Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Muzica Corală din Argeş a pierdut un mare nume- dirijorul corului Ars Nova, Gheorghe Gomoiu, a plecat dintre noi

Avatar

Publicat

in

Muzica corală  a avut un rol esenţial în viaţa culturală a Argeşului. Ea s-a fixat pe lângă mânăstirile Curtea de Argeş şi Negru Vodă iar după anul 1 700 se înfiinţează şi primele şcoli de muzică corală, mai întâi pe lângă biserici şi mai apoi devin instituţii de sine stătătoare.  Primul cor care ia fiinţă la Piteşti datează din 1 866 şi a fost înfiinţat de o societate corală germană, numită Liedertafel. Acest cor de maturi dădea serbări în fiecare toamnă cu ocazia culesului viilor.

După anul 1900 viaţa culturală a Piteştiului devine tot mai intensă şi astfel ia fiinţă Societatea muzicală română “Dorul” fondată în 1904 de Teodor Băjenaru.

În anii 1970 -1985 prinde viaţa corul Tineretului care devine ulterior celebrul cor “Ars Nova”, condus de  cel care a fost fondatorul său, profesorul Gheorghe Gomoiu.  El a fost cel care a condus zeci de ani acest cor  către ceea ce a devenit astăzi în întreaga lume.

Tot la iniţiativa Societăţii Culturale “Ars Nova” festivalul de muzică corală “ D.G. Kiriac” a căpătat caracater internaţional iar din 1992 şi până în prezent, cel care a fost părintele “Ars Nova” a deţinut şi funcţia de director al festivalului internaţional “ D.G. Kiriac”.

Un ultim omagiu şi o ultimă apariţie în faţa publicului a profesor lui Gheorghe Gomoiu va avea loc miercuri, 31 august, între orele 11. 00 şi 15.00 în holul teatrului Alexandru Davila.

Pentru cultura argeşeană Gheorghe Gomoiu a fost un adevărat dar ceresc. Dumnezeu să-l aibă în pază.

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

Gabriela Firea: La noi, guvernul perturbă și constrânge

Avatar

Publicat

in

De

Fostul primar al Capitalei, Gabriela Firea a postat, miercuri, pe reţelele de socializare, un mesaj dur la adresa Ministerului Educaţiei. Ea consideră că guvernul român perturbă şi constrănge educaţia prin birocraţie.

„În lumea civilizata, s-au gasit solutii adecvate pentru elevi si profesori. La noi, guvernul perturba si constrange educatia. Iata inca o mostra de dispret si incompetenta marca Anisie – Pepsiglas. Mai multe asociații ale elevilor cer Ministerului Educației să retragă noile declarații-angajament pentru elevi și părinți, considerandu-le inutile.

“În loc să ne îngropăm în acte fără valoare, ar fi ideal să lucrăm pentru ca accesul la educație să fie asigurat pentru toți elevii din România”, transmit asociatiile de elevi!

”, spune Gabriela Firea, în postarea de pe Facebook.

Vezi și:FOTO Una dintre cele mai mari companii din România scoate la vânzare mai multe terenuri în București și în marile orașe din țară

Răsturnare de situație după decizia luată de ÎCCJ în cazul pensiilor militare de stat (pensii speciale)

SURSE Guvernul Orban ar pregăti o execuție!

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Klaus Iohannis: ‘Deocamdată situația nu ne duce cu gândul la o carantină sau un lockdown’

Avatar

Publicat

in

De

Președintele Klaus Iohannis a declarat că deocamdată nu ne aflăm în situația în care să ne gândim la o carantină sau un lockdown.

Preşedintele Klaus Iohannis a fost întrebat, miercuri, într-o conferinţă de presă, dacă în România nu se impune o nouă carantină, având în vedere numărul de îmbolnoviri şi faptul că multe state europene au luat deja o astfel de decizie şi a precizat: ”Aflăm de la buletinele de ştiri şi de la dvs şi de la alţii că la noi pandemia e în extindere, dar în realitate lucrurile la noi au fost gestionate până acum bine. Chiar statele despre care vorbiţi au un număr de cazuri mult mai mare ca noi, chiar raportat şi la populaţie. Ei au fost nevoiţi să ia măsuri drastice. Noi nu ne dorim acest lucru”.

Şeful statului a precizat că autortăţile şi românii, împreună, trebuie să gestioneze pandemia.

”Spun de fiecare dată autorităţilor şi românilor să combată eficient răspândirea acestei epidemii. Noi cu mască, cu igienizare, iar autorităţile cu măsuri, cum am spus şi ieri extinderea locurilor la ATI. Nu ne dorim un aşa numit lockdown. Deocamdată situaţia nu ne duce cu gândul la o carantină sau un lockdown”, a mai afirmat Iohannis, conform news.ro.

Citește și:

FOTO Una dintre cele mai mari companii din România scoate la vânzare mai multe terenuri în București și în marile orașe din țară

Răsturnare de situație după decizia luată de ÎCCJ în cazul pensiilor militare de stat (pensii speciale)

SURSE Guvernul Orban ar pregăti o execuție!

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

PROMO CAMPANIE

Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend