Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Nou preşedinte în Filipine: Congresul l-a proclamat pe fiul fostului dictator Marcos drept următorul șef al statului

Publicat

in

Congresul Filipinelor l-a proclamat miercuri pe fiul fostului dictator Ferdinand Marcos drept următor preşedinte al ţării, la 36 de ani după ce tatăl său a fost răsturnat de o revoltă populară împotriva corupţiei endemice şi abuzurilor masive ale drepturilor omului, relatează DPA și Agerpres.

Noul președinte al Filipinelor, Ferdinand „Bongbong” Marcos Jr. Foto: Aaron Favila / AP – The Associated Press / Profimedia

Fostul senator Ferdinand „Bongbong” Marcos Jr a primit 58,77% din voturile exprimate la alegerile din 9 mai pentru a deveni al 17-lea preşedinte al Filipinelor, potrivit rezultatelor oficiale ale Senatului şi Camerei Reprezentanţilor.

El a avut o marjă câştigătoare de peste 16,5 milioane de voturi față de cel mai apropiat rival, vicepreşedintele care îşi încheie mandatul Leni Robredo, care îl învinsese la limită în cursa pentru a deveni vicepreşedinte al ţării în 2016.

Imelda Marcos, prezentă la proclamarea fiului său drept următorul preşedinte al Filipinelor

Mama sa – fosta primă-doamnă Imelda Marcos, notorie pentru stilul de viaţă fastuos şi acumularea a 3.000 de perechi de pantofi în timp ce milioane de filipinezi se zbăteau în sărăcie – s-a numărat printre oaspeţi la proclamare în sala de sesiuni a Camerei Reprezentanţilor.

Sara Duterte-Carpio, fiica preşedintelui în exerciţiu Rodrigo Duterte, a fost de asemenea proclamată ca următor vicepreşedinte al Filipinelor, cu 61,53% din voturi şi un avans de peste 22 de milioane de sufragii asupra celui mai apropiat rival.

Noii preşedinte şi vicepreşedinte urmează să depună jurământul la 30 iunie, deşi Duterte-Carpio a anunţat anterior că vrea să depună jurământul mai devreme pentru a putea participa la inaugurarea lui Marcos Jr. Ei vor avea un mandat de şase ani.

Cu câteva ore înainte de proclamare, protestatari s-au ciocnit cu poliţia după ce s-au adunat în faţa clădirii Comisiei pentru Drepturile Omului, la o distanţă de aproape 10 kilometri de sediul Camerei Reprezentanţilor, unde a avut loc votarea.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Ciprian Ciucu fuge de Primăria Capitalei: Trebuie să fii inconștient să îți dorești un mandat

Publicat

in

De

Preşedintele PNL Bucureşti, Ciprian Ciucu, edil al Sectorului 6, afirmă că ar fi foarte greu de convins să candideze la Primăria Capitalei şi „trebuie să fii inconştient” să-ţi doreşti un mandat de primar general în condiţiile în care „urmează să cadă oraşul pe noi”. „Eu, care sunt extrem de conştient de ce se întamplă în Primăria Generală, pentru că am fost consilier general – acum sunt preşedinte PNL Bucureşti şi mă preocupă permanent ce se întâmplă la nivel de Primăria Generală – trebuie să fii inconştient ca să îţi doreşti un mandat ca primar general. Dacă nu ştii ce-i colo şi nu stii că urmează să cadă oraşul pe noi, da, vrei să fii primar general. Îţi pui această patalama în frunte, că sunt primar general. Dar dacă ştii câţi bani se duc pe termie şi ce probleme sunt acolo pe investiţii, dacă te uiţi pe zona de risc seismic, pot să merg cu această listă la nesfarsit, şi ştii cât de mari sunt problemele acolo, doar să fii inconştient ţi-ai dori să fii primar general”, a declarat Ciucu, sâmbătă, la Digi 24, scrie News.ro.

El a precizat că, în asemenea condiţii, ar fi foarte greu de convins să candideze la Primăria Municipiului Bucureşti. „Să mă duc primar general, eu sau oricine altcineva, trebuie să meargă cu ceva prestabilit înainte (…) În condiţiile acestea eu aş fi foarte-foarte greu de convins să candidez la Primăria Municipiului Bucureşti”, a adăugat Ciprian Ciucu.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

VIDEO O filipineză câștigă concursul pentru transsexuali din Thailanda

Publicat

in

De

Filipineza Fuschia Anne Ravena a fost încoronată sâmbătă Miss International Queen 2022 în cadrul unui concurs din Thailanda, prezentat ca fiind cel mai mare și mai popular concurs de frumusețe transgen din lume, informează Mediafax.

Proprietară de afaceri în vârstă de 27 de ani, filipineza a învins alte 22 de concurente. Locul al doilea și al treilea au revenit unor concurente din Columbia și, respectiv, Franța.

„Primul meu mesaj pentru toată lumea este să răspândească dragostea, pacea și unitatea, pentru că acesta este cel mai important lucru”, a declarat Ravena, care a purtat o rochie de seară strălucitoare, argintie, conform Reuters.

Concursul, care a fost întrerupt timp de aproape doi ani din cauza pandemiei, a fost reluat în orașul balnear thailandez Pattaya, în timpul lunii mândriei, pentru a celebra, de asemenea, egalitatea de gen, a declarat Alisa Phanthusak, directorul general al Miss Tiffany Show, organizatorul.

Concursul, care reunește persoane transsexuale din întreaga lume, a fost lansat în urmă cu peste un deceniu pentru a ajuta femeile transsexuale să se simtă mai bine acceptate de societate.

Thailanda are una dintre cele mai deschise și vizibile comunități de lesbiene, gay, bisexuali și transsexuali (LGBT) din Asia, dar activiștii spun că legile și instituțiile thailandeze nu au reflectat încă schimbarea atitudinilor sociale și că încă discriminează persoanele LGBT+ și cuplurile de același sex.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend