Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Naționaliștii din Scoția au câștigat alegerile: se pregătește referendum de independență

Publicat

in

Premierul scoţian Nicola Sturgeon s-a angajat, sâmbătă, să continue planurile pentru organizarea unui nou referendum referitor la separarea de Regatul Unit, după ce a afirmat că nu există nicio îndoială că Parlamentul Scoţiei va avea o majoritate pro-independenţă, transmite Reuters.

Într-o critică adusă premierului britanic Boris Johnson, care a spus că va bloca un nou vot referitor la secesiune, Sturgeon a spus că ar fi absurd ca vreun politician din Londra să încerce să blocheze votul, informează News.ro.

„Singurii oameni care pot decide viitorul Scoţiei sunt poporul scoţian şi niciun politician din Westminster nu poate sau nu ar trebui să stea în calea acestui lucru”, a declarat Sturgeon pentru BBC TV.

Rezultatele alegerilor au arătat că Partidul Naţional Scoţian (SNP) al lui Sturgeon a obţinut un rezultat bun pentru un al patrulea mandat consecutiv, după ce a triumfat în 62 din cele 86 de locuri declarate până acum pentru Parlamentul cu 129 de locuri.

Cu toate acestea, sistemul electoral – care alocă 56 de locuri pe o bază de reprezentare proporţională, care ajută partidele mai mici, – înseamnă că este foarte puţin probabil să obţină o majoritate generală, scăzând cu unul sau două locuri.

Verzii scoţieni, care susţin, de asemenea, independenţa, erau aşteptaţi să câştige mai mult de o jumătate de duzină de locuri.

„Se pare că este dincolo de orice îndoială că va exista o majoritate pro=independenţă în acest parlament scoţian”, a spus Sturgeon.

”Conform oricărui standard normal al democraţiei, acea majoritate ar trebui să aibă angajamentul pe care şi l-a luat faţă de locuitorii Scoţiei.

Johnson, despre care guvernul britanic afirmă că trebuie să aprobe un referendum pentru ca acesta să fie legal, a declarat în repetate rânduri că nu va permite unul, subliniind că scoţienii au sprijinit să rămână în Regatul Unit într-unreferendum organizat ”o dată la generaţie”, în 2014.

Aceste poziţii creează condiţiile pentru o ciocnire amară între guvernul scoţian din Edinburgh şi administraţia Johnson din Londra, care ar putea duce în cele din urmă la încheierea uniunii de 314 de ani a Scoţiei cu Anglia şi Ţara Galilor.

Naţionaliştii susţin că au de partea lor autoritatea democratică; guvernul britanic afirmă că legea este de partea sa.

Este probabil ca decizia finală cu privire la referendum să fie soluţionată de instanţe.

Scoţienii au votat în 2014 să rămână parte a Regatului Unit cu 55% la 45%.

Sondajele sugerează că rezultatul unui al doilea referendum ar fi prea strâns pentru a fi atribuită o victorie.

Susţinătorii uniunii susţin că, fără majoritatea SNP, nu există un mandat pentru un referendum, în timp ce Johnson a spus că este greşit să ne concentrăm mai degrabă pe independenţă decât pe recuperarea după pandemia de Covid-19.

”Cred că un referendum în contextul actual este iresponsabil şi nesăbuit”, a declarat Johnson pentru ziarul Daily Telegraph.

Politica scoţiană se îndepărtează de alte părţi ale Regatului Unit de ceva timp, dar scoţienii rămân divizaţi în urma unui nou vot privind încheierea uniunii de 314 de ani a ţării lor cu Anglia şi Ţara Galilor.

Ieşirea Marii Britanii din UE – la care majoritatea scoţienilor s-au opus -, precum şi percepţia că guvernul condus de Sturgeon a gestionat bine criza Covid-19 şi antipatia faţă de guvernul conservator al lui Johnson din Londra au întărit sprijinul pentru mişcarea de independenţă a Scoţiei.

Sturgeon, care a declarat că va organiza un referendum numai după ce încheierea pandemiei de coronavirus, a exclus organizarea unui vot ilegal. Ea a spus că depinde de guvernul britanic să lanseze o contestaţie în justiţie pentru a bloca votul.

„Dacă Boris Johnson sau oricine este prim-ministru la acea vreme, va abea vreun respect pentru democraţia scoţiană, vor veni împreună cu guvernul scoţian, aşa cum sa întâmplat în 2014 şi vor fi de acord (să permită un referendum)”, a spus Sturgeon.

„Absurditatea şi natura scandaloasă a unui guvern Westminster, care ar putea merge în instanţă pentru a răsturna democraţia scoţiană, nu mă pot gândi la un argument mai colorat pentru independenţa Scoţiei decât acesta”, a spus ea.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Secretarul general al ONU: Era şantajului nuclear trebuie să ia sfârşit

Publicat

in

De

„Era şantajului nuclear trebuie să ia sfârşit”, a pledat luni secretarul general al ONU, Antonio Guterres, solicitând „eliminarea” tuturor armelor nucleare după ameninţările Rusiei privind posibila lor utilizare în Ucraina, relatează AFP, potrivit Agerpres.

„Războiul Rece a dus umanitatea la câteva minute de distrugere. Astăzi, la decenii după căderea Zidului Berlinului, auzim din nou intimidările nucleare”, a declarat Guterres în cadrul unei reuniuni speciale a Adunării Generale cu prilejul Zilei Internaţionale pentru eliminarea armelor nucleare.

„Să fim clari. Era şantajului nuclear trebuie să ia sfârşit. Ideea că o ţară poate purta şi câştiga un război nuclear este nebunească”, a adăugat el, estimând că „fără eliminarea armelor nucleare nu poate exista nici pace (…), nici încredere”.

Săptămâna trecută, preşedintele rus Vladimir Putin a ameninţat că va recurge la „toate mijloacele” aflate la dispoziţia sa pentru a se proteja, relansând speculaţiile privind riscurile de conflict nuclear, pentru prima dată după 1945.

Antonio Guterres, care s-a deplasat la Hiroshima în august pentru comemorarea a 77 de ani de la bombardamentul atomic, şi-a exprimat din nou regretul privind eşecul conferinţei de examinare a Tratatului privind neproliferarea armelor nucleare (NPT).

La finalul a patru săptămâni de negocieri între cele 191 de ţări semnatare, Rusia a blocat la sfârşitul lui august adoptarea declaraţiei comune, în special din cauza paragrafelor privind centrala nucleară ucraineană de la Zaporojie, ocupată de militari ruşi.

Săptămâna trecută, SUA au precizat că au cerut prin canale private Rusiei să pună capăt discursului său care vehiculează ameninţarea nucleară în războiul din Ucraina, o armă a cărei utilizare ar avea, potrivit Washingtonului, consecinţe „catastrofale”.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Poliţist bătut în Cluj: Colegii agentului au tras focuri de armă

Publicat

in

De

Un tânăr de 24 de ani a fost reţinut printr-o decizie a procurorilor după ce a lovit un poliţist cu pumnul în faţă, iar oamenii legii au tras trei focuri de avertisment cu armele din dotare, anunță Agerpres.

„Azi, data de 26 septembrie a.c., un tânăr de 24 de ani, din comuna Cămăraşu, judeţul Cluj a fost reţinut pentru o perioadă de 24 de ore după ce a agresat fizic un agent de poliţie din cadrul Secţiei 2 Poliţie Rurală Apahida. În fapt, la data de 24 septembrie a.c., în jurul orei 19.40 poliţiştii Secţiei 2 Poliţie Rurală Apahida au fost solicitaţi prin apel 112 pentru a interveni la un eveniment în localitatea Sâmboleni, comuna Cămăraşu, unde era afectată ordinea şi liniştea publică. Echipajul de poliţişti a constatat că la imobilul unde se reclama evenimentul, o persoană de sex masculin, în vârstă de 31 de ani, ar fi ascultat muzică la un nivel ridicat, fiind astfel tulburată ordinea şi liniştea publică. Acesta a refuzat să se legitimeze şi a devenit agresiv verbal, poliţiştii procedând la încătuşarea lui, moment în care o altă persoană de sex bărbătesc s-a apropiat de agenţii de poliţie, lovindu-l cu pumnul în zona feţei pe unul dintre ei, ulterior fugind de la faţa locului”, se arată într-un comunicat trimis, luni, de IPJ Cluj.

Potrivit sursei citate, poliţiştii au fost nevoiţi să tragă focuri de avertisment cu armele din dotare.

„Întrucât în zonă s-au adunat mai multe persoane care se manifestau agresiv faţă de poliţişti, starea conflictuală degenerând, aceştia au fost nevoiţi să execute 3 focuri de avertisment cu arma din dotare, în plan vertical, pentru restabilirea ordinii publice. De asemenea, la faţa locului au fost dirijaţi de urgenţă poliţişti din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale, precum şi o grupă operativă de jandarmi, care au intervenit pentru restabilirea ordinii publice. Bărbatul care a agresat fizic poliţistul a fost identificat şi depistat, fiind vorba despre un tânăr de 24 de ani, din comuna Cămăraşu, pe numele căruia procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Gherla, a dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore. Cel în cauză este cercetat în continuare pentru săvârşirea infracţiunii de ultraj”, se mai arată în comunicat.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend