Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Norvegia nu s-a confruntat cu o supramortalitate în 2020, în ciuda pandemiei de COVID-19

Avatar

Publicat

in

Norvegia, în general considerată un model de reuşită pentru felul în care a gestionat criza sanitară provocată de pandemia de COVID-19, nu s-a confruntat cu o supramortalitate în 2020, spre deosebire de multe alte ţări, a anunţat vineri un specialist norvegian în demografie, citat de AFP.

În 2020, deşi a fost un an bisect, ceva mai puţin de 40.500 de persoane au murit în această ţară nordică, uşor sub media multianuală (40.700) calculată în ultimii cinci ani, potrivit cifrelor – încă provizorii – anunţate de Anders Sonstebo, directorul Institutului Norvegian de Statistică (SSB), potrivit agerpres.ro.

Vezi şi: Raed Arafat dă detalii pas cu pas: Cum s-au desfăşurat evenimentele tragice de la Matei Balş/ VIDEO

“În acest stadiu, încă nu vreau să trag o concluzie definitivă în chestiunea” de a afla dacă regatul nostru a cunoscut “o submortalitate”, “dar estimez că putem deja să excludem încă de pe acum o supramortalitate”, a explicat expertul norvegian într-un e-mail trimis jurnaliştilor de la AFP.

Bazându-se pe media calculată pentru ultimii ani, expertul norvegian consideră că ar fi “rezonabil” să se mizeze pe un număr de 40.800 de morţi în 2020, un an care a avut 366 de zile.

“Faptul că am stat mai mult în case anul trecut, că am avut mai puţine contacte unii cu ceilalţi şi, deci, mai puţine riscuri de a fi contaminaţi cu alte virusuri decât coronavirusul, joacă un rol important”, a explicat Anders Sonstebo pentru postul radiofonic P4.

“Această cifră poate fi asociată şi cu clima, pentru că o iarnă blândă sau severă are un anumit impact asupra mortalităţii”, a adăugat el.

Pentru a limita pandemia de COVID-19, prim-ministrul norvegian Erna Solberg a anunţat pe 12 martie “cele mai intruzive măsuri” care au fost adoptate vreodată în această ţară pe timp de pace: închiderea şcolilor şi a numeroase spaţii publice, anularea evenimentelor culturale şi sportive, stimularea muncii de acasă.

Multe dintre aceste măsuri au fost de atunci gradual relaxate, deşi autorităţile norvegiene au impus începând de weekendul trecut un regim de semi-carantină în regiunea oraşului Oslo şi au închis în această săptămână graniţele pentru cei mai mulţi turişti non-rezidenţi, pentru a evita propagarea noilor variante ale virusului SARS-CoV-2, bănuite că ar fi mai contagioase.

Norvegia, un regat cu o populaţie de 5,4 milioane de locuitori, deţine una dintre cele mai mici rate de incidenţă (numărul mediu de cazuri noi la 1 milion de locuitori raportate în ultimele 14 zile) din Europa, potrivit Centrului european pentru prevenirea şi controlul bolilor (ECDC).

De la începutul pandemiei, 557 de decese ale unor persoane diagnosticate cu COVID-19 au fost recenzate în Norvegia, care anunţase până joi un număr total de 61.960 de infectări cu noul coronavirus.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

VIDEO | Luis Lazarus, de pe patul de spital, cu un test pozitiv: ‘Vă învăţ eu minte să mai scrieţi şi să mâncaţi rahat’

Avatar

Publicat

in

De

Realizator TV Luis Lazarus reacţionează la informaţiile apărute în presă cu privire la starea sa de sănătate. Aflat pe un pat de spital, cu un test pozitiv şi un test negativ primite în aceeaşi zi, Lazarus îi ameninţă pe jurnaliştii care au scris că ar fi în stare gravă.

Informaţia referitoare la faptul că Luis Lazarus se află în spital a fost difuzată de România TV, fiind ulterior preluată şi amplificată de alte publicaţii.

Sâmbătă, senatoarea Diana Şoşoacă a publicat pe Facebook mesajele primite de Luis Lazarus, unul cu un rezultat pozitiv la testul COVID-19 şi unul cu rezultat negativ.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

VIDEO – Un DJ din Hong Kong s-a retras la 96 de ani

Avatar

Publicat

in

De

Ray Cordeiro, un DJ în vârstă de 96 de ani din Hong Kong, a găzduit ultima sa emisiune la radio, după mai bine de șapte decenii de carieră, relatează BBC, arată Mediafax.

Cordeiro le-a mulțumit ascultătorilor săi, la încheierea programului „All The Way With Ray”, de sâmbătă seara.

Programul său era difuzat la radioul public RTHK din Hong Kong din 1970.

Cordeiro este cunoscut pentru vocea sa de bariton, șapca pe care o purta și lista de cântece.

În 2000, Guinness Book of World Records i-a acordat titlul de cel mai rezistent DJ din lume.

Citește și: INEDIT Confesiunile unui călugăr în timpul pandemiei: Mi-e frică de o viitoare ‘castă a talibanilor’ ortodocși!

Cordeiro, care s-a născut în Hong Kong din părinți de origine portugheză, a declarat într-un interviu recent că este „cel mai norocos om din lume”.

De-a lungul carierei sale de 72 de ani, a ajuns să cunoască unele dintre cele mai mari nume din lumea muzicii, inclusiv Beatles, Cliff Richard și Tony Bennett.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend