Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

„Niciun oraș” din regiunea Donețk nu este „sigur” pentru viața locuitorilor săi

Publicat

in

„Niciun oraș” din estul regiunii ucrainene Donețk nu este „sigur” pentru locuitorii săi, deoarece luptele dintre armatele ucraineană și rusă sunt prea aprige, a declarat guvernatorul regional Pavlo Kirylenko într-un interviu acordat AFP.

Război în Ucraina: oamenii stau la coadă pentru a primi ajutoare umanitare în Kostiantînivka (regiunea Donețk)Foto: Celestino Arce/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Nu există niciun loc, niciun oraș din regiunea Donețk care să fie sigur”, a declarat Kirylenko, adăugând că, în opinia sa, este „extrem de periculos pentru oameni să rămână”, în condițiile în care presiunea rusă asupra forțelor ucrainene se intensifică în jurul orașelor Lișiciansk și Severodonețk.

„Situația din regiune rămâne dificilă”, a declarat el, adăugând că „inamicul încearcă să-și concentreze eforturile” în special pe „drumul Bakhmut-Lisiciansk”, unde „a se aventura este un pericol evident”.

El a declarat că comandamentul forțelor armate ucrainene face „tot ce este posibil” pentru a se asigura că „soldații noștri nu sunt înconjurați” de armata rusă în ultimul punct de rezistență aflat încă sub control ucrainean în regiune, în jurul orașelor Lișiciansk și Severodonețk.

„Misiunea principală este de a opri înaintarea inamicului spre (orașele importante) Sloviansk și Kramatorsk”, a adăugat el.

Pavlo Kirilenko a mai spus că, în pofida luptelor grele în desfășurare, „evacuările de civili continuă”, citând cifra de „251 de persoane” evacuate miercuri.

„Mai sunt încă 45.000 de locuitori în Kramatorsk”, oraș situat la câțiva zeci de kilometri de linia frontului, a precizat el, subliniind că „livrarea de produse alimentare continuă pe întreg teritoriul” regiunii Donețk, în pofida „întreruperilor de electricitate și a livrărilor de apă și gaz”.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Estimare la nivel mondial – Vaccinurile, măștile și încuiatul în casă au salvat 50.000 – 100.000 de vieți

Publicat

in

De

Restricțiile din pandemie au salvat în Italia între 50.000 și 100.000 de vieți, spune un epidemiolog.

Carlo La Vecchia, epidemiolog la Universitatea din Milano, declară că restricțiile au salvat între 50.000 și 100.000 de oameni.

Întrebat câte decese au fost evitate în urma restricțiilor, epidemiologul a răspuns, pentru Repubblica: „sunt calcule foarte complexe. Cea mai precisă estimare se referă la perioada cuprinsă între 10 martie și 10 aprilie 2020, adică la începutul pandemiei. În acele zile, serviciile de sănătate din Lombardia și din alte regiuni nordice erau la pământ. Acolo, în acel moment, restricțiile au salvat câteva zeci de mii de oameni, să zicem între 30.000 și 50.000. La urma urmei, un studiu realizat de Colegiul Imperial din Londra a calculat 38.000 de decese evitate”.

Referitor la adoptarea măștilor și la distanțare, Carlo La Vecchia spune că îi e greu să estimeze cât au cântărit.

„Aici este mai dificil de dat o cifră. Și apoi trebuie să ne amintim că practic toate țările au impus masca și distanțarea, așa că este greu de crezut că un guvern cu o orientare politică diferită ar fi luat decizii diferite. Oricum ar fi, se poate vorbi totuși de câteva mii de vieți salvate. Trebuie spus că protecțiile au fost eficiente până la varianta Delta, pentru că la Omicron au fost de puțin folos”, declară epidemiologul.

Întrebat dacă vaccinurile au salvat multe vieți, Carlo La Vecchia spune: „cu siguranță, ele au reprezentat un punct de cotitură în lupta împotriva virusului, au schimbat istoria bolii”.

Legat de cifrele oficiale ale deceselor, epidemiologul consideră că sunt reale: „probabil că în anumite faze ale pandemiei a existat o subestimare a numărului de decese, dar aceasta a fost compensată de o supraestimare în alte perioade. De exemplu, ultimul val, cel al Omicron 5, este oficial responsabil pentru 10.000 de decese, dar în realitate ar fi 5.000, pentru că celelalte se referă la persoane afectate și ele de patologii importante care au dus la deces”.

Cifrele oficiale dau 174.000 de morți: „Fără restricții, am putea adăuga între 50.000 și 100.000, dar sunt estimări dificile”.

Întrebat, mai departe, dacă va exista un alt val în toamnă, cu o nouă creștere a numărului de decese, La Vecchia afirmă: „nu neapărat. Pentru ca acest lucru să se întâmple, trebuie să apară o nouă variantă sau subvariantă. Până acum, Omicron 5 nu mai este capabil să crească numărul de infecții. Iar Omicron 2.75, Centaurus, nu pare preocupant.”

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Restricții de circulație în Capitală cu ocazia Zilei medicinii militare

Publicat

in

De

Brigada Rutieră a anunţat instituirea de restricţii de circulaţie, vineri, pe mai multe artere din Capitală cu ocazia organizării unui ceremonial militar cu depuneri de coroane de flori pentru sărbătorirea Zilei medicinii militare.

Pentru buna desfăşurare a evenimentului, vor fi impuse restricţii de circulaţie, pe următoarele artere rutiere:

– în intervalul orar 09,30 – 11,00, pe banda II de circulaţie, pe Splaiul Independenţei, sensul de mers dinspre Bd. Eroilor către Piaţa Operei;

– în intervalul orar 09,00 – 11,00, pe breteaua din intersecţia Splaiul Independenţei cu Bd. Eroilor Sanitari;

– banda I de circulaţie a Bd. Eroilor Sanitari, sensul de deplasare dinspre Piaţa Operei către Bd. Eroilor.

Pentru momentul defilării gărzii de onoare, circulaţia rutieră va fi oprită timp de 5 minute, în intervalul orar 10,15 – 10,45, în Piaţa Operei, precum şi pe Splaiul Independenţei, pe sensul de mers dinspre Bd. Eroilor către Piaţa Operei.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend