Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Norvegia se angajează să crească livrările de gaze către UE

Publicat

in

Norvegia s-a angajat să își mărească livrările de gaze către UE pe termen lung, inclusiv prin exploatarea de noi zăcăminte, pentru a contribui la compensarea scăderii livrărilor rusești, au anunțat joi Bruxellesul și Oslo, potrivit AFP.

Tevi gazeFoto: OMV Petrom

Într-o declarație comună, UE și Norvegia, care furnizează deja un sfert din consumul de gaz al UE-27, au convenit să „își consolideze cooperarea strânsă în domeniul energiei”, inclusiv să asigure aprovizionarea suplimentară cu gaz pe termen scurt și lung.

„Am început să ne stimulăm exporturile, unele companii schimbându-și planurile” pentru a redirecționa livrările către UE, iar „pe termen lung, acest lucru va depinde de investițiile pentru dezvoltarea de noi câmpuri”, a explicat ministrul norvegian al Energiei, Terje Aasland, aflat în vizită la Bruxelles.

„Norvegia va face tot ceea ce poate pentru a sprijini UE în ceea ce privește deficitul de gaz… și pentru a se asigura că avem suficient gaz pentru a face față următoarei ierni. Angajamentul său este foarte clar”, a declarat Frans Timmermans, vicepreședinte al Comisiei Europene.

Ca represalii la sancțiunile impuse de UE în urma invaziei Rusiei în Ucraina, Moscova a întrerupt livrările de gaze către europeni, care depind în mare măsură de aceasta, obligându-i să caute furnizori alternativi.

Joi nu au fost dezvăluite nici obiective de volum cu Norvegia și nici un calendar. Discuțiile conduse de companiile energetice sunt încă în curs de desfășurare, a declarat Timmermans.

Norvegia are „rezerve semnificative de hidrocarburi” în Marea Nordului și, dacă va continua să dezvolte noi zăcăminte, „poate rămâne un furnizor important pentru Europa pe termen lung, dincolo de 2030”, se arată în declarație, iar UE se angajează să „sprijine continuarea explorării și a investițiilor”.

„În prezent, producem la o capacitate de 100%, dar privim spre viitor. Petrolul și gazele norvegiene vor fi importante pentru securitatea energetică a Europei în următorul deceniu”, a declarat Aasland.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Incendiile forestiere au ars în acest an în UE un număr-record de 700.000 de hectare

Publicat

in

De

Incendiile forestiere din UE au ars în acest an, până acum, un număr-record de 700.000 de hectare – cea mai mare suprafață de la inițierea înregistrărilor, scrie Euronews, preluat de Rador. Cifra a fost anunțată de Comisia Europeană.

După incendiul de pădure din parcul naţional Dadia, din GreciaFoto: Nicolas Economou/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Ne confruntăm cu o vară dificilă în Europa, deoarece până acum, anul acesta, au ars peste 700.000 de hectare, cea mai mare cifră înregistrată pentru acest moment al anului după 2006”, a declarat Janez Lenarcic, comisar european pentru ajutoare umanitare și gestionarea crizelor.

Cifrele raportate de European Forest Fire Information System (EFFIS) arată că până acum Spania a fost cel mai grav lovită, cu peste 283.000 de hectare arse. E urmată de România (150.735), Portugalia (86.631), Franța (62.102) și Italia (42.835).

S-a mărit și numărul incendiilor în ultimii ani, cu 2.300 în întreaga UE până la 15 august, mult peste media anuală de 1.349 a perioadei 2006-2021.

Schimbarea climei a mărit probabilitatea și gravitatea incendiilor de vegetație din Europa. Anul acesta multe dintre incendii au fost alimentate de multiple valuri de caniculă și au fost facilitate de o secetă care ar putea fi cea mai gravă din ultimii 500 de ani, conform Joint Research Centre din subordinea Comisiei.

Conform Comisiei, în ultimele două luni au fost detașate în tot blocul 29 de avioane și opt elicoptere prin intermediul Mecanismului de Protecție Civilă al UE, prin care statele UE se ajută reciproc cu resurse în situații de criză.

În fața noii realități, Comisia s-a angajat să finanțeze achiziția de către state a 12 noi aparate de zbor anti-incendiu, însă primele vor fi disponibile abia în 2026, iar restul până în 2029.

Anul acesta rezerva UE pentru lupta cu incendiile forestiere e compusă din 12 avioane și un elicopter, împrumutate de la Croația, Franța, Grecia, Italia, Spania și Suedia.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Video – Furtunile au făcut ravagii în Toscana. Doi oameni au murit în nordul Italiei

Publicat

in

De

Două persoane au murit în urma furtunilor puternice care s-au abătut asupra regiunii Toscana din Italia, potrivit relatărilor apărute joi în presă, informează DPA, scrie Agerpres. Un bărbat şi o femeie au fost loviţi de arbori prăbuşiţi în oraşul de coastă Carrara.

Preşedintele regiunii Toscana, Eugenio Giani, a publicat o înregistrare pe Twitter cu un carusel care se învârte necontrolat din cauza vântului puternic în oraşul Piombino. Imagini cu autovehicule avariate de arbori doborâţi au apărut de asemenea pe reţelele de socializare.

Pompierii au înregistrat peste 150 de intervenţii în nordul provinciei vestice Liguria şi în Toscana până joi la amiază. Provincia centrală Emilia-Romagna a fost de asemenea afectată dramatic de furtuni. Vremea extremă a avariat clădiri şi a provocat pene de curent în anumite regiuni.

O avertizare meteorologică de furtună a fost emisă pentru întreaga regiune de nord a Italiei, precum şi pentru porţiuni din centrul Italiei. Mai multe persoane au fost rănite în urma ploilor torenţiale însoţite de intensificări ale vântului de peste 100 de kilometri pe oră.

Italia s-a confruntat cu vreme extremă pe întreaga perioadă a verii. În timp ce incendiile forestiere afectează regiuni sudice cum ar fi Sicilia şi insula Pantelleria, nordul ţării se confruntă în prezent cu ploi torenţiale şi furtuni după o perioadă prelungită de secetă.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend