Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Noutate ! Înscrierea în clasa pregătitoare sau direct în clasa I, în perioada februarie – aprilie

Publicat

in

Înscrierea copiilor în clasa pregătitoare sau direct în clasa I pentru anul şcolar 2015 – 2016 va avea loc în perioada februarie – aprilie, potrivit unui proiect de calendar elaborat de Ministerul Educaţiei.

În proiect se precizează că la 9 februarie vor fi afişate circumscripţiile şcolare şi planul de şcolarizare propus, respectiv numărul de clase pregătitoare alocate, la fiecare unitate de învăţământ, inclusiv pe site-ul acesteia, dacă există, şi pe site-ul inspectoratului şcolar.

Tot atunci vor fi afişate programul de completare a cererilor tip de înscriere şi informaţiile care permit părinţilor să cunoască activitatea specifică clasei pregătitoare din cadrul fiecărei unităţi, cum ar fi: posibilitatea organizării procesului de învăţământ în cadrul unei grădiniţe aflate în structura şcolii sau în consorţiu cu şcoala, posibilitatea organizării programului „Şcoala după şcoală” şi fotografii ale spaţiului în care se desfăşoară activitatea la clasa pregătitoare.

Tot în 9 februarie va fi afişat programul de evaluare a dezvoltării psihosomatice a copiilor solicitate de părinţi şi vor fi anunţate criteriile specifice de departajare elaborate de unităţile de învăţământ, în urma consultării cadrelor didactice şi a partenerilor sociali – sindicate, consiliu reprezentativ al părinţilor – avizate, din punct de vedere al legalităţii, de către consilierul juridic şi aprobate în consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ.

Între 9 şi 20 februarie, vor fi organizate în şcoli întâlniri pentru informarea şi consilierea părinţilor copiilor din grădiniţă care vor fi cuprinşi, în anul şcolar 2015 – 2016, în învăţământul primar.

În perioada 11 – 20 februarie, în fiecare unitate de învăţământ unde se desfăşoară activitate specifică clasei pregătitoare va fi organizată „Ziua a porţilor deschise”, în care părinţii şi copiii pot vizita spaţiile dedicate activităţilor claselor pregătitoare şi pot purta discuţii cu personalul unităţii de învăţământ.

Între 16 februarie şi 6 martie, vor fi completate de părinţi, online sau la unitatea de învăţământ la care solicită înscrierea copiilor, cererile-tip de înscriere.

Pe 13 – 14 martie vor fi afişate listele cu candidaţii înmatriculaţi, locurile rămase libere şi copiii neînscrişi după prima etapă, iar pe 16 martie va fi prezentată procedura de repartizare a acestora din urmă pe locurile disponibile. Până pe 3 aprilie trebuie afişate la fiecare şcoală listele finale ale copiilor înscrişi în clasa pregătitoare, iar până pe 10 aprilie trebuie soluţionate de către inspectoratul şcolar cererile părinţilor copiilor care nu au fost încă înscrişi la vreo unitate de învăţământ.

Copiii de 7 ani care nu au fost înscrişi în învăţământul primar în anul şcolar 2014 – 2015 pot fi înscrişi direct în clasa I.

În perioada 16 februarie – 6 martie 2015, vor fi depuse solicitările de înscriere de către părinţii care solicită înscrierea copilului la şcoala de circumscripţie, iar între 17 şi 27 martie depun solicitările de înscriere părinţii care solicită înscrierea în altă şcoală decât cea de circumscripţie.

Pe 3 aprilie vor fi afişate la fiecare şcoală listele finale ale copiilor înscrişi în clasa I.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

ACTUAL

Avertisment teribil pentru Europa! Comisarul european pentru economie: ‘Vom avea o recesiune în această iarnă’

Publicat

in

De

Europa va intra în recesiune la iarnă iar revenirea pe creştere nu se va întâmpla înainte de primăvara anului următor, a declarat luni comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, informează Reuters.

„Vom avea o recesiune în această iarnă”, le-a spus Gentiloni jurnaliştilor la sosirea la reuniunea Eurogrupului care are loc la Bruxelles.

Europa se confruntă cu cea mai gravă criză energetică din ultimii 50 de ani în contextul în care Rusia a redus livrările de gaze ca reacţie la sancţiunile impuse de Occident Moscovei pentru invadarea Ucrainei. Explozia inflaţiei a intensificat o criză a costului vieţii, aducând economiile europene în pragul recesiunii.

Conform celor mai recente date publicate luna trecută de Eurostat, economia zonei euro a încetinit semnificativ în trimestrul al treilea, când a înregistrat un avans de doar 0,2% comparativ cu trimestrul precedent, după o creştere de 0,8% în trimestrul al doilea comparativ cu primul trimestru. Analiştii sunt de părere că principalul motiv al încetinirii economiei sunt preţurile mari la energie şi mulţi prognozează că economia zonei euro va intra în recesiune la finalul anului şi în primele luni ale anului următor.

Produsul Intern Brut al UE a înregistrat o creştere de 0,2% în trimestrul al treilea faţă de trimestrul precedent, ţările membre cu cel mai puternic avans fiind România şi Cipru, ambele cu o creştere de 1,3%. În ritm anual, Produsul Intern Brut în Uniunea Europeană a crescut cu 2,4%. În acest caz, ţările membre cu cele mai puternice creşteri sunt: Cipru (5,4%), Portugalia (4,9%) şi România (4,7%).

Paolo Gentiloni a mai spus luni că mai sunt necesare câteva luni de discuţii pentru reformarea regulilor bugetare ale UE, în ideea de a da o marjă de manevră mai mare statelor membre în ceea ce priveşte investiţiile.

Modernizarea Patului de stabilitate şi creştere este pe agenda reuniunii miniştrilor de Finanţe din cele 27 de state membre UE, care se desfăşoară luni şi marţi la Bruxelles.

„Vom avea o primă discuţie dar ştim că avem puncte diferite de vedere şi vom avea nevoie de mai multe luni pentru a găsi un consens”, a declarat Paolo Gentiloni, informează agerpres.ro

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Ion Cristoiu: ‘Am fost trași pe sfoară dacă nu intrăm în Schengen. Este o decizie a puterilor garante. Aceasta cu Austria este o mare ciudățenie’

Publicat

in

De

Jurnalistul și publicistul Ion Cristoiu a declarat, că intrarea României în Schengen nu are nicio legătură cu condițiile tehnice, pe care România le întrunește de mult timp.

„S-a dus Bode cu doctoratul după el. E o poveste foarte interesantă aici. Știți că nu m-am mirat mereu de slugărnicia noastră în acest război. Slugărnicia noastră în acest război am fost în prima linie. Am vrut pe lângă aducerea lui la NATO cred că ni s-a făgăduit că suntem admiși în schimbul acesta să fim noi la preluare. Problema este în felul următor: eu am fost sigur. Admiterea noastră în Schengen nu are nicio legătură nici cu condițiile tehnice.

Este o decizie a puterilor garante. Au zis gata îi vânăm pe ăștia. D-aia eram atât de sigur. Aceasta cu Austria este o mare ciudățenie. Inițial a fost Olanda. Olanda era cea care își asumă. În spatele Austriei acum sunt alții.”, a explicat jurnalistul Ion Cristoiu în cadrul podcastului „România lui Cristache” de la EVZ Capital.

Migrația – un subiect foarte puternic

„Olanda a invocat până acum statul de drept din România. A venit MCV-ul și probabil că Olanda a zis că am rămas singur, bă altul. A venit această Austrie, care a venit pe ultima sută de metri și au venit cu un argument foarte puternic: migrația, un argument electoral foarte puternic pentru ei, dar și pentru ceilalți din UE. Acum încep să cred că în spatele Austriei, ea nu face de capul ei, ori americanii. Avem varianta: chiar dacă Austria ar fi de acord, deși greu de presupus, avem obstacolul Olanda care cere decuplarea. Decuplarea este următorul lucru: Noi nu avem Schengen pe Dunăre. Toți am vârât bani. Toți au considera că frontieră cu Bulgaria este frontieră inetrnă, deci noi n-am investiti nimic în scheghenizarea frontierea. Dacă ne-ar admite oe noi, deși e greu de presupus, dacă e decuplat noi abia la anul intrăm. Trebuie să vină bani să securizăm graniță după să vină Comisia dacă e bună, e o nebunie.

Am fost trași pe sfoară dacă nu intrăm. Dacă va fi, nu va intra în discuție și narațiunea va fi s-a amânat pentru că în locul puterilor garante, eu nu aș admite România în Schengen pentru că în momentul în care ai admis-o eu n-aș avea încredere în români. Eu am plecat de premisa că din punct de vedere geopolitic trebuie să intre, dar e foarte greu de rupt de Bulgaria.”, a explicat Ion Cristoiu.

Care a fost poziția Olandei

„Narațiunea presei a fost așa: Olanda a zis că ne-am îmbunătățit și că lasă o marjă. A mai rămas o singură piedică Austria și începând cu Cioloș și luând toate site-urile tefeliste au zis la Atena, că acolo avea reuniunea partidelor populare. Iohannis se va întâlni și va discuta. Eu credeam că s-a hotărât. Toată ziua de sâmbătă am așteptat să iasă. Niciunul din ăia n-au zis sâmbătă seara că s-au întâlnit.

Nu a existat subiectul ăsta. Rămân încă odată cu gura căscată. Ambasadorul nostru la Viena a fost preferatul presei: ”bă da nu sună nimeni la el?”. Nu ai cum să nu aflii. Eu nu înțeleg presa. Ministrul de interne al Austriei a participat vineri seara la o emisiune care e alcătuită din trei ziare în care s-a discutat numai despre Schengen. Înseamnă că acest emisiune a fost provocată de ministru.”, a mai adăugat jurnalistul, conform capital.ro

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend