Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

NASA vrea să mai încerce la final de septembrie o nouă lansare a rachetei SLS care va trimite capsula Orion în jurul Lunii

Publicat

in

​Oficialii NASA au spus că vor să încerce o a treia lansare a rachetei SLS în intervalul 23-27 septembrie, iar acest lucru depinde de două condiții care trebuie îndeplinite. Dacă nu se va putea lansa în ultima decadă din septembrie, un nou interval ar fi în a doua parte din octombrie.

Racheta SLS a NASAFoto: Joe Marino / UPI / Profimedia Images

Racheta SLS este pe rampa de lansare de la Cape Canaveral, nu a fost dusă în hangar, iar componentele de etanșare care au dus la o scurgere de hidrogen în timpul alimentării la tentativa de lansare din 3 septembrie au fost înlocuite.

NASA ar vrea să încerce să lanseze în septembrie și ar fi două „ferestre” orare:

23 septembrie, între 6.47 și 8.47

27 septembrie, între 11.37 și 12.47

Lansarea depinde de rezultatele unor teste care ar trebui să aibă loc cel devreme pe 17 septembrie, teste prin care să se verifice dacă reparațiile făcute acum au fost eficiente pentru alimentarea cu combustibil. În plus, trebuie să se determine cu precizie cauzele scurgerii de proporții din 3 septembrie, scurgere de hidrogen ce nu a putut fi oprită, deși s-a încercat timp de mai multe ore.

A doua condiție este legată de sistemul pirotehnic de auto-distrugere care este activat în caz că după lansare racheta ar risca să ajungă să pună în pericol oamenii de la sol.

Pentru ca acest sistem să funcționeze, el are un set de baterii care sunt certificate pentru 25 de zile, interval după care trebuie reîncărcate, iar acest lucru poate fi făcut doar în hangar.

O prelungire a certificării bateriilor a fost deja obținută, de la 20, la 25 de zile, dar se poartă discuții pentru acordarea încă unei derogări, ce ar duce intervalul la peste 40 de zile. Dacă derogarea este obținută, racheta va putea fi lansată fără a mai fi dusă în hangar, și deci o lansare ar fi posibilă în septembrie. Derogarea ar trebui obținută de la United States Space Force, parte a Armatei SUA.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Ungaria nu vrea să-i antreneze pe soldații lui Volodimir Zelenski: ‘Vrem să trecem nu la război, ci la pace!’

Publicat

in

De

Ungaria nu intenționează să instruiască militarii ucraineni pe teritoriul Ungariei, deoarece consideră că acest lucru nu va face decât să exacerbeze conflictul din Ucraina, a declarat secretarul de stat pentru cooperare bilaterală din cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Relațiilor Economice Externe al Ungariei, Tamas Mentzer, în legătură cu participarea mai multor alte state la misiunea de instruire a Uniunii Europene pentru armata ucraineană.

„Unele țări europene instruiesc soldați ucraineni. În Ungaria, acest lucru nu se va face. Am spus nu. Vrem să trecem nu la război, ci la pace”, a scris reprezentantul Ministerului de Externe pe pagina sa de Facebook.

La sfârșitul săptămânii trecute, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell, a declarat că peste o mie de soldați ucraineni au fost deja instruiți în cadrul misiunii de instruire a UE care a început în noiembrie. Inițiativa, pentru care vor fi alocate 106,7 milioane de dolari, prevede instruirea a 15 mii de militari ai Ucrainei în doi ani. Instruirea lor se va desfășura pe teritoriul Poloniei, Germaniei și al altor țări.

Ungaria a declarat de la început că nu va participa la misiune și nu intenționează să aloce fonduri pentru aceasta. Anterior, invocând interesele de securitate națională, Guvernul ungar a refuzat să furnizeze echipamente și arme militare armatei ucrainene și să asigure tranzitul acestora pe teritoriul său din alte țări.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Maia Sandu, solidară cu Ucraina: Condamnă atacurile repetate ale Rusiei asupra civililor

Publicat

in

De

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a condamnat atacurile repetate ale Rusiei asupra civililor din Ucraina, a obiectivelor civile și a celor de infrastructură critică, anunță Rador.

Ea a lansat un apel către comunitatea internațională să-și crească presiunile asupra Moscovei pentru a opri aceste atacuri. Fragmente dintr-o rachetă au fost descoperite într-o livadă din orașul Briceni din nordul Republicii Moldova, care se învecinează cu Ucraina. Ministerul Apărării la Chișinău nu a oferit detalii, menționând doar că deocamdată se face o anchetă.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend