Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Noua variantă de coronavirus care ar putea deveni dominantă în Europa în următoarele săptămâni. Ce știm despre XBB.1.5

Publicat

in

Noua subvariantă de coronavirus XBB.1.5 s-ar putea răspândi pe scară largă în Europa şi Germania în următoarele săptămâni, afirmă un expert german, informează sâmbătă DPA.

CoronavirusFoto: Dreamstime.com

Conform Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) din Statele Unite, tulpina XBB.1.5 este responsabilă pentru aproape jumătate din numărul total de noi infectări de pe teritoriul SUA.

”Se poate prognoza cu oarecare certitudine că această variantă va deveni varianta dominantă şi în ţara noastră”, a afirmat epidemiologul german Hajo Zeeb, din cadrul Institutului Leibniz pentru Cercetare în domeniul prevenţiei şi epidemiologie din Bremen.

”XBB.1.5 întâmpină o revenire a unei slabe imunităţi la persoane care s-au vaccinat sau au fost infectate cu ceva vreme în urmă”, a spus Zeeb.

”Mai întâi în SUA, după care şi aici, în Germania”, a mai spus expertul.

Cu toate acestea, a mai spus el, numărul cazurilor înregistrate de XBB.1.5 în Germania este în prezent în continuare foarte scăzut.

”Nu e nevoie să ne gândim încă la noi măsuri”.

Subvarianta XBB.1.5, descoperită în octombrie, s-a răspândit rapid în nord-estul Statelor Unite şi a dominat infectările de la jumătatea lui decembrie, a spus Richard Neher, directorul Grupului de cercetare pentru evoluţia virusurilor şi bacteriilor din cadrul Universităţii din Basel.

În afara regiunii nord-estice a Statelor Unite, varianta este mai puţin întâlnită, dar începe să devină mai răspândită, a spus el.

Există insuficiente informaţii în ceea ce priveşte severitatea formelor produse în urma infectării cu această variantă, a spus Neher.

Numărul cazurilor şi spitalizărilor a crescut pe teritoriul SUA, nu doar în regiunile unde XBB.1.5 este dominantă, a spus Neher.

Acest lucru poate semnala că severitatea noii tulpini nu este în mod semnificativ diferită de cea a altor variante aflate în circulaţie, a adăugat el.

Ministrul Sănătăţii din Germania, Karl Lauterbach, şi-a exprimat joi îngrijorarea în legătură cu această variantă.

”Să sperăm că vom ieşi din iarnă înainte ca o astfel de variantă să se răspândească şi aici”, a scris Lauterbach pe Twitter.(Sursa: Agerpres)

Sursa foto: Dreamstime.com

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

‘Sultanul’ Erdogan își începe în forță mandatul: Turcia vrea să domine financiar Marea Neagră: majorează taxele pentru strâmtorile Bosfor și Dardanele

Publicat

in

De la 1 iulie, Turcia va majora taxa pentru trecerea navelor prin strâmtorile Bosfor și Dardanele cu peste 8%. Valoarea de bază a francilor de aur în coeficienți fiscali și de taxă este stabilită la 4,42 dolari pe tonaj net al unei nave comerciale.

Această decizie a fost luată de Direcția Generală a Afacerilor Maritime din cadrul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii din Turcia. Potrivit ziarului turc Aydinlik, a fost luată decizia ca francul de aur să nu fie fixat, ci să fie actualizat de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii din Turcia la sfârșitul lunii iunie a fiecărui an.

Citeste mai mult

NATIONAL

Fostul vicepreședinte Mike Pence și-a depus candidatura pentru Casa Albă

Publicat

in

Fostul vicepreședinte Mike Pence și-a depus luni candidatura pentru Casa Albă, potrivit documentelor publicate de Comisia Electorală Federală (FEC), și, prin urmare, va candida împotriva fostului său partener Donald Trump pentru nominalizarea sa drept candidat al republicanilor la alegerile prezidențiale din 2024, relatează AFP și Reuters.

Mike PenceFoto: Steve Helber / AP / Profimedia

Acest conservator evanghelic, un oponent aprig al avortului, va oficializa miercuri, ziua în care va împlini 64 de ani, candidatura sa.

Pence își va lansa campania cu un videoclip și un discurs în statul Iowa, au declarat săptămâna trecută trei surse familiare cu situația pentru Reuters.

Pence îl confruntă astfel pe favoritul republicanilor, Trump, pe care l-a susținut cândva cu loialitate, dar a refuzat să-l susțină când fostul președinte a încercat să răstoarne rezultatele alegerilor din 2020 câștigate de democratul Joe Biden.

Fostul guvernator al Indianei s-a distanțat din ce în ce mai mult de Trump, spunând că încurajarea lui față a celor care au atacat Capitoliul SUA pe 6 ianuarie 2021 i-au pus în pericol pe Pence și familia sa, care se aflau în clădire în acel moment.

Pence se alătură unui număr tot mai mare de candidați republicani, printre care și Trump, senatorul american Tim Scott și fostul guvernator al Carolinei de Sud Nikki Haley.

Guvernatorul Dakotei de Nord Doug Burgum plănuiește să intre în cursă tot miercuri, potrivit unei persoane familiarizate cu planurile lui Burgum. De asemenea, fostul guvernator al New Jersey, Chris Christie, intră în cursa republicană marți.

Numărul de candidați care concurează pentru nominalizare îi îngrijorează pe mulți oponenți ai lui Trump din cadrul Partidului Republican, care se tem că votul anti-Trump ar putea fi împărțit, iar în final fostul președinte să fie din nou nominalizatul republicanilor la președinție.

Nepotul fostului președinte american John F. Kennedy, Robert F. Kennedy Jr., s-a înscris și el în cursa republicană, deși are slabe șanse să îi învingă pe Donald Trump sau Ron DeSantis, cei mai proeminenți candidați republicani la alegerile ce vor avea loc în luna noiembrie a anului viitor.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend