Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

NATO şi UE au lansat un grup operativ comun pentru a proteja conductele şi infrastructura-cheie

Publicat

in

NATO şi UE lansează un grup operativ pentru a spori protecţia infrastructurii critice ca răspuns la atacul de anul trecut asupra gazoductelor Nord Stream şi la faptul că Rusia se foloseşte de energie ca de o armă, au anunţat miercuri liderii celor două organizaţii, Jens Stoltenberg şi Ursula von der Leyen, transmite Reuters, potrivit News.ro.

Imagine din satelit cu scurgerea de gaze din Nord Stream 2 in Marea BalticaFoto: Handout / AFP / Profimedia

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că sabotarea conductelor dintre Rusia şi Germania din Marea Baltică, în septembrie anul trecut, a arătat necesitatea „de a face faţă acestui nou tip de ameninţare”.

„Acesta este un grup operativ în care experţii noştri din NATO şi din Uniunea Europeană vor lucra îndeaproape pentru a identifica principalele ameninţări la adresa infrastructurii noastre critice, pentru a analiza vulnerabilităţile strategice pe care le avem”, a declarat von der Leyen la Bruxelles, alături de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Ursula von der Leyen a precizat că grupul operativ va veni iniţial cu propuneri privind infrastructura de transport, energetică, digitală şi spaţială.

Oficialii occidentali şi cei ruşi s-au acuzat reciproc pentru exploziile de la gazoductele Nord Stream, dar oficialii din Suedia şi Danemarca, care au investigat atacul, nu au numit niciun posibil vinovat.

Oficialii occidentali spun că atacurile asupra Nord Stream şi întreruperile bruşte ale gazului de către Rusia, la începutul războiului Moscovei din Ucraina, au evidenţiat cât de dependenţi sunt mulţi membri ai UE şi NATO de infrastructura-cheie şi de energia rusă.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a participat miercuri la o reuniune cu comisarii europeni conduşi de Ursula von der Leyen. Vorbind chiar înainte de această întâlnire, la care urma să discute despre securitate, şeful NATO a subliniat că grupul operativ pe care l-au înfiinţat ilustrează cooperarea sporită dintre NATO şi UE.

„Rezilienţa şi protecţia infrastructurii critice sunt o parte esenţială a eforturilor noastre comune, aşa cum am văzut atât în cazul transformării energiei în armă de către preşedintele Putin, cât şi din sabotajul conductelor Nord Stream”, a spus Stoltenberg. „Dorim să analizăm împreună cum putem să facem ca infrastructura noastră critică, tehnologia şi lanţurile noastre de aprovizionare să fie mai reziliente la potenţiale ameninţări şi să luăm măsuri pentru a atenua eventualele vulnerabilităţi”, a explicat el.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

VIDEO | Job-ul perfect nu există? Din ce câștigă un adolescent 1100 de lei pe zi

Publicat

in

Un adolescent în vârstă de 18 ani care lucrează la restaurantul ”Mister Chips” din Whitby, Marea Britanie, îmbracă un costum de vultur pentru a speria un stol de pescăruși care îi chinuie pe localnici furându-le peștele și cartofii prăjiți

Corey Grieveson lucrează la un magazin local de pește și cartofi prăjiți și petrece o parte din ziua de lucru speriind pescărușii, conform BBC.

Citeste mai mult

NATIONAL

Viața bate filmul: 4 copii dispăruţi în junglă de o lună de zile, după ce s-au prăbușit cu avionul, s-ar afla în viață (video)

Publicat

in

Autorităţile columbiene au declarat luni că cei patru copii dispăruţi în jungla amazoniană de aproape o lună, după ce avionul în care se aflau s-a prăbuşit, sunt „în viaţă”. În accident au murit mama lor şi alţi doi adulţi, relatează AFP, conform news.ro.

Avionul Cessna 206 în care călătoreau cei trei copii în vârstă de 4, 9 şi 13 ani şi un bebeluş de 11 luni a dispărut de pe radare la 1 mai în apropiere de San José del Guaviare, în departamentul Caqueta, în sudul Columbiei. Aeronava a fost găsită la 15 mai cu vârful strivit în pământ, într-o vegetaţie densă.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend