aceste tichete, care conform legii se acordă pentru cei care sunt vaccinaţi cu schemă completă, să poată fi asigurate în continuare”, a mai spus Cseke Attila.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult

NATIONAL

DERAPAJ | Judecătorul Cristi Danileț desconsideră Constituția: ‘E tot ce trebuie să vă intereseze’

Publicat

in

De

Înainte de a începe să-și exercite funcția, judecătorii și procurorii depun următorul jurământ: „Jur să respect Constituția și legile țării, să apăr drepturile și libertățile fundamentale ale persoanei, să-mi îndeplinesc atribuțiile cu onoare, conștiință și fără părtinire. Așa să-mi ajute Dumnezeu!””

Constituția și legile țării nu par să aibă aceeași importantă precum legislația secundară pentru judecătorul Cristi Danileț. Referindu-se la hotărârea de guvern care introduce noile restricții și măsuri pentru combaterea pandemiei, judecătorul afirmă că nu ar trebui să ne intereseze dacă măsurile sunt constituționale.

content-image

Ignorând nevoia respectării ordinii de drept, chiar și în situația de criză sanitară, judecătorul Danileț desconsideră și dreptul cetățenilor de a fi preocupați de respectarea propriilor drepturi și de a se adresa justiției în cazul în care consideră că aceastea le-au fost încălcate.

Potrivit legii, judecătorii și procurorii sunt datori să se abțină de la orice acte sau fapte de natura să compromită demnitatea lor în profesie și în societate. Chiar dacă este judecător de penal, nu de contencios-administrativ și, astfel, nu va ajunge să judece eventuale probleme legale de restricțiile din pandemie, afirmații care nesocotesc nevoia de respectare a Constituției au capacitatea de a compromite demnitatea pofesională.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend