Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Noah Lyles, medaliat cu bronz la Jocurile Olimpice de la Tokyo, s-a impus în cursa masculină de 200 din cadrul primei etape a circuitului atletic Diamond League

Publicat

in

Americanul Noah Lyles, medaliat cu bronz la Jocurile Olimpice 2020 de la Tokyo, s-a impus în cursa masculină de 200 din cadrul primei etape a circuitului atletic Diamond League (Liga de Diamant), desfăşurată vineri la Doha, capitala Qatarului, informează AFP, citat de Agerpres.

Lyles a trecut primul linia de sosire, în 19 sec 72/200, urmat de compatriotul său Fred Kerley (19 sec 75/100), în timp ce campionul olimpic en titre, canadianul Andre de Grasse, s-a clasat pe poziţia a patra, la egalitate cu Jereem Richard din Trinidad-Tobago, ocupantul locului al treilea, ambii fiind cronometraţi în 20 sec 15/100.

Proba similară feminină s-a încheiat cu victoria americancei Gabrille Thomas, cu timpul de 21 sec 98/100, care a egalat cu această ocazie recordul reuniunii, stabilit de compatrioata sa Allyson Felix. Tomas le-a devansat pe jamaicana Sherika Jackson (22 sec 07/100) şi pe britanica Dina Asher-Smith, campioana olimpică de la Tokyo (22 sec 37/100).

Sud-coreeanul Woo Sang-hynk, campion mondial în sală la Belgrad, în acest an, s-a impus la săritura în înălţime, cu 2,33 m, în faţa eroului local Mutaz Essa Barshim (2,30 m), campionul olimpic în Japonia, alături de italianul Gianmarco Tamberi, clasat pe locul al şaptelea vineri (cu 2,20, după trei ratări la 2,24 m).

La 400 m garduri, brazilianul Alison dos Santos, medaliat cu bronz la JO 2022, a obţinut victoria cu timpul de 47 sec 24/100, urmat de americanul Rai Bejamin, vicecampionul olimpic de la Tokyo (47 sec 49/100).

Cursa feminină de 400 m s-a încheiat cu o surpriză: campioana olimpică en titre, Shaunae Miller-Uibo din Bahamas, a semnat doar al treilea timp (51 sec 84/100), fiind devansată de dominicana Marileidy Paulino (51 sec 20/100), medaliată cu argint pe această distanţă la ultimele Jocuri Olimpice, şi de jamaicana Stephenie Ann McPherson (51 sec 69/100).

Campionul olimpic suedez Armand Duplantis şi ceilalţi săritori cu prăjina prezenţi la Doha nu au putut evolua vineri, din cauza vântului puternic care s-a abătut asupra stadionului Qatar Sport Club. Ei vor concura sâmbătă după-amiază, în sală, în cadrul academiei Aspire, conform AFP.

Obiectivul lui Duplantis din acest sezon îl reprezintă cucerirea ultimului titlu care lipseşte din palmaresul său, cel de campion mondial în aer liber.

Următoarea etapă va avea loc în Anglia, la Birmigham, pe 21 mai, şi va avea în program primele curse de 100 m din actuala ediţie a circuitului Diamond League.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Rusia refuză ca interesele Ucrainei să fie reprezentate de Elveția: Berna și-a pierdut statutul neutru

Publicat

in

De

Rusia a anunţat joi că a refuzat ca Elveţia să reprezinte diplomatic Ucraina pe teritoriul rus, estimând că Berna şi-a ”pierdut statutul său neutru” atunci când a sancţionat Moscova pentru ofensiva militară lansată contra Ucrainei, informează France Presse, potrivit Agerpres.

Miercuri, Ministerul de Externe elveţian a anunţat că Ucraina ar dori ca Elveţia să îi reprezinte interesele în Rusia.

”Din păcate, Elveţia şi-a pierdut statutul său de stat neutru şi nu poate acţiona nici ca mediator, nici ca reprezentant al intereselor” ucrainene, a declarat joi un purtător de cuvânt al diplomaţiei ruse, Ivan Neceaiev.

El a confirmat că Elveţia i-a solicitat Moscovei acceptul pentru a reprezenta interesele diplomatice ucrainene în Federaţia Rusă.

”Este absolut de neînţeles să se propună o mediere, o reprezentare sau alte servicii de bunăvoinţă în contextul unui comportament de o asemenea manieră”, a adăugat Neceaiev.

Atunci când două state îşi rup integral sau parţial relaţiile, Elveţia, care se prevalează de neutralitatea sa, este obişnuită să-şi asume o parte din sarcinile diplomatice sau consulare.

Puterea protectoare le permite statelor în cauză să menţină un minimum de relaţii şi poate de asemenea permite asigurarea protecţiei consulare a cetăţenilor fiecăreia dintre cetăţenii celor două ţări, pe teritoriul celeilalte.

Elveţia şi-a asumat pentru prima dată un rol de putere protectoare în secolul al XIX-lea, reprezentând în Franţa interesele Regatului Bavariei şi ale Marelui Ducat Baden în timpul războiului franco-prusac din 1870-1871.

Activitatea de putere protectoare a Elveţiei şi-a atins apogeul în timpul celui de Al Doilea Război Mondial, când a reprezentat interesele a 35 de state. Statul alpin exercită în prezent mai puţin de zece mandate în această privinţă.

În 24 februarie acest an, Rusia a declanşat o agresiune militară nejustificată şi neprovocată împotriva Ucrainei. Moscova afirmă constant că este vorba despre o ”operaţiune militară specială de denazificare” a ţării vecine şi de protejare a comunităţii rusofone din estul Ucrainei.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Autorităţile norvegiene intenţionează să eutanasieze o morsă devenită vedetă estivală

Publicat

in

De

Autorităţile norvegiene au anunţat joi că au în vedere eutanasierea morsei Freya, devenită vedetă estivală în fiordul Oslo (Oslofjord) până la punctul de a pune în pericol viaţa publicului şi a animalului, informează joi AFP.

În pofida apelurilor constante prin care publicul este îndemnat să păstreze distanţa şi să nu deranjeze mamiferul, Freya, o femelă tânără care cântăreşte aproximativ 600 de kilograme, continuă să suscite multă atenţie, a explicat Direcţia norvegiană pentru pescuit într-un comunicat însoţit de o fotografie care prezintă o mulţime de privitori în imediata apropiere a morsei.

Citește și: Video| O morsă de 600 de kilograme a devenit vedetă în capitala Norvegiei

„Comportamentul nesăbuit al publicului şi nerespectarea recomandărilor autorităţilor pot pune vieţile în pericol”, a subliniat o purtătoare de cuvânt al direcţiei, Nadia Jdaini, potrivit Agerpres.ro.

„Explorăm în prezent măsuri suplimentare, eutanasia putând fi o alternativă reală”, a adăugat ea.

În general, morsele trăiesc la latitudini mai nordice, arctice, însă Freya, al cărei nume face referire la o zeiţă asociată cu dragostea şi frumuseţea în mitologia scandinavă, se scaldă în apele capitalei începând de la 17 iulie.

Devenit vedetă în timpului valului de căldură din această vară, animalul a fost filmat vânând păsări sau cocoţându-se pentru a moţăi pe ambarcaţiuni ce se legănau sub greutatea lui, provocând daune semnificative. O morsă poate dormi până la 20 de ore pe zi.

Însă, în pofida recomandărilor, animalul continuă să fie deranjat de curioşii care se scaldă în proximitatea lui sau care se apropie excesiv de el, uneori însoţiţi de copii, pentru a-l fotografia, a precizat direcţia pentru pescuit.

„Bunăstarea îi este în mod clar diminuată. Morsa nu se odihneşte suficient, iar experţii cu care discutăm acum cred că este stresată”, a adăugat Jdaini.

Specie protejată, morsa se hrăneşte în principal cu nevertebrate precum moluşte, creveţi, crabi şi peşti mici.

Deşi în mod normal nu atacă omul, animalul ar putea, potrivit autorităţilor, să se simtă ameninţat de persoanele aflate în apropiere şi să le atace.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend