Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Nicușor Dan vrea să facă aerul respirabil în București cu o firmă care a făcut proiecte pentru Londra și Dublin

Publicat

in

Planul Integrat pentru Calitatea Aerului (PICA) în Bucureşti urmează să fie realizat de un consorţiu de patru firme, printre care Cambridge Environmental Research Consultants.

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat, marţi, într-o postare pe Facebook, că, în urma licitaţiei publice, a fost atribuit săptămâna trecută contractul pentru realizarea PICA unui consorţiu de patru firme.

“Dintre acestea, Cambridge Environmental Research Consultants a realizat evaluarea calităţii aerului şi proiecte pentru îmbunătăţirea calităţii aerului pentru, printre altele, Londra, dar şi pentru capitala Irlandei, Dublin, precum şi la nivelul întregii Republici Irlanda. Proiectul semnat cu Primăria durează 12 luni şi presupune realizarea studiului privind calitatea aerului în Bucureşti (principalii poluanţi) şi a Planului Integrat privind Calitatea Aerului (planul de măsuri)”, precizează edilul general.

Potrivit Agerpres, pe data de 24 septembrie 2021, Primăria Capitalei anunţa pe SICAP licitaţie pentru elaborarea studiului de calitate a aerului şi asistenţă tehnică în vederea realizării Planului integrat de calitate a aerului în municipiul Bucureşti. Contractul avea o valoare totală estimată de 1.750.000 lei.

Anterior, primarul general precizase că Bucureştiul are restanţe pe mediu şi că este necesar un studiu care să indice care sunt principalii poluatori.

“Din păcate, Bucureştiul are restanţe care vin din trecut şi pe care trebuie să le adresăm cu prioritate fără să neglijăm tot ce înseamnă tehnologie şi oraş al viitorului. În ceea ce priveşte strategia pentru un oraş verde, a fost în consultare publică şi lansăm chiar săptămâna aceasta o licitaţie pentru studiul care să fie bază pentru Planul Integrat pentru Calitatea Aerului. Înainte de a elabora planul de măsuri prin care să îmbunătăţim calitatea aerului, avem nevoie de un studiu care să ne spună care sunt principalii poluatori, unde sunt ei, care este ponderea fiecăruia în poluarea aerului din Bucureşti”, spunea atunci Nicuşor Dan.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Statele Unite au dat startul noii generații de arme care să le protejeze în fața unui atac cu rachete balistice intercontinentale

Publicat

in

De

Compania americană Lockheed Martin a obţinut un contract în valoare de 17 miliarde de dolari pentru dezvoltarea unei noi generaţii de interceptori care să protejeze Statele Unite ale Americii împotriva unui atac cu rachete balistice intercontinentale, a anunţat luni Agenţia americană de apărare antirachetă, citată de Reuters, conform Agerpres.

Programul de interceptori vizează contracararea ameninţărilor actuale cu rachete balistice şi viitoarele progrese tehnologice ale unor ţări precum Coreea de Nord şi Iran.

Contractul prevăzut pe mai mulţi ani vizează dezvoltarea interceptorului de următoarea generaţie (Next Generation Interceptor, NGI) pentru a moderniza actualul Sistem de apărare terestră intermediară (Ground-Based Midcourse Defense). Reţeaua complexă de radare, rachete antibalistice şi alte echipamente este menită să protejeze Statele Unite de rachetele balistice intercontinentale.

Primul interceptor de nouă generaţie este aşteptat să fie operaţional în 2028.

Interceptoarele vor fi plasate în Alaska

content-image

NGI se află în prezent în faza de dezvoltare tehnologică şi va trece la faza de dezvoltare a produsului în luna mai, potrivit declaraţiei scrise depuse săptămâna trecută de şeful Agenţiei de apărare antirachetă, generalul-locotenent Heath Collins.

SUA intenţionează să cumpere 20 de astfel de interceptoare şi să le desfăşoare la Fort Greely, în Alaska.

Pentagonul a renunţat în 2019 să mai lucreze la un contract cu Boeing Co pentru un “vehicul ucigaş”, vârful unui interceptor care se detaşează în spaţiu şi “ucide” focosul care se apropie, din cauza unor probleme tehnice de proiectare, după ce a cheltuit 1,2 miliarde de dolari pentru acest proiect.

SUA au decis apoi să reia procesul de contractare cu scopul de a aduna oferte pentru proiectarea întregului interceptor, inclusiv a “vehiculului ucigaş”. Boeing a fost eliminat din competiţie în 2021.

content-image

Citeste mai mult

NATIONAL

Șefa ANM a anunțat unde va ninge în România: zonele afectate de zăpadă

Publicat

in

De

Directorul Administrației Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu, a anunțat unde se schimbă radical vremea în perioada următorare în România.

”De mâine, la altitudini mai mari de 1500 m, este posibil să vorbim de precipitații care se pot transforma în lapoviță și ninsoare, având în vedere tiparul de vreme și schimbarea condițiilor meteorologice de la acest episod de vreme foarte călduroasă la un episod care va aduce temperaturi scăzute în următoarele zile, în mod deosebit în jumătatea nordică a țării”, a explicat directorul ANM, la postul de televiziune Antena 3 CNN.

Este vorba despre o informare meteorologică ce intră în vigoare la ora 14:00, și rămâne valabilă până joi seara, la ora 20:00. Aceasta vizează schimbarea vremii și în special perioadele de instabilitate atmosferică deosebit de accentuate, la început în partea de vest și centru a țării, de mâine și în sud și în sud-est. Vorbim de cantități de apă de 15-25 l/mp, izolat 30-40 l/mp, intensificări ale vântului cu viteză la rafală de 45-50 km/h, iar pe creste 70 km/h.

De la ora 15:00, până mâine la ora 15:00, vorbim de atenționarea meteorologică de cod galben ce vizează zona Banatului, sudul Crișanei, Transilvania dar și zona de munte, pentru că valorile cantităților de precipitații vor depăși 20-25 l/mp, izolat peste 40 l/mp. Aversele vor avea caracter torențial”, a mai spus directorul ANM în exclusivitate la postul citat.

ANM a emis, luni, prognoza meteo pentru perioada 15 – 28 aprilie

BANAT

Intevalul va debuta cu o vreme extrem de caldă pentru luna aprilie, cu temperaturi maxime cuprinse în general între 28 și 31 de grade. Răcirea va fi accentuată în 17 aprilie, când media temperaturilor maxime va fi de 12 grade, iar până la finalul primei săptămâni sunt prognozate valori de cel mult 13…15 grade. În a doua săptămână de prognoză, tendința va fi de încălzire treptată, astfel încât spre finalul lunii se va ajunge la o medie a temperaturilor maxime în jurul a 20 de grade. Evoluția va fi asemănătoare și în cazul temperaturilor minime, care vor prezenta o medie de peste 11…13 grade în primele două nopți, de numai 2…3 grade în 19 și 20 aprilie, ca ulterior să crească până spre 7…9 grade la finalul intervalului. Vor fi ploi în 17 și 18 aprilie, local însemnate cantitativ, iar perioade în care va ploua sunt probabile și după data de 21 aprilie, relatează Mediafax.

CRIȘANA

În prima zi din interval vremea va fi deosebit de caldă, cu temperaturi maxime de 29…30 de grade. Ulterior vremea va intra într-un proces de răcire, chiar accentuată în 17 și 18 aprilie, când media temperaturilor maxime va fi de 10…12 grade, iar până la finalul primei săptămâni sunt prognozate valori de cel mult 13…14 grade. În a doua săptămână de prognoză, tendința va fi de încălzire treptată, astfel încât spre finalul lunii se va ajunge la o medie a temperaturilor maxime în jurul a 20 de grade. Evoluția va fi asemănătoare și în cazul temperaturilor minime, care vor prezenta o medie de peste 11…12 grade în primele două nopți, de numai 1…2 grade în 19 și 20 aprilie, ca ulterior să crească până spre 6…8 grade la finalul intervalului. Vor fi ploi în 17 și 18 aprilie, local însemnate cantitativ, iar perioade în care va ploua sunt destul de probabile și după data de 21 aprilie.

TRANSILVANIA

Intevalul va debuta cu o vreme extrem de caldă pentru luna aprilie, cu temperaturi maxime cuprinse în general între 27 și 30 de grade. Răcirea vremii va fi accentuată după 17 aprilie, astfel încât până la finalul primei săptămâni sunt prognozate temperaturi maxime în medie de 10…13 grade. În a doua săptămână de prognoză, tendința va fi de încălzire treptată, astfel încât spre finalul lunii se va ajunge la o medie a temperaturilor maxime de 18…19 grade. Media temperaturilor minime va fi de 8…10 grade în primele nopți, va scădea până la 0 grade în 20 aprilie, apoi va urma o creștere ușoară și treptată, până la valori de 5…6 grade la finalul intervalului. Vor fi ploi în zilele de 17, 18 și 19 aprilie, local însemnate cantitativ, iar ulterior probabilitatea pentru ploi se va menține ridicată.

MARAMUREȘ

În prima zi, valorile termice vor fi cu mult peste normalul climatologic al datei, cu o medie de 28 de grade. Ulterior vremea va intra într-un proces de răcire, chiar accentuată în zilele de 17,18 și 19 aprilie, când media temperaturilor maxime va fi de 10…12 grade, iar până la finalul primei săptămâni sunt prognozate valori de cel mult 13…14 grade. În a doua săptămână de prognoză, tendința va fi de încălzire treptată, astfel încât spre finalul lunii se va ajunge la o medie a temperaturilor maxime de 17…18 grade. Media temperaturile minime va fi de 8…11 grade în primele nopți, va scădea până la 0 grade în 20 aprilie, apoi va urma o creștere ușoară și treptată, până la valori de 6…7 grade la finalul intervalului. Vor fi ploi în zilele de 17, 18 și 19 aprilie, local însemnate cantitativ, iar ulterior probabilitatea pentru intervale cu ploaie se va menține ridicată.

MOLDOVA

Vremea va fi extrem de caldă luni și marți (15 și 16 aprilie), cu temperaturi maxime cuprinse în general între 28 și 31 de grade. În 17 aprilie răcirea vremii va fi accentuată în partea nordică a regiunii, apoi se va resimți în toată zona, astfel încât media temperaturilor maxime va scădea la 12…13 grade, iar până la finalul primei săptămâni sunt prognozate valori de cel mult 13…15 grade. În a doua săptămână de prognoză, tendința va fi de încălzire treptată, astfel încât spre finalul lunii se va ajunge la o medie a temperaturilor maxime în jurul a 20 de grade. Evoluția va fi asemănătoare și în cazul temperaturilor minime, care vor prezenta o medie de peste 12…13 grade în primele nopți, va scădea până la 2…3 grade în 20 aprilie, apoi va urma o creștere ușoară și treptată, până la valori de 6…8 grade la finalul intervalului. Vor fi ploi în zilele de 17 și 18 aprilie, local însemnate cantitativ, iar perioade în care va ploua sunt probabile și după data de 21 aprilie

DOBROGEA

Vremea va fi mult mai caldă decât în mod obișnuit în perioada 15 – 17 aprilie, cu temperaturi maxime cuprinse în general între 27 și 31 de grade și minime de peste 13…15 grade. Răcirea se va resimți și în această regiune începând cu ziua de joi (18 aprilie), când valorile termice se vor apropia de normalul climatologic, astfel încât maximele se vor situa între 16 și 18 gade, iar minimele vor fi de 6…8 grade. O încălzire ușoară și treptată este posibilă spre finalul lunii, când sunt estimate temperaturi maxime în jurul a 20 de grade și minime de 10 grade. Probabilitatea pentru ploi va fi ridicată în perioadfa 18 – 22 aprilie, când vor fi posibile și cantități de apă însemnate.

MUNTENIA

Luni și marți (15 și 16 aprilie) vremea va fi extrem de caldă pentru această perioadă, călduroasă în timpul după-amiezelor, cu temperaturi maxime de peste 30…32 de grade. Ulterior vremea va intra într-un proces de răcire, chiar accentuată după 18 aprilie, astfel încât în a doua jumătate a primei săptămâni sunt prognozate valori termice diurne în general de 15…16 grade. În a doua săptămână de prognoză, tendința va fi de încălzire treptată, astfel încât spre finalul lunii se va ajunge la o medie a temperaturilor maxime de 20…22 de grade. Media temperaturile minime va fi de peste 12…14 grade în primele nopți, va scădea până la 4 grade în perioada 19 – 23 aprilie, apoi va urma o creștere ușoară și treptată, până la valori de 7…8 grade la finalul intervalului. Vor fi ploi începând cu a doua parte a nopții de marți spre miercuri (16/17 aprilie) și până joi dimineața (18 aprilie), local însemnate cantitativ. Proabilitatea pentru ploi se va menține ridicată și în zilele următoare (până în 22 aprilie), apoi aceastea se vor semnala pe arii mai restrânse

OLTENIA

Luni și marți (15 și 16 aprilie) vremea va fi extrem de caldă pentru această perioadă, călduroasă în timpul după-amiezelor, cu temperaturi maxime de peste 30…32 de grade. Răcirea va fi accentuată începând cu 17 aprilie, astfel încât în a doua jumătate a primei săptămâni sunt prognozate valori termice diurne în general de 15…16 grade. În a doua săptămână de prognoză, tendința va fi de încălzire treptată, astfel încât spre finalul lunii se va ajunge la o medie a temperaturilor maxime de 20…22 de grade. Media temperaturile minime va fi de peste 12…14 grade în primele nopți, va scădea până la 4…5 grade în perioada 19 – 23 aprilie, apoi va urma o creștere ușoară și treptată, până la valori de 7…8 grade la finalul intervalului. Vor fi ploi începând cu noaptea de marți spre miercuri (16/17 aprilie) și până joi dimineața (18 aprilie), local însemnate cantitativ. Proabilitatea pentru ploi se va menține ridicată și în zilele de 21 și 22 aprilie, iar în restul intervalului va fi mai redusă.

LA MUNTE

În primele două zile din interval, valorile termice vor fi cu mult peste normalul climatologic, cu o medie a temperaturilor maxime pentru întreaga zonă montană de 18…20 de grade și minime în general de 6…8 grade. Scăderea de temperatură va fi accentuată în zilele următoare, astfel încât vremea va deveni rece în perioada 18 – 22 aprilie, când media temperaturilor maxime va fi de 2…4 grade, iar a celor minime de -4…-2 grade. Spre finalul lunii tendința va fi de încălzire ușoară și treptată spre valori maxime ce vor atinge o medie de 10 grade și minime de 2…3 grade.

Vor fi precipitații (ploi, dar și precipitații mixte îndeosebi în zona înaltă) în zilele de 17, 18 și 19 aprilie, local însemnate cantitativ. Probabilitatea pentru precipitații se va menține ridicată și în restul intervalului.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend