Conecteaza-te cu noi

Curtea de Arges

Nu sunt buni nici la copy-paste ! Asa zisul Festival Medieval de la Curtea de Argeş, un balci tiganesc pe betoane si tiribombe

Publicat

in

„Domniţe, cavaleri şi străjeri vor antrena atmosfera şi vor oferi oaspeţilor un spectacol de zile mari. Pe parcursul celor trei zile, va fi recreată atmosfera medievală, prin demonstraţii de luptă, tir cu arcul pentru copii, dansuri şi ateliere interactive, de fierărit, cusături şi broderie medievală. Manifestarea este organizată de Muzeul Municipal Curtea de Argeş, în colaborare cu Primăria Municipiului Curtea de Argeş, Muzeul Municipal Câmpulung Muscel şi Centrul de Cultură şi Artă George Topîrceanu”, aşa suna anuntul dǎtǎtor de speranţǎ afişat de organizatorii Festivalului Medieval de la Curtea de Argeş. Ce a fost la faţa locului ? Un kitsch dezamǎgitor, un copy-paste frustrant şi deloc onorant pentru noua administraţie a oraşului prin care s-a recreat atmosfera bâlciurilor ţigǎneşti, nicidecum una medievalǎ. Fǎrǎ o locatie adecvatǎ, când toatǎ lumea cautǎ zone cu verdeaţǎ, pe imensul platou fad pavoazat cu beton presat din faţa Sǎlii de Sport cei din „vremuri apuse” au fost întâmpinaţi de oamenii vremurilor în care trǎim.

Un bâlci ieftin cu accente tiganesti în toatǎ regula, cu paraşute, maşinute, mici sfârâind pe grǎtare şi bere la dozatoare, muzicǎ diferitǎ la fiecare tarabǎ, totul învǎluit într-o pâclǎ înǎbuşitoare. Surprinşi au rǎmas şi cavalerii, uimite au fost şi domniţele care mai aveau puţin şi scoteau sǎbiile pentru a-şi face dreptate, aşa, ca pe vremuri. Si nu doar ei ci şi mai mari ai urbei s-au întrebat, cine şi mai ales de ce, a amestecat un festival medieval care putea fi mai mult decât o bilǎ albǎ pentru organizatori, cu un bâlci ţigǎnesc. Iar dacǎ anul trecut luptele demonstrative s-au dat la poalele ruinelor Sân Nicoara, anul acesta s-a tras cu arcul cu arcul printre mici, sau se vor face curse speciale ale tiribombelor, în ritmuri de manele, pentru cei care poartǎ armuri. Jenant, dar tipic PSD, adepţii stilului copy paste penibil. Pentru cǎ aici ar fi buba, incapacitatea autoritǎţilor locale de a iniţia ceva nou, specific cu adevǎrat zonei. Doar s-au limitat de a copia ideea de Festival Medieval de pe la Sighişoara sau Sibiu şi l-au transformat într-un kitsch fǎrǎ nicio legaturǎ cu istoria Curţii de Argeş. E de înţeles şi evitarea implicǎrii din partea reprezentanţilor Arhiepiscopiei sau a unor asociaţii care promoveazǎ zona: nu poţi fi pǎrtaş la un copy-paste ordinar, o ţigǎnie pe beton, printre mici, paraşute, chinezǎrii şi maidanezi regali. Se aude chiar ca reprezentantii Arhiepiscopiei, vazand balciul medieval din parcarea masinilor second hand, ar fi luat decizia de a nu mai organiza traditionalul concert in curtea Manastirii, un eveniment pus in scena ca la carte si care, anual, atragea, alaturi de argeseni,  mii de turisti sau personalitati ale societatii civile. De asemena, un ONG din Curtea de Arges a decis organizarea la inceput de septembrie a unui Festival Domnesc.

Le recomandǎm autoritǎţilor ca pe viitor sǎ meargǎ la Sighişoara sau la Sibiu sǎ vadǎ ce înseamnǎ un festival medieval autentic, unul care atrage anual zeci de mii de turişti şi nu proprietari de tarabe de mici de pe alte meleaguri. Le recomandǎm, de asemenea, sǎ se mai uite şi prin cǎrţile de istorie şi cu siguranţǎ vor vedea ce a fost la bǎtǎlia de la Posada, care era structura socialǎ a populaţiei în zona Argeş în perioada medievalǎ şi poate vor afla şi mai mult despre dinastia basarabilor şi originea cumanǎ a acesteia. Dacǎ nu vor repara greselile de la aceasta ediţie, cu siguranţǎ vor avea idei de un nou festival, nu un copy paste penibil ce aruncǎ în derizoriu ideea de medievalism la Curtea de Argeş. Si le dǎm noi idei, un Festival Domnesc, de ce nu unul legat de Ana şi Manole…. Nu avem mari pretenţii, ba chiar ne e teamǎ, însǎ, cǎ pe lângǎ etichetele de oraş regal sau urbe a basarabilor, mintea aleşilor sǎ nu scorneascǎ o nouǎ titulatura oraşului: hoarda cumanilor ! Puneţi, mǎh, mâna pe istorie !

 

Urmariti mai jos diferentele dintre un festival medieval autentic si un balci tiganesc !

NOTA: Pe facebook nimeni din personalitatile orasului nu si-a postat poze de la balciul medieval. Nici macar deputatul Draghici sau primarul Panturescu, cei care cu o saptamana in urma se pozau inaugurand o cismea de 600 lei, inca neterminata. Deh, e de crezut ca da dracu sa te vada prietenii ieri la un  concert Andre Rieu, azi la balci printre tirbombe, fum de gratar si chinezarii.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

ACTUAL

Recenzorii din Argeș vor fi plătiți! A fost adoptată Hotărârea de Guvern referitoare la alocarea sumelor necesare

Publicat

in

De

În județul Argeș au ajuns 5527 mii lei. Cei mai mulți recenzori au fost în Pitești. Primăria Municipiului Pitești va primi, pentru plata lor, 954 mii lei. Este cea mai mare sumă din județ. Și recenzorii din Curtea de Argeș vor fi plătiți iar pentru asta vor fi virați 224 mii lei. Și la Mioveni s-a lucrat. Aici vor fi virați 240 mii lei, iar la Câmpulung vor ajunge 229 mii lei, tot pentru plata celor care s-au ocupat de recensământ.

Banii alocați sunt suficienți pentru plățile necesare în toate cele 102 localități. Rog toate instituțiile implicate să facă toate demersurile necesare pentru ca acești bani să ajungă la oameni cât mai repede.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

ARGEȘ | O puștoiacă beată la volan și-a făcut țăndări Merțanul

Publicat

in

De

În noaptea de 24 spre 25 septembrie a.c., în urma unui eveniment rutier petrecut în jurul orei 03:00, pe DN 67B, pe raza comunei Moșoaia, din care au rezultat doar pagube materiale, polițiștii Serviciului Rutier Argeș au stabilit că persoana care conducea autovehiculul implicat în eveniment se afla sub influența alcoolului.

Astfel, persoana în cauză, respectiv o tânără de 21 de ani, din Pitești, a fost testată cu aparatul etilotest, rezultând o valoare mai mare decât limita de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, însă cea în cauză a refuzat recoltarea probelor biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de refuz sau sustragere de la prelevarea de probe biologice, conform art. 337 din Codul Penal. De asemenea, a fost dispusă măsura administrativă de suspendare a dreptului de a conduce, fiind emisă dovadă înlocuitoare fără drept de circulație.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend