Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Nemții iau cu asalt casele de amanet pentru plata facturilor și altor cheltuieli curente (DW)

Publicat

in

Tot mai mulţi germani îşi dau ultimii bănuţi pe facturile la gaz şi curent sau pe alimente, de când au tot crescut preţurile. Cine nu are de ales şi are nevoie urgentă de bani, îşi amanetează din lucruri.

Cine vrea să afle cum îi merge economic Germaniei nu trebuie decât să numere clienţii lui Nikolaus Bode. Logica e simplă: atunci când patronul unei case de amanet are clienţi puţini, Germaniei îi merge bine. Când e luat cu asalt de germani, ţara e în criză. În acest septembrie 2022, Nikolaus Bode abia poate face faţă solicitărilor. Cu alte cuvinte, situaţia e gravă. „O casă de amanet e un indicator – oamenii vin în perioade marcate de şomaj ridicat sau de probleme economice majore”, explică Bode.

În trecut jobul lui erau executările silite la imobile. În 1994 şi-a deschis, împreună cu tatăl său, o casă de amanet în centrul orăşelului Siegburg, cu 40.000 de locuitori, din landul Renania de Nord – Vestfalia. Astfel, deja de aproape trei decenii ia, implicit, pulsul economic al ţării. Evoluţia sumbră din Germania este, pentru el, o afacere bună. Dar Bode îşi face în mod serios griji.

„La mine vin, în momentul de faţă, foarte mulţi oameni în vârstă şi, mai nou, şi cei din pătura de mijloc, ceea ce în trecut nu se întâmpla”, spune îngrijorat Nikolaus Bode, adăugând că are mulţi clienţi noi: persoane cu venituri oscilante sau beneficiari de ajutor de şomaj, până le intră banii în cont.

Nikolaus Bode deţine una din cele aproximativ 250 case de amanet germane – una din cele mai vechi afaceri din Germania. Prima casă de amenet a fost deschisă în anul 1560, la Hamburg. Lucrurile funcţionează în felul următor: oamenii aduc obiecte de valoare la casa de amanet şi primesc, în schimb, o anumită sumă de bani. Clienţii au după aceea, de regulă, trei luni timp să recumpere obiectele. Un exemplu: Nikolaus Bode plăteşte clientului 400 de euro pe o bijuterie, iar acesta o poate lua înapoi după trei luni pentru suma de 448 de euro. Altfel, bijuteria este vândută la licitaţie.

Bijuteriile sunt obiectele pe care oamenii le amanetează în principal

„Cam 96 la sută dintre obiecte ajung din nou la proprietarul lor. Aşadar, aproape toţi clienţii îşi recuperează obiectele amanetate, pentru că valoarea lor este mai mare decât le oferim noi. Ideea e că oamenii primesc rapid un credit şi îşi pot păstra în final lucrurile de valoare, nefiind obligaţi să le vândă.”

Inele, lanţuri, ceasuri Rolex – câteodată chiar şi un animal

Nouă din zece obiecte care ajung temporar la casa de amanet a lui Bode sunt bijuterii. Dar s-a mai întâmplat ca oamenii să amaneteze un yacht cu motor, un carusel sau chiar un cal. Cu aparatele electronice e o problemă, fiindcă valoarea lor scade rapid. În perioade de criză oamenii pot, amanetând obiecte de valoare, intra uşor şi repede în posesia unei sume de bani. Nu trebuie făcută dovada salariului, ca la bancă; nu se cere nicio garanţie sau informaţie legată de bonitatea persoanei respective. Prezentarea cardului de identitate este suficientă. În plus, pentru unii oameni este singura cale de a face rost de bani, fiindcă banca nu le acordă credit.

„Banca oferă împrumuturi doar dacă solicitanţii dispun de o anumită bonitate financiară, care atestă că sunt capabili să returneze băncii datoria”, explică Bode. O casă de amanet nu cere astfel de garanţii, dar nici nu oferă bani pe termen lung. Doar bani lichizi, pe loc şi fără probleme.

Casele de amanet nu mai sunt astăzi atât de rău famate

„Rapid, cash, serios, discret, competent” – aceasta e deviza lui Nikolaus Bode şi asta citesc şi potenţialii clienţi pe pagina sa de Internet. Mai ales discreţia joacă un rol important. De pildă, patronul unei case de amanet nu-şi salută clienţii dacă-i întâlneşte întâmplător pe stradă pentru a nu-i pune într-o situaţie stânjenitoare. Casele de amanet nu mai au demult un image prost. În marile oraşe şi automobilele sunt nelipsite din inventarul caselor de amanet.

Nikolaus Bode îşi aminteşte cum era în trecut, când oamenilor le era pur şi simplu ruşine dacă erau nevoiţi să-şi amaneteze lucrurile.

Bode se aşteaptă să aibă tot mai mulţi clienţi

Recent, câţiva studenţi, care nu-şi puteau plăti facturile la curent, şi-au amanetat pentru scrut timp un computer – purtând chiar în faţa lui Bode o discuţie aprinsă încercând să aleagă computerul care consumă cel mai mult curent. Astfel de situaţii s-ar putea repeta în săptămânile şi lunile viitoare, atunci când oamenii îşi primesc facturile la curent, anticipează Nikolaus Bode. „Şi executările silite la imobile se vor înmulţi”, crede el, pentru că oamenii nu vor mai putea să facă faţă costurilor în continuă creştere.”

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Handbal masculin: CS Minaur Baia Mare, victorie în fața echipei pe CSM Bucureşti / Clasament

Publicat

in

De

Vicecampioana CS Minaur Baia Mare a învins-o pe CSM Bucureşti cu scorul de 29-27 (11-14), vineri, în Sala Apollo din Capitală, într-un meci din etapa a 15-a a Ligii Naţionale de handbal masculin, anunță Agerpres.

Pentru învingători au marcat Călin Căbuţ 10 goluri, Stevan Vujovic 8, Milan Kotrc 3, Robert Nagy 2, Stefan Vujic 2, Anderson Mollino da Silva 1, Viorel Fotache 1, Daniel Bera 1, Bogdan Mănescu 1, potrivit site-ului echipei băimărene.

Portarul Anton Terehov a avut 14 intervenţii.

Golurile ”tigrilor” au fost reuşite de Tudor Botea 4, Roman Dodică 4, Alexandru Csepreghi 4, Nicolae Ungureanu 3, Grigorios Ioannou 3, David Voica 2, Adrian Rotaru 2, Chike Onyejekwe 2, Andrei Mitu 1, Andras Szasz 1, Dan Duţă 1.

CSM Bucureşti a ratat patru aruncări de la 7 metri în acest meci, iar Minaur una.

Clasament

  • 1. CS Dinamo Bucureşti 42 puncte (14 jocuri)
  • 2. CS Minaur Baia Mare 33 (15)
  • 3. CSM Constanţa 32 (14)
  • 4. CSM Bucureşti 30 (15)
  • 5. CSA Steaua Bucureşti 28 (14)

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Tenis WTA 125- Angers: Monica Niculescu şi germanca Vivian Heisen s-au retras din proba de dublu a turneului

Publicat

in

De

Jucătoarea română de tenis Monica Niculescu şi germanca Vivian Heisen s-au retras din proba de dublu a turneului WTA 125 de la Angers (Franţa), dotat cu premii totale de 92.742 euro, vineri, înaintea semifinalei cu Alycia Parks (SUA)/Shuai Zhang (China), principalele favorite, potrivit site-ului WTA, citat de Agerpres.

Niculescu şi Heisen s-au ales pentru participare cu un cec de 2.100 de euro şi 57 de puncte WTA la dublu.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend