Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Nicuşor Dan, reacţie la zvonul că şi-ar fi făcut partid: ‘Uniunea Forțelor Locale este un partid politic constituit în urmă cu un an de trei persoane’

Avatar

Publicat

in

Nicușor Dan a negat, marți, într-o declarație pentru MEDIAFAX, că ar fi înființat în 2019 un partid și că Uniunea Forțelor Locale (UFL) a fost constituit de trei apropiați. El a precizat însă că a propus introducerea acestei formațiuni într-o alianță extinsă cu USR și PLUS.

”Informația apărută astăzi (luni – n.r.) nu are de-a face cu situația politică pe care o știm cu toții. Sunt un candidat independent la Primăria Capitalei care cere sprijinul partidelor de opoziție pentru susținerea candidaturii sale și care a obținut deja sprijinul USR-ului. Uniunea Forțelor Locale (UFL) este un partid politic constituit în urmă cu un an de trei persoane care îmi sunt apropiate și care s-au arătat dispuse să colaboram în ipoteza în care acest vehicul politic îmi este necesar. O posibilă utilizare a acestui vehicul politic este ipoteza în care o alianță politică dorește să sprijine candidatura mea la Primărie și condiționează sprijinul de prezența numelui alianței pe buletinul de vot alături de numele meu. Printr-o alianță și cu UFL este posibil acest lucru: eu nu intru în niciunul din partidele alianței, dar prin alianța extinsă cu USR pot să-mi alătur numele alianței pe buletinul de vot”, a declarat pentru MEDIAFAX Nicușor Dan.

DE INTERES

El a mai afirmat că i-a prezentat situația liderului PLUS, Dacian Cioloș.

”Am comunicat în modul cel mai transparent această posibilitate lui Dacian Cioloș când am discutat de o posibilă susținere din partea Alianței USR PLUS, ca răspuns la obiecția ca numele meu pe buletinul de vot nu ar ‘trage’ lista de consilieri al partidelor care mă susțin și, mai departe, această posibilitate a fost comunicată organelor de conducere ale Alianței. În concluzie, vorbim de o soluție tehnică la o problemă tehnică. Dacă se va pune vreodată problema de activa într-un partid, fiți siguri că vă voi informa”, a adăugat Nicușor Dan.

În spațiul public au apărut informații potrivit cărora Nicușor Dan ar fi înființat anul trecut un partid – Uniunea Forțelor Locale. Conform Registrului partidelor politice, formațiunea a fost înființată în iulie anul trecut de Nicoleta Teodorescu, Elena Enescu și Alina Dimache.

Comenteaza cu profilul de FB
DE INTERES
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Propus secretar general la OSCE, Cristian Diaconescu laudă Organizația: ‘E vorba de aportul pe care România îl poate aduce la nivel internaţional’

Avatar

Publicat

in

De

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) este una dintre cele mai mari organizaţii regionale, iar România, de-a lungul anilor, a avut o experienţă foarte serioasă, inclusiv din perspectivă politico-diplomatică, în ceea ce priveşte cooperarea regională, a declarat, joi, pentru AGERPRES, Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, prim-vicepreşedinte al PMP, propus de România pentru ocuparea funcţiei de secretar general al OSCE.

El a subliniat că funcţia de secretar general al OSCE este una internaţională, perspectivă din care se poate discuta de aportul pe care România îl poate aduce la acest nivel.

DE INTERES

Citește și: Medicul Alexandru Rafila face noi recomandări! Ce trebuie sa faceți începând cu 15 octombrie

“Este o funcţie internaţională şi din această perspectivă este vorba de aportul pe care România îl poate aduce la nivel internaţional. Nu discutăm de o chestiune de reprezentare sau de beneficiu naţional”, a punctat Cristian Diaconescu.

Fostul ministru de Externe a detaliat modul în care ţara noastră îşi poate aduce aportul la nivelul OSCE.

“Pe de o parte, constă în modul în care se susţine dialogul, modul în care experienţa românească va conta în ceea ce priveşte valorile care sunt împărtăşite în OSCE şi, nu în ultimul rând, experienţa României în ceea ce priveşte cooperarea regională. Practic, OSCE este una dintre cele mai mari organizaţii regionale, iar România, de-a lungul anilor, a avut o experienţă foarte serioasă, inclusiv din perspectivă politico-diplomatică, în ceea ce priveşte cooperarea regională. Mă refer la Organizaţia de Securitate şi Cooperare la Marea Neagră, fosta Organizaţie de Cooperare din Sud-Estul Europei, Iniţiativa Central-Europeană, Uniunea Europei Occidentale. Au fost scheme de cooperare regională în care România a avut un rol semnificativ. Deci, avem o experienţă din acest punct de vedere şi evident România doreşte să o pună la dispoziţia întregului spaţiu OSCE”, a indicat Diaconescu.

Citește și: Premierul Ludovic Orban, despre repetarea alegerilor: În politică trebuie să știi să câștigi, trebuie să și pierzi

Potrivit acestuia, OSCE este o organizaţie multidimensională din punct de vedere al domeniilor.

“Discutăm despre chestiuni de securitate, probleme economice şi de mediu şi dimensiune umanitară. În al doilea rând, este o organizaţie care uneşte la masa negocierii spaţiul Euro-Atlantic şi spaţiul Euro-Asiatic, zona de aplicare de la Vancouver la Vladivostok, şi are în procesul de implementare o serie de acorduri şi tratate, mai ales în controlul armamentelor convenţionale şi a măsurilor de creştere a încrederii şi securităţii, care au fost convenite imediat după terminarea Războiului Rece”, a menţionat Diaconescu.

El a spus că desemnarea secretarului general al OSCE (funcţie pentru care mai candidează Helga Maria Schmid, secretar general în exerciţiu al Serviciului European pentru Acţiune Externă, propusă de Germania – n.r.) va avea loc la începutul lunii decembrie, act ce va fi formalizat de Consiliul Ministerial al OSCE.

Citește și: Întrebarea-cheie la care trebuie să răspundă cei surprinși pe camerele de supraveghere de la BES 1

OSCE este o organizaţie internaţională pentru securitate. Se concentrează asupra prevenirii conflictelor, administrării crizelor şi reconstrucţiei post-conflictuale. Este formată din 57 de ţări participante din Europa, Mediterana, Caucaz, Asia Centrală şi America de Nord, acoperind spaţiul emisferei nordice de la Vancouver la Vladivostok.

Comenteaza cu profilul de FB
DE INTERES
Citeste mai mult

NATIONAL

Un savant rus a fost arestat pentru că ar fi transmis tehnologie secretă Chinei

Avatar

Publicat

in

De

Un om de ştiinţă rus a fost deţinut în Siberia pentru că ar fi transmis tehnologie Chinei, relatează joi presa din Rusia, preluată de Reuters.

Aleksander Lukanin, un om de ştiinţă de 64 de ani din oraşul siberian Tomsk, a fost reţinut marţi după ce s-a întors din China unde a lucrat pentru o universitate locală, potrivit MBKh Media, un canal de ştiri fondat de opozantul Kremlinului Mihail Hodorkovski, potrivit agerpres.ro.

DE INTERES

Citește și: Medicul Alexandru Rafila face noi recomandări! Ce trebuie sa faceți începând cu 15 octombrie

Apartamentul lui Lukanin a fost şi el vizat de o razie a serviciului de securitate FSB, a relatat MBKh Media, citând unul dintre prietenii omului de ştiinţă.

Un mesaj trimis de Reuters pe adresa de e-mail a lui Lukanin nu a primit până în prezent răspuns, a precizat agenţia de ştiri britanică. Autorităţile ruse şi cele chineze nu au reacţionat până acum la informaţiile difuzate de MBKh Media.

Potrivit legii ruseşti, transferul ilegal de tehnologie către o ţară străină poate duce la o condamnare de până la trei ani de închisoare.

Agenţia de ştiri Interfax citează o sursă care susţine că Lukanin a fost reţinut pentru că ar fi transmis tehnologie Chinei, dar că nu a fost încă acuzat că a divulgat secrete de stat, ceea ce ar fi atras o condamnare mai importantă.

Citește și: Nicușor Dan, despre procesele intentate Primăriei: Voi ieşi din incompatibilitate prin renunţarea la poziţia în asociaţie

Un număr de oameni de ştiinţă ruşi au fost arestaţi şi acuzaţi de infracţiuni precum trădare în ultimii ani pentru că ar fi transmis presupuse materiale sensibile unor străini, inclusiv cetăţeni chinezi.

Criticii Kremlinului susţin însă că adeseori arestările sunt motivate de paranoia şi nejustificate.

În februarie, Valeri Mitko, un om de ştiinţă care conduce Academia arctică de ştiinţă de la Sankt Petersburg, a fost inculpat pentru trădare după ce a fost acuzat că a divulgat secrete de stat Chinei. Ca şi Lukanin, Mitko a călătorit în China pentru a lucra la o universitate.

Comenteaza cu profilul de FB
DE INTERES
Citeste mai mult

PROMO CAMPANIE

Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend