Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Muzeul Municipiului Bucureşti prezintă expoziţia tematică ‘Ţările Române. Peisaje în gravura europeană de secol XIX’, la Palatul Suțu

Publicat

in

Muzeul Municipiului Bucureşti invită publicul să viziteze, la Palatul Suțu, expoziţia tematică “Ţările Române. Peisaje în gravura europeană de secol XIX”, al cărei vernisaj va avea loc pe data de 8 iunie, conform Agerpres.

Noua expoziţie tematică înfăţişează peisaje în spaţiul românesc surprinse de câţiva artişti care au însoţit călători străini din Principate, în încercarea de a ilustra peisagistica românească în viziunea europenilor, folosind piese din Colecţia de Tipărituri şi Imprimate a Muzeului Municipiului Bucureşti, au anunţat organizatorii.

Printre punctele de atracţie se regăsesc oraşele Sibiu, Sebeş, Târgu Mureş, Cluj Napoca, Oradea, Deva sau Bucureşti, monumente naturale unice – Detunata, Pasul Bran, Pasul Roşu, Cheile Turzii şi altele – precum şi peisaje de pe malurile Dunării – Cazanele Dunării, Porţile de Fier. Printre artiştii ale căror lucrări se află în această expoziţie îi regăsim pe: Ludwig Rohbock (1824-1893), Denis Auguste Marie Raffet (1804-1860), Luigi Mayer (1755-1803), Michel Bouquet, Salvator Cherubini (1801-1869), Ferdinand Julius Wilhelm Laufberger (1829-1881), William Henry Bartlett (1809-1854).

Potrivit organizatorilor, minunate gravuri înfăţişează oraşe, monumente, peisaje montane animate pe alocuri de grupuri de oameni surprinşi în toiul activităţilor cotidiene.

Evenimentul aminteşte că Ţările Române au reprezentat un punct de interes pentru europenii care au călătorit către Orient, mai ales că se aflau pe linie maritimă a Dunării. Ca urmare a acestor incursiuni, ele sunt ilustrate şi descrise în publicaţiile călătoriilor străini.

Exploratorii şi călătorii europeni au fost însoţiţi de artişti care au imortalizat locurile pe care le vizitează, cu specificul şi oamenii lor. Desenele sunt apoi transpuse în gravură, care permite prin tehnică multiplicarea produsului artistic pentru a ilustra albumele de călătorie, precizează un comunicat de presă al Muzeului Municipiului Bucureşti.

Cel mai vechi album din care au fost extrase ilustrate ce sunt expuse este ‘Views in the Ottoman dominions: in Europe, in Asia, and some of the Mediterranean islands from the original drawings taken for Sir Robert Ainslie by Luigi Mayer, F.A.S., with descriptions historical and illustrative’, publicat la Londra, în 1810, de către Robert Bowyer. Gravurile surprind monumente şi perspective inedite asupra oraşelor.

În 1826, apare la Viena publicaţia ‘Donau Ansichten nach dem Laufe des Donaustroms von seinem Ursprung bis zu seinem Ausflusse ins Schwarze Meer’, care surprinde, în 264 de litografii, imagini de pe cursul Dunării, de la sursă la vărsarea în Marea Neagră. În expoziţie a ajuns o litografie a Brăilei, compoziţie de ansamblu animată de personaje în prim – plan.

Michel Bouquet şi Eugene Ciceri, artişti francezi, întreprind o călătorie în spaţiul românesc şi împreună ilustrează “Album Valaque. Vues et costumes pittoresques de la Valachie dessines d’apres nature par Michel Bouquet et lithographies par Eug. Ciceri, Ferogio et M. Bouquet”, care a apărut la Paris, în 1843 şi include litografii ce surprind aspecte ale vieţii valahe, monumente şi perspective asupra Bucureştiului.

“The Danube, its History, Scenery, and Topography, Splendidly Illustrated, from Sketches Taken on the Spot by Abresch, and Drawn by W. H. Bartlett. Engraved by J. Cousen, J. C. Bentley, R. Brandard, and other eminent artists” a fost publicată la Londra, în 1844, şi urmăreşte o abordare ştiinţifică a peisajelor dunărene. Stilul caracteristic al desenatorului William Henry Bartlett (1809-1854) este recunoscut în modul pitoresc în care sunt reprezentate imaginile fără a le altera valoarea iniţială de document istoric.

Un demers asemănător este întreprins de geograful Jaanos Hunfalvy (1820-1888) şi pictorul Ludwig Rohbock (1824-1893). Lucrările lui Rohbock au fost publicate în “Ungarn und Siebenbuˆrgen in malerischen Original-Ansichten: ihrer interesantesten Gegenden, Staadte, Badeorte, Kirchen, Burgen, Palaste und fonstigen Baudenkmäler alter und neuer Zeit”, în Darmstadt, în 1864″, a declarat Nicoleta Bădilă, muzeograf şi curator al expoziţiei “Ţările Române. Peisaje în gravura europeană de secol XIX”, care va putea vizitată în perioada 8 iunie – 4 septembrie 2022.

Vernisajul expoziţiei va avea loc pe 8 iunie, de la ora 17,00.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

FOTO – Accident mortal teribil: un bărbat a decedat, totul după o coliziune între trei mașini / Patru persoane au ajuns la spital în stare gravă

Publicat

in

De

Un bărbat de 58 de ani a decedat, iar alte patru persoane, între care şi doi copii, au ajuns la spital, vineri seara, în urma coliziunii a trei autoturisme pe principala arteră de circulaţie din municipiul Râmnicu Vâlcea.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vâlcea, persoana decedată a fost găsită încarcerată şi extrasă inconştientă, fiind declarată decedată de către echipajele medicale de la faţa locului după efectuarea manevrelor de resuscitare.

“Echipajele operative sosite la faţa locului au constatat că în evenimentul rutier au fost implicate trei autoturisme şi cinci ocupanţi (trei adulţi şi doi minori), dintre care un adult încarcerat. Persoana a fost extrasă, inconştientă, şi a fost predată echipajelor medicale, care au început manevrele de resuscitare. Cei doi copii, unul care prezintă politraumatism şi celălalt fără mărci traumatice, însoţiţi de mama acestora (rănită uşor), au fost preluaţi şi transportaţi la UPU Vâlcea de către echipajul SMURD, iar echipajul SAJ a preluat şi transportat la UPU o victimă de sex masculin, cu politraumatisme. Din nefericire, cu toate eforturile depuse, cea de-a cincea persoană, de sex masculin, a fost declarată decedată de către echipajul SAJ”, a transmis purtătorul de cuvânt al ISU Vâlcea, Sorin Albinaru, informează Agerpres.

Traficul pe Calea lui Traian este blocat total, în zonă poliţiştii efectuând cercetări pentru a stabili împrejurările în care s-a produs evenimentul rutier.

content-image

Sursa foto: seintamplainvalcea.ro.

Citeste mai mult

NATIONAL

Atenție mare la coletele primite: o femeie a avut parte de o surpriză extrem de neplăcută

Publicat

in

De

Atenție mare la coletele primite: o femeie a avut parte de o surpriză extrem de neplăcută

O locuitoare din oraşul Barnaul a primit din Uzbekistan un scorpion într-un colet cu farfurii, informează Gazeta, potrivit Rador Radio România.

Femeia din Barnaul comandase nişte veselă din Uzbekistan. După ce a ridicat coletul de la oficiul poștal şi l-a deschis acasă femeia a găsit în el, pe lângă farfurii, o surpriză destul de neplăcută – un scorpion viu, potrivit postului tv Katun 24 – Barnaul.

Ce a făcut?

Femeia a ridicat coletul de la poștă pe 17 aprilie. În aceeași zi, ea a anunțat că a găsit un proprietar pentru scorpion. ‘Animalul de companie’, potrivit presei, a fost luat de o activistă de mediu care lucrează la o grădină zoologică și este proprietara unui adăpost, Iulia Şelkovnikova. Ea a declarat că are deja experiență în îngrijirea insectelor și arahnidelor periculoase. Ea a mai precizat că va hrăni scorpionul cu insecte.

Alt caz similar

O surpriză similară a avut un cetăţean din Moscova: în vara anului 2023, când a cumpărat o cutie de căpșuni în care se ascundea un șarpe viu. Animalul a fost preluat de serviciile de urgență și transferat la Grădina Zoologică din Moscova. În oraşul Kuban, un șarpe uriaș s-a târât şi a pătruns într-o grădiniță.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend