Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Noutăți privind descentralizarea Cum vor funcționa serviciile publice

Publicat

in

Primarul Piteștiului,Tudor Pendiuc, a făcut parte din grupul PSD, care alături de reprezentanți ai PNL, a participat ieri, la sediul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, la o întâlnire cu miniștrii din Guvern pe tema descentralizării. Edilul Piteștiului a participat la întâlnire în calitate de președinte al Asociației Municipiilor din România și vicepreședinte al PSD Argeș. Au fost luate în calcul datele tehnice ale procesului de descentralizare, urmând să fie luate deciziile politice cu privire la descentralizare, toate în conformitate cu analiza administrativă realizată ieri. Astfel, pe partea de sănătate, s-a stabilit ca serviciile județene de ambulanță să fie organizate ca servicii sub autoritatea directă a Ministerului Sănătății, iar direcțiile de sănătate publică să-și restrângă atribuțiile, păstrându-se la nivel local doar ceea ce ține de îndrumare, control și politici sanitare. În ceea ce privește serviciul de ordine și liniște publică, acesta se află deja în subordinea autorităților locale, iar în cazul Serviciului Poliției Rutiere se vor mai purta discuții privind descentralizarea, PSD și PNL nefiind de acord asupra acestui subiect. Se intenționează și rediscutarea Legii Poliției Locale, mai exact mărirea salariilor polițiștilor locali și deblocarea posturilor din sector. Pentru acest lucru, liderii PSD și PNL vor purta discuții cu reprezentanții Ministerului de Finanțe și ai Ministerului Muncii. Totodată, s-a stabilit ca toate agențiile locale din subordinea Ministerului Mediului să devină regionale, iar la nivel local se vor păstra doar părțile de îndrumare, control și politici de lucru. Și bazele sportive vor trece în administrarea autorităților locale, urmând să se poarte discuții cu consiliile județene pentru preluarea acestora. La fel se va întâmpla și cu casele studenților din orașele mari, acestea trecând sub tutela municipalităților. În domeniul agriculturii, institutele agricole și cele de zootehnie vor rămâne la nivel național.

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

Rectificarea bugetară, un subiect greu de discuții la nivelul Coaliției PNL-USR-PLUS-UDMR. Anca Dragu: ‘Sper ca această rectificare să aibă loc într-un orizont de una-două săptămâni’

Publicat

in

De

Președintele Senatului, Anca Dragu (USR-PLUS), a anunțat că rectificarea bugetară ar putea avea loc cel mai rapid în următoarele două săptămâni.

„Rectificarea bugetară a fost discutată în linii foarte mari la nivelul coaliţiei. Discuţiile continuă la nivelul Guvernului. Din câte ştiu eu, ministerele au trimis cam toate execuţia bugetară. Sper ca această rectificare să aibă loc într-un orizont de una-două săptămâni. Am văzut draftul acestei rectificări şi pot să vă spun că avem investiţii record. Este pentru prima dată când de la Ministerul Transporturilor nu se taie bani, ci se alocă şi noi sperăm ca Guvernul să găsească chiar mai mult de 300 de milioane cât apare acum în acest proiect de rectificare”, a afirmat Dragu, la Senat.

Potrivit acesteia, pe partea de investiţii lucrurile stau „foarte bine” în ceea ce priveşte execuţia bugetară.

„Dacă ne uităm, avem pe primul trimestru o creştere investiţiilor, în general, şi publice şi private, de 11,7% faşă de anul trecut. Asta înseamnă că creşterea economică semnificativă pentru România se bazează foarte mult pe investiţii. (…) Noi sperăm să se găsească ceva fonduri suplimentare (pentru Ministerul Transporturilor). Sumele cerute au fost de peste 2 miliarde. Deci undeva în jurul acestei sume, cred că ar fi fezabil. Dar, daţi-mi voie acum să vorbesc şi ca fost ministru de Finanţe, nevoile sunt foarte mari şi întotdeauna ai şi nişte constrângeri bugetare”, a adăugat Anca Dragu, conform agerpres.ro.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Au fost comandate dosare la DNA pentru unii lideri ai PNL? Klaus Iohannis: ‘Dacă aș avea semnale că există așa ceva, aș fi intervenit demult’

Publicat

in

De

Președintele Klaus Iohannis a declarat că nu împărtășește ideea de dosare la comandă pentru unii lideri ai PNL ”Dacă aş avea semnale că există aşa ceva, aş fi intervenit demult”.

„Pun astfel de declaraţii pe tema ascuţirii luptei de tip campanie electorală. Dacă aş avea semnale că există aşa ceva (dosare la comandă – n.r.) aş fi intervenit demult. Lupta este o luptă internă pentru voturi în PNL şi o competiţie politică întotdeauna face pe cei implicaţi să caute explicaţii senzaţionale. Şi cam aşa putem să interpretăm, mai mult nu e”, a spus şeful statului.

Întrebat cum vede acuzaţiile unor lideri ai PNL, Iohannis a afirmat că le priveşte ca „pe o campanie politică cu anumite accente mai stridente”.

„Dar, în esenţă, aşa se desfăşoară o campanie electorală – cu acuzaţii la adresa competitorilor, cu acuzaţii diverse la adresa celeilalte echipe. Trebuie să privim lucrurile destul de relaxat şi natural. Guvernarea nu a suferit din motiv de campanie PNL. Se vede că ţara merge bine înainte, economia creşte, pandemia este sub control, zonele naturale sunt protejate. Dar, evident, cei care sunt în campanie – şi este o poziţie extrem de importantă pentru care se luptă – au exact comportamentul de politician în campania electorală”, a susţinut preşedintele, conform agerpres.ro.

Vezi și:

Klaus Iohannis, în vizită la Parcul Natural Comana: ‘Un motiv în plus pentru a le trata cu prioritate şi proteja’

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend