Conecteaza-te cu noi

CULTURA

Nu rataţi ! Dor de Cer – cu mǎicuţele de la Vǎleni

Publicat

in

Mǎicuţele de la Mânǎstirea Vǎleni vǎ invitǎ, joi, 15 decembrie, la vernisajul ezpoziţoiei de picturǎ şi graficǎ, „Dor de Cer”. Evenimentul va avea loc la Centrul de Culturǎ şi Arte „George Topîrceanu” unde Monania Eliodora Papuc, Monania Timoteia Anastasiei, Rasofora Salomeea Burcea şi Sora Mioara Tǎcicǎ, vǎ vor încânta cu creaţiile lor.  Pe simeze vor fi expuse nu numai icoane ci şi portrete pentru cǎ, mǎicuţele, s-au desenat una pe alta pentru ca, astfel, fiecare sǎ aibǎ locul în acest vernisaj.  Va fi o explozie de luminǎ şi culoare, în prag de Crǎciun, pe care ar fi pǎcat sǎ o rataţi.

Comenteaza cu profilul de FB

Redactor sef editie print, redactor coordonator editie online. Jurnalist cu peste 10 ani experienta in presa scrisa, autor a nenumarate reportaje si anchete jurnalistice. Colaborari cu publicatii nationale si agentii de presa. Contact e-mail: malina.petrescu@ziarulprofit.ro

ACTUAL

Hristos s-a înălţat! Înălţarea Domnului, semnificaţie, tradiţii și obiceiuri

Publicat

in

De

Inaltarea Domnului (Ziua Eroilor) este sarbatorita in acest an joi, 10 iunie, la 40 de zile de la Invierea Domnului (Sfintele Pasti). Din secolul al IV-lea Biserica sarbatoreste Inaltarea intr-o zi de joi, inainte de Cincizecime-Rusalii.

Despre cum S-a aratat Hristos ucenicilor si femeilor mironosite dupa Inviere si cum la 40 de zile de la acel moment a venit in mijlocul lor, pe cand ei se aflau la Ierusalim, relateaza Sfantul Evanghelist Luca. Evanghelia arata cum s-au infricosat ucenicii cand l-au vazut, crezand ca este o naluca, iar Hristos inviat i-a linistit, aratandu-le semnele cuielor si cerand sa manance, apoi: “I-a dus afara pana spre Betania si, ridicandu-Si mainile, i-a binecuvantat. Si pe cand ii binecuvanta, S-a despartit de ei si S-a inaltat la cer. Iar ei, inchinandu-se Lui, s-au intors in Ierusalim cu bucurie mare. Si erau in toata vremea in templu, laudand si binecuvantand pe Dumnezeu”. (Luca cap. 24; 50-53)

Prin Inaltare, Hristos a implinit misiunea pe care a avut-o de la Dumnezeu-Tatal: sa vina in lume, sa Se nasca, sa traiasca, sa sufere, sa moara si sa invieze. Inaltarea Domnului a fost un eveniment din istoria Bisericii care s-a petrecut in vazul oamenilor, in lumina si in plina zi.

Cel putin ucenicii Mantuitorului au fost prezenti la Inaltarea Sa, pentru ca intreaga lume sa cunoasca prin ei ca Iisus Hristos S-a Inaltat la cer cu trupul transfigurat prin Inviere.

Dupa Inaltarea la cer, Apostolii au devenit martorii Lui Hristos, propovaduind Evanghelia din Ierusalim pana in Palestina si in tarile si centrele din Marea Mediterana: Antiohia, Corint, Efes.

Cartea Faptele Apostolilor face cunoscuta calatoria Sfantului Apostol Pavel la Roma. Sfantul Pavel din prigonitor al crestinilor a ajuns cel mai activ apostol, convertit dupa intalnirea pe care a avut-o cu Hristos inviat pe drumul spre Damasc.

Inaltarea Domnului – Traditii si obiceiuri

In aceasta zi crestinii se saluta cu “Hristos s-a inaltat!” si “Adevarat s-a inaltat!”.

In popor, sarbatoarea Inaltarii Domnului se mai numeste si Ispas, dupa numele martorului ascuns, nevazut al Inaltarii. Traditia spune ca Ispas, un cioban, ascuns pe dupa pietre, a urmarit evenimentul, tacut si uimit, si mai apoi a povestit alor sai cele intamplate.

Ispasul este o sarbatoare populara, necrestina, care se suprapune sarbatorii crestine a Inaltarii Domnului. Ea este dedicata personajului mitic cu acelasi nume. Ispasul, ca personaj, este perceput ca un om vesel si din aceasta cauza oamenii care tin aceasta traditie incearca sa fie cat mai veseli in aceasta zi. De asemenea, de Ispas se presupune ca sufletele mortilor se pot rataci in drumul lor spre cer, devenind strigoi pe pamant si provocand rele oamenilor si animalelor.

Inaltarea Domnului. De Ispas, oamenii isi pun la brau frunze de nuc pentru ca se crede ca si Iisus ar fi avut cand s-a inaltat la ceruri si se bat cu leustean ca sa fie feriti de rele si de boli.

La fel si vitele sunt batute cu leustean, ca sa se ingrase, sa fie sanatoase si ferite de vrajitorii. De asemenea, la Inaltare, se taie par din varful cozilor de la vite si se ingroapa intr-un furnicar, cu urarea: “Sa dea Dumnezeu sa fie atatia miei si vitei cate furnici sunt in acest furnicar!”.

Tot in aceasta zi se sfintesc plantele de leac – leusteanul, paltinul, alunul.

Se crede ca cine moare de Ispas ajunge in Rai.

Inaltarea Domnului – Sarbatoarea nationala

Prin legea 379/2003 privind regimul mormintelor si operelor comemorative de razboi cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Pasti, sarbatoarea Inaltarii Mantuitorului Iisus Hristos, a fost proclamata Ziua Eroilor, ca sarbatoare nationala.

“In spiritul traditiei europene, in Romania, Zilei Eroilor i s-a conferit prin lege statutul de << sarbatoare nationala a poporului roman >> si s-a stabilit a fi sarbatorita in cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Pasti, Ziua Inaltarii, potrivit traditiei romanesti”, arata Guvernul Romaniei in 3, cand s-a stabilit adoptarea acestei sarbatori la nivel oficial.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Felix Goldbach la PROFI 24 TV: “La Teatrul Davila mă vor ține doar performanța și rezultatele, nu politicul” | VIDEO

Publicat

in

De

La doar câteva zile de la instalarea sa în funcţia de manager al Teatrului “Alexandru Davila” din Piteşti, Felix Goldbach a fost, aseară, invitatul Laviniei Năstase la emisiunea ZOOM de la Profi 24 TV. Timp de mai bine de o oră și jumătate, Felix Goldbach și-a dezvăluit bună parte din planurile sale de viitor ca manager al Teatrului Davila, dar nu a ezitat să vorbească despre trecut și prezent, impulsionat fiind de întrebările – uneori incomode – ale Laviniei Năstase. Noul manager a făcut și câteva anunțuri in premieră dar, cu experiența sa de 25 ani în domeniul artistic și cu siguranța unui lider, a dat asigurări că nu va face compromisuri de niciun fel și va pune pe prim plan performanța. “La Teatrul Alexandru Davila din Pitești mă vor ține în funcție doar performanța și rezultatele, nu politicul. Politicul nu a avut, nu are și nu va avea niciun rol în mandatul meu”, a spus Felix Goldbach.

Noul manager a detaliat primii săi pași ca manager al teatrului și nu a ezitat să puncteze o serie de schimbari radicale pe care le va pune curând în practică.

Întrega emisiune o pouteți urmări mai jos

Felix Goldbach are 44 de ani, este absolvent al Universităţii Valahia din Târgovişte, doctor în muzică şi management cultural, lector universitar, având o experienţă de 25 de ani în domeniul artistic. Mandatul său la conducerea Teatrului ‘Alexandru Davila’ din Piteşti este pe o perioadă de 3 ani. El a câştigat detașat concursul pentru postul de manager al teatrului piteştean, la care s-au înscris iniţial şase candidaţi. Felix Goldbach îl înlocuieşte pe actorul Constantin Cotimanis, care ocupa interimar funcţia de manager din 24 martie 2020.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend