Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Nastase, in dezacord cu PSD-ul. Ce initiativa critica fostul premier

Publicat

in

Fostul premier si presedinte al PSD, Adrian Nastase isi exprima dezacordul cu social-democratii si critica o propunere facuta de acestia.

Nastase considera ca votul mixt de tip german sustinut de PSD ar aduce „o multime de confuzii” in Romania. El propune introducerea sistemului de vot proportional cu prima, astfel incat partidul care obtine majoritatea sa primeasca automat un numar mai mare de parlamentari decat procentul obtinut in alegeri pentru a putea face Guvernul fara compromisuri si aliante.

„Actualul sistem electoral, bazat pe votul uninominal, a fost – asa cum am anticipat – un fiasco. Rezultatul acestei iluzii (sau manipulări) a fost prăbusirea credibilitătii Parlamentului si slăbirea fortei partidelor. Indirect a scăzut nivelul de performantă al guvernărilor.

Acum se doreste revenirea la votul pe liste de partid, ceea ce cred că ar fi o măsură inteleaptă. Votul mixt, de tip german, pe care la un moment dat l-am sustinut si eu, ar crea, la noi, pentru moment, o multime de confuzii.

Problema este insă cum se vor forma, in continuare, majoritătile guvernamentale. După introducerea pragului electoral, sistemul nostru politic a fost de tipul 2+2, creindu-se diverse formule de guvernare, prin aliante cu parteneri “juniori” (PRM, PUNR, UDMR, PUR/PC, etc). Dezavantajele s-au văzut – compromisuri, false justificări ideologice, traseism. Exemplul cel mai evident a fost negocierea permanentă la două capete a UDMR. Imi aduc aminte, de altfel, că prin anii 2000, reprezentantii UDMR, raspunzând la criticile referitoare la ambiguitatea asociatie/partid, spuneau că, după aderarea la UE, membrii UDMR se vor inscrie in partidele ideologice din România (liberali, social-democrati etc.), conform familiilor europene. Acest lucru nu s-a intâmplat.

Una dintre solutiile de a evita aceste situatii, in conditiile in care partidele/blocurile de partide in România nu depăsesc, la parlamentare, 35-40%, ar fi revenirea la sistemul proportional CU PRIMA din perioada interbelică din tara noastră (“câstigătorul”, dacă atingea 40% primea o primă electorală ce-i permitea să formeze singur guvernul). Un model asemănător este folosit in Grecia, unde tabăra câstigătoare primeste automat 50 de locuri suplimentare in Parlament.

Dezbaterea publică ar trebui să vizeze, in comun, sistemul politic, regimul politic si sistemul electoral, impreună cu solutiile de revizuire corespunzătoare a Constitutiei”, a scris Nastase pe blogul personal.

Source Article from http://www.stiripesurse.ro/nastase-in-dezacord-cu-psd-ul-ce-initiativa-critica-fostul-premier_948078.html

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

MAE, anunţ crucial pentru românii care vor să plece în Grecia: ce obligaţie intră în vigoare începând de miercuri

Publicat

in

De

Toţi cetăţenii străini care intră în Grecia cu autoturismul prin punctul de trecere a frontierei Kulata-Promachonas în scop turistic sunt obligaţi, începând cu 15 iulie, să prezinte un test molecular negativ pentru infecţia cu COVID-19 efectuat cu maximum 72 de ore înainte de momentul intrării pe teritoriul Republicii Elene, informează, sâmbătă, un comunicat MAE.

Potrivit sursei citate, această obligaţie intră în vigoare începând cu ziua de miercuri, 15 iulie, ora 6,00, şi nu 14 iulie, aşa cum comunicaseră, iniţial, autorităţile elene.

Testele trebuie efectuate în laboratoare acreditate, iar certificatele trebuie să fie emise în limba engleză şi să conţină numele şi prenumele persoanei testate, precum şi seria şi numărul cărţii de identitate sau ale paşaportului persoanei respective.

Atenție! Formularul electronic pentru accesul prin Promachonas nu mai e disponibil. Cei care nu îl au, vor trebui să-şi amâne călătoria

MAE reaminteşte că prezentarea acestui test nu exclude obligaţia de completare a formularului electronic PLF (Passenger Locator Form) cu 24 de ore anterior momentului intrării pe teritoriul Greciei şi nici posibilitatea testării aleatorii la intarea pe teritoriul Republicii Elene.

Totodată, conform informaţiilor comunicate public de autorităţile elene, platforma electronică care permite completarea formularului Passenger Locator Form nu va fi disponibilă până marţi, 14 iulie, ora 00,01, pentru intrarea în Grecia pe cale rutieră. Astfel, cetăţenii români care au completat deja aceste formulare vor putea intra în Republica Elenă prin punctul de trecere a frontierei Kulata-Promachonas, iar cei care nu au formularul completat până la acest moment vor trebui să îşi reprogrameze călătoria începând cu miercuri, 15 iulie. Formularele electronice sunt în continuare disponibile pentru intrare pe cale aeriană sau maritimă.

MAE reaminteşte că celelalte puncte de trecere a frontierei pe cale rutieră cu Republica Elenă rămân în continuare închise pentru călătorii neesenţiale.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

VIDEO Studenții de la Politehnică au absolvit sub cerul liber, dar cu mască

Publicat

in

De

Universitatea Politehnica din Bucureşti a organizat, sâmbătă, ceremonia pentru cei 85 de șefi de promoție. Vor fi organizate 18 ceremonii de absolvire față în față pentru cei 3.300 de ingineri, toate urmând să aibă loc în aer liber, dar cu respectarea măsurilor impuse de autorităţi, anunță MEDIAFAX.

După patru ani de facultate, Alexandru s-a bucurat alături de colegii lui de festivitatea de absolvire. Cu toca pe cap, dar cu masca pe faţă, absolventul se uită cu mândrie la diplomele sale. a muncit toată facultatea ca să termine cu 10 curat.

Citește și: Coronavirus într-o mare redacție tv din București? postul interzice divulgarea de informații/ SURSE

Acum se poate concentra 100% pe cursurile de la medicină.

„A trebuit să sacrific foarte multe, foarte mult a trebuit să recuperez în gărzi ca să asigur prezenţa şi la medicină”, spune Alexandru.

Tânărul vrea să urmeze o carieră universitară.

„Vreau să urmez o carieră universitară, să mă implic în pregătirea tinerilor performanţi pentru olimpiade şi să ajung undeva unde au fost toţi profesorii mei la un moment dat, pe care i-am admirat”, a mai spus el.

Universitatea Politehnica din Bucureşti organizează 18 festivităţi de absolvire, în aer liber şi cu respectarea distanţării sociale.

Citește și: VERDICT POLITIC cu Dana Budeanu, episodul 86: A început DICTATURA! Statul poate să-ți ia copiii

„Ceea ce am încercat să facem este să-i respectăm pe ei, în primul rând, pe studenţi, să respectăm familiile. Riscurile sper să nu existe. Organizarea nu e simplă, după cum vedeţi şi apelul nostru e la raţiune şi la înţelepciune”, a spus Mihnea Costoiu rectorul Universităţii Politehnica Bucureşti.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend