Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Noua variantă a coronavirusului B.1.1.529 ar fi apărut la o persoană imunocompromisă, pe fondul unei infecții cronice

Publicat

in

​Noua variantă B.1.1.529 a coronavirusului, care ar putea fi denumită vineri de către OMS varianta Niu, este posibil să fi apărut la o persoană care suferea de o infecție cronică și avea un sistem imunitar compromis, sugerează oamenii de știință citați de Newsweek.

Deși nu există încă suficiente informații, specialiștii sunt îngrijorați că mutațiile suferite în proteina spike ar putea face ca mecanismele de apărare ale organismului să nu facă față.

Doctorul Jacob Glanville, imunolog și CEO al Centivax, a scris vineri, pe twitter, că noua variantă din zona Africa de Sud ar putea proveni de la un pacient imunocompromis, virusul înregistrând rapid o serie de mutații pe fondul unei infecții cronice mai vechi de care suferea acesta.

El a mai avansat ipoteza ca vaccinurile antiCovid bazate pe primele versiuni ale Covid-19 și chiar ale variantei Delta să nu mai fie eficiente.

„Trebuie să administrăm pacienților Covid-19 care suferă de infecții cronice antivirale pentru a limita efectele sau ne întoarcem de unde am plecat”, a mai scris el pe twitter.

De altfel, mai mulți oameni de știință au atras atenția asupra pericolului noii variante, printre ei fiind și directorul Institutului de genetică de la College London University, Francois Balloux.

„B.1.1529 este o nouă variantă care a fost detectată în Botswana și care poartă o constelație neobișnuită de mutații. (…) Dat fiind numărul mare de mutații acumulate într-un singur caz este posibil ca această variantă să se fi dezvoltat pe fondul unei infecții cronice la o persoană imunocompromisă, posibil un pacient HIV/SIDA netratat”, a mai spus el.

Aceeași variantă a fost avansată și de profesorul Ravi Gupta, de la University of Cambridge, acesta afirmând că amprenta mutațiilor indică faptul că s-ar fi dezvoltat pe fondul unei infecții cronice. Virusurile suferă mutații tot timpul în organismul persoanelor infectate.

De multe ori, aceste mutații nu fac ca virusul să fie mai puternic și dispar singure pe parcurs. Există însă și situații în care o singură mutație sau chiar mai multe vor întări virusul, ajutându-l să se răspândească mai repede și să penetreze mai ușor sistemul imunitar.

Primele cazuri ale tulpinii au fost colectate în Botswana la 11 noiembrie, iar în Africa de Sud trei zile mai târziu.

Cazul descoperit în Hong Kong a fost un bărbat în vârstă de 36 de ani care a avut un test PCR negativ înainte de a zbura din Hong Kong în Africa de Sud, unde a stat între 22 octombrie și 11 noiembrie. Acesta a fost testat negativ la întoarcerea în Hong Kong, dar a fost testat pozitiv la 13 noiembrie, în timp ce se afla în carantină.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) se va reuni vineri pentru a evalua situația epidemiologică ca urmare a identificării noii variante Covid-19 în Africa de Sud, pe fondul temerilor că aceasta ar fi și cea mai agresivă dintre tulpinile noului coronavirus, relatează The Guardian.

Ședința OMS va stabili dacă varianta B.1.1.529 este ”una de interes” sau ”una îngrijorătoare”. Varianta care a fost idendificată marți a atras atenția inițial pentru că prezintă ”un număr extrem de mare de mutații”.

Foarte multe state, inclusiv din UE, au dispus deja suspendarea zborurilor dintre Africa de Sud, iar cetățenii care vin din aceste zone trebuie să intre în carantină.

Israelul a confirmat deja un caz de infectare cu această variantă, la o persoană vaccinată.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Navalnîi cere sancțiuni sistematice împotriva oligarhilor ruși: Doar 46 din cei mai bogați 200 de ruși au fost sancționați

Publicat

in

De

Opozantul rus Alexei Navalnîi a denunțat marți lipsa sancțiunilor occidentale sistematice împotriva oligarhilor ruși pentru sprijinul acordat regimului lui Vladimir Putin și intervenția sa militară în Ucraina, relatează AFP.

Alexei NavalniiFoto: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP / Profimedia

Într-un mesaj plin de exemple publicat pe rețelele sale de socializare, el spune că doar 46 din cei mai bogați 200 de ruși, conform clasamentului revistei Forbes, sunt în prezent supuși sancțiunilor americane, europene sau britanice.

„Pentru mine, nu prea mi se pare un război total împotriva oligarhilor lui Putin”, a comentat el.

Potrivit acestuia, printre altele, CEO-ul gigantului rus Gazprom Alexei Miller încă nu este vizat de sancțiunile europene, în timp ce celebrul oligarh Roman Abramovici scapă în continuare de sancțiunile SUA.

„Companiile lui Abramovici continuă să furnizeze metal Ministerului rus al Apărării. Cum de nu sunt încă sancționate?”, se întreabă Navalnîi.

„Nu putem spera la o schismă în rândul elitelor lui Putin în privința războiului, dacă, în ciuda multor discuții, nu folosim bățul împotriva lor și îi lăsăm să-și păstreze morcovii”, adaugă Navalnîi.

El mai propune interzicerea oricărei personalități publice ruse care susține public ofensiva din Ucraina „pentru 20 de ani” din Statele Unite, Regatul Unit și UE.

Potrivit acestuia, „un simplu mecanism” pentru evitarea sancțiunilor ar fi să se declare deschis împotriva ofensivei din Ucraina și „să nu mai susțină regimul Putin cu cuvinte, fapte și bani”.

„Facem apel la alegătorii și parlamentarii din UE, Marea Britanie, SUA și Canada să facă presiuni asupra executivului, să-l forțeze să înceteze respectul și să introducă sancțiuni personale masive împotriva hoților lui Putin”, a spus Navalnîi.

Aceste declarații vin pe măsură ce Uniunea Europeană trebuie să studieze de la sfârșitul lunii august o interdicție a vizelor pentru toți rușii.

În martie, Alexei Navalnîi a fost condamnat la nouă ani de închisoare sub acuzația de fraudă pe care o consideră fictivă.

El a fost arestat în ianuarie 2021, la întoarcerea în Rusia după ce a fost tratat în Germania în urma unei otrăviri grave pe care o atribuie Kremlinului, dar pe care Moscova o neagă.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Doi jucători au fost suspendaţi de FIFA pentru patru ani, după ce au fost depistaţi dopaţi

Publicat

in

De

FIFA a anunţat suspendarea a doi jucători internaţionali din Salvador şi Djibouti pentru folosirea unor substanţe interzise. Suspendarea se întinde pe o perioadă de patru ani, conform news.ro.

Cei doi jucători suspendaţi sunt internaţionalul salvadorian Erick Alejandro Rivera şi internaţionalul din Djibouti, Sabri Ali Mohamed. FIFA a anunţat şi motivul suspendării: violarea legilor antidoping în meciurile de calificare pentru CM din Qatar 2022.

Erick Alejandro Rivera a fost controlat pozitiv la Clostebol după un meci disputat în ziua de 8 septembrie 2021, iar Sabri Ali Mohamed a fost confirmat cu un nivel ridicat de testosteron exogen într-un meci care s-a jucat în data de 12 noiembrie 2021. Substanţele găsite fac parte din categoria steroizilor anabolizanţi.

Cei doi jucători au fost suspendaţi până la 5 octombrie 2025, respectiv până la 11 iulie 2026.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend