Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Ne-a dat-o și nouă! Ungaria a trimis României un focar gripă

Avatar

Publicat

in

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a fost notificată de Comisia Europeană (CE) cu privire la faptul că din fermele comerciale de păsări din Ungaria, aflate în zona de restricţie din jurul focarului de gripă aviară produs de tipul H5N8, au fost sacrificaţi curcani, iar produsele obţinute au fost livrate către mai multe state membre, printre care şi România.

Potrivit unui comunicat de presă al Autorităţii, din analiza informaţiilor primite, a rezultat faptul că astfel de produse au fost introduse în România prin trei unităţi de depozitare, de pe raza judeţului Bihor.

DE INTERES

„Comisia Europeană a transmis o notificare Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), prin care informează că din fermele comerciale de păsări din Ungaria, aflate în zona de restricţie din jurul focarului de gripă aviară produs de tipul H5N8, au fost sacrificate păsări (curcani), iar produsele obţinute au fost livrate către mai multe state membre, printre care şi România. În regim de urgenţă, ANSVSA a dispus serviciilor sanitare veterinare de la nivel teritorial să acţioneze de urgenţă pentru identificarea tuturor beneficiarilor produselor în cauză, retragerea de la comercializare şi incinerarea acestora, în conformitate cu prevederile Directivei 94/2005”, se menţionează în comunicatul citat.

Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală a confirmat, joi, prezenţa virusului gripei aviare H5N8 în probele prelevate de la găinile ouătoare ce aparţin fermei societăţii Karin SRL din localitatea Seini, judeţul Maramureş, potrivit unui comunicat al ANSVSA.

„S-a intervenit prompt prin activarea Centrului Local de Combatere a Bolilor (CLCB) din judeţului Maramureş şi activarea Unităţii Operaţionale Centrale condusă de preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), dr. Robert Viorel Chioveanu. Din dispoziţia preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, o echipă de specialişti în patologie aviară din cadrul instituţiei s-a deplasat în judeţul Maramureş încă din data de 14.01.2020, pentru a participa la ancheta epidemiologică şi a supraveghea aplicarea măsurilor procedurale”, se arată în comunicat.

Instituţia menţionează că intervenţia rapidă în focarul de boală s-a realizat cu respectarea legislaţiei specifice şi a Planului de Contingenţă/Intervenţie. Păsările au fost eutanasiate şi incinerate împreună cu ouăle reţinute oficial, cu resturile de furaje, cu aşternutul şi cu tot ce a putut constitui o sursă de infecţie. Ulterior, se vor efectua dezinfecţii pentru inactivarea virusului.

ANSVSA precizează că se află într-o colaborare permanentă cu Ministerul Apelor şi Pădurilor, Uniunea Crescătorilor de Păsări din România, cu Societatea Medicilor Veterinari în Patologie Aviară din România şi cu Colegiul Medicilor Veterinari din România. În contextul epidemiologic al evoluţiei gripei aviare în Europa, se impune supravegherea şi monitorizarea păsărilor domestice, dar şi a celor sălbatice care reprezintă, conform legislaţiei şi a studiilor de specialitate, sursa naturală a virusului gripal aviar.

Instituţia menţionează că, pentru asigurarea sănătăţii publice, toate efectivele de păsări au fost şi sunt supuse programelor naţionale anuale de supraveghere a bolilor, inclusiv pentru gripa aviară, astfel încât pe piaţa din România să ajungă produse şi subproduse obţinute doar de la animale sănătoase.

Conform ANSVSA, în cursul anului 2019 au fost prelevate şi testate pentru depistarea virusului gripei aviare 18.615 probe de galinacee, 16.289 probe de palmipede din gospodăriile populaţiei, 8.146 de probe din exploataţii comerciale şi 220 de probe de la păsări sălbatice.

Autoritatea reaminteşte crescătorilor de păsări măsurile care trebuie respectate pentru a preveni apariţia şi răspândirea virusului gripei aviare: păsările domestice trebuie ţinute separat şi în adăposturi acoperite, fără acces la lacuri şi bălţi; furajele trebuie ţinute în spaţii închise acoperite şi în timpul depozitării trebuie asigurat să nu aibă acces alte specii de animale; aşternutul trebuie să fie depozitat în spaţii închise acoperite sau acoperite să nu aibă contact cu păsările sălbatice; obligativitatea de a anunţa imediat medicul veterinar din localitate în caz de îmbolnăvire sau mortalitate la păsări.

Vezi și:

EXCLUSIV Document. Ministrul Marcel Vela răstoarnă acuzațiile lui Dumitru Coarnă

EXCLUSIV Marcel Vela ascunde planul de reorganizare a Poliției: A fost o discuție doar pentru că a crea senzația că ne consultă

Mare atenție, Marcel Vela! Bubuie Ministerul de Interne: Șeful Jandarmeriei Române, acuzat de răpire

Comenteaza cu profilul de FB
DE INTERES
Citeste mai mult
Publicitate

NATIONAL

Emmanuel Macron: ‘Summitul Uniunii Europene are o agendă geostrategică’

Avatar

Publicat

in

De

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, s-a declarat “încântat” că summitul Consiliului European are o agendă “geostrategică” şi a evocat necesitatea ca Uniunea Europeană să îşi consolideze autonomia, potrivit Mediafax.

“Sunt încântat să purtăm o discuţie geostrategică”, a afirmat Emmanuel Macron, potrivit site-ului Politico.eu, în momentul sosirii la summitul Uniunii Europene.

DE INTERES

Pe agenda reuniunii figurează teme precum conflictul militar dintre Azerbadjan şi Armenia în Nagorno-Karabah, criza din Belarus, relaţiile cu Rusia, situaţia din estul Mării Mediterane, relaţiile cu Turcia şi China.

Citește și: Medicul Alexandru Rafila face noi recomandări! Ce trebuie sa faceți începând cu 15 octombrie

Emmanuel Macron a precizat că susţine proiectul privind autonomia strategică a UE propus de preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

“Proiectul propus ne permite să mergem înainte în direcţia lucidităţii, a unui Europe care se consideră putere geostrategică, care îşi reconstruieşte independenţa industrială şi tehnologică”, a subliniat Emmanuel Macron.

Preşedintele Franţei a reiterat importanţa dialogului cu Rusia şi a subliniat că “solidaritatea cu Grecia şi Republica Cipru nu este negociabilă”, insistând că UE trebuie să identifice o modalitate de reluare a “dialogului condiţionat cu Turcia”.

Comenteaza cu profilul de FB
DE INTERES
Citeste mai mult

NATIONAL

VIDEO Gabriela Firea, despre cum a recunoscut Clotilde Armand că votul a fost fraudat: ‘Gura păcătosului adevăr grăiește! ‘

Avatar

Publicat

in

De

Gabriela Firea a reacționat, pe Facebook, în scandalul de la Sectorul 1, acolo unde polițiștii și procurorii anchetează o presupusă fraudă electorală. Mai multe înregistrări video au părut, miercuri în spațiul public, în care se observă mai multe persoane care intră, aparent ilegal, în sala în care se țin voturile, și caută prin saci.

“Clotilde Armand : “Noua ni s-a spus ca NU functioneaza camerele de luat vederi!”. Gura pacatosului adevar graieste! Democratia este in pericol! Votul cetatenilor a fost confiscat!

DE INTERES

#USRPlusHotieLaPrimarie

#FurtPeFata #AlegeriFraudate”, a spus Gabriela Firea.

Comenteaza cu profilul de FB
DE INTERES
Citeste mai mult

PROMO CAMPANIE

Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend