Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Munca la domiciliu: Cei care primesc sporuri de risc nu mai beneficiază de ele, ca regulă, cât lucrează de acasă

Publicat

in

Salariații care lucrează în condiții de risc și primesc, ca atare, sporuri pentru acest lucru nu vor mai beneficia de ele dacă vor fi trimiși să lucreze de acasă. Asta dacă, bineînțeles, lucrul de acasă nu mai implică riscurile la care acei angajați sunt expuși în mod obișnuit, la locul de muncă. În acest sens a hotărât o instanță românescă, sesizată în urmă cu câteva luni cu o cerere de chemare în judecată ce viza aspectele precizate mai sus. Nimic nu garantează că această orientare se va perpetua, însă raționamentul instanței este de înțeles, așa că există șanse mari să fie împărtășit și de alți judecători care vor soluționa cereri asemănătoare.

Sporul pentru condiții grele de muncă și sporul pentru condiții vătămătoare de muncă nu se cuvin necondiționat salariaților ci doar în măsura în care la locul de muncă sunt identificate condiții vătămătoare/grele în baza unor rapoarte de expertiză (…). [A]vând în vedere această condiționare, în mod evident pentru perioada cât salariații (…) au desfășurat activitate la domiciliul acestora nu li se cuveneau sporurile pentru condiții grele și pentru condiții vătămătoare”, a reținut Tribunalul București, într-o speță soluționată anul acesta, în iulie.

În speța în cauză, era vorba de un bugetar care a fost trimis să lucreze de acasă, iar instanța a considerat că această tranziție nu mai implică și garantarea sporului la care salariatul era îndreptățit cât lucra la sediul angajatorului (Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci, în acel caz).

Raționamentul judecătorilor s-a bazat pe faptul că acordarea de sporuri se făcea în baza unei expertize care constata riscurile pentru care erau plătiți suplimentari salariații expuși la ele. Odată ce nu mai lucra la sediul angajatorului, nu se mai putea considera că salariatul mai era expus acelor riscuri. De aceea, nu i se putea garanta și plata salariului, împreună cu sporul pentru condiții deosebite de muncă, adăugat salariului de bază.

Nu se poate aprecia că salariatul cu munca la domiciliu își desfășoară activitatea în aceleași condiții cu salariatul care își desfășoară activitatea la sediul angajatorului”, a mai reținut instanța.

Judecătorii au ajuns la aceste concluzii chiar dacă, în Codul muncii, este prevăzut că „[s]alariatul cu munca la domiciliu se bucură de toate drepturile recunoscute prin lege și prin contractele colective de muncă aplicabile salariaților al căror loc de muncă este la sediul angajatorului”. Instanța a reținut că interpretarea acestei prevederi trebuie făcută prin raportare la dispozițiile legale care garantează drepturile precizate anterior. Și, din această cauză, sporul pentru condiții deosebite de muncă poate fi acordat doar atât timp cât sunt respectate condițiile pentru acordarea lui, stabilite în actul normativ ce îl prevede

Rămâne de văzut cum se va contura orientarea instanțelor, în viitor, când vor fi sesizate cu asemenea cereri (mai ales că, în această perioadă, munca de la domiciliu este obligatorie pentru multe firme, atunci când ea este posibilă). E cert, însă, că, dacă riscurile existente în timpul desfășurării muncii la sediul angajatorului nu mai există cât timp salariații lucrează de acasă, atunci nici sporul nu va mai fi acordat.

Pe de altă parte, e interesant de precizat că, dacă munca este posibilă de la domciliu, sigur vor exista situații în care riscurile existente oricum vor subzista (pentru că vorbim, de principiu, de activitate intelectuală și care implică lucrul cu informații). Ceea ce înseamnă că o bună parte din dezbaterile purtate de părțile aflate în litigiu vor viza natura riscului pentru care se acordă sporuri.

Nu trebuie uitat nici că regula, în litigiile de muncă, este că sarcina probei îi revine angajatorului. Astfel, acesta va trebui să arate că situațiile pentru care se acordă sporul de risc nu mai subzistă în cazul în care prestarea activității are loc de la domiciliu.

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

Căderea Guvernului PNL-USR-PLUS-UDMR ar putea porni din interiorul Coaliției. Paul Stănescu: ‘Nu toți parlamentarii coaliției majoritare sunt la ordinele lui Orban și Barna’

Publicat

in

De

Secretarul general al PSD, Paul Stănescu, a declarat că moțiunea de cenzură contra Guvernului Cîțu „provoacă deja frisoane” în tabăra puterii.

„Moţiunea de cenzură anunţată de PSD provoacă deja frisoane în tabăra puterii, fiindcă guvernarea este măcinată de scandaluri zilnice. Nu toţi parlamentarii coaliţiei majoritare sunt la ordinele lui Orban şi Barna. Nu toţi sunt atât de cinici încât să privească în ochii celor care i-au votat şi să-i anunţe că le-au tăiat toate veniturile. Moţiunea de cenzură va avea o susţinere publică importantă. Sondajele ne arată că românii au din ce în ce mai puţină încredere în acest guvern. România are nevoie de o altă guvernare, care să reflecte cu adevărat preferinţele cetăţenilor. Nu cred că există vreun motiv serios pentru ca Florin Cîţu să mai fie susţinut în funcţia de premier. Pentru ce l-ar mai vrea românii în continuare? Să-şi bată joc în continuare de copii şi pensionari? Să amâne la nesfârşit creşterea alocaţiilor, a pensiilor, a salariilor? Să îngroape definitiv campania naţională de vaccinare? Să ascundă morţii din pandemie, furturile şi interesele clientelei?”, a spus Stănescu.

El a adăugat că singurul obiectiv pe care îl are Florin Cîţu acum este „să-şi cumpere preşedinţia PNL” cu banii din buget şi din PNRR.

„Liberalii şi useriştii nu au avut oricum dreptul moral să guverneze, trebuie opriţi acum! Moţiunea de cenzură are potenţialul de a scăpa ţara de molima Dreptei abătute asupra României, cu voie de la Cotroceni. Vă imaginaţi cât de penibili au ajuns liberalii? Gaşca lui Cîţu îl acuză pe Ludovic Orban, şi nu pe nedrept, că a pierdut alegerile parlamentare. În tot acest timp, Cîţu încă mai este premier. Să nu excludem ca parlamentarii lui Orban să-i facă, totuşi, o surpriză. Mai ales că veştile pe care le tot aduce acesta din economie sunt efectiv fantastic de proaste: preţurile explodează, inflaţia scufundă puterea de cumpărare a românilor, încep disponibilizări masive la stat. De aceea, Cîţu trebuie trimis urgent acasă – acesta este primul pas pentru un adevărat Plan de Redresare a ţării”, a afirmat Paul Stănescu, informează agerpres.ro.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Salvamont Argeș, recomandări cu privire la vipere

Publicat

in

De

În ciuda vremii iernatice, animalele din zona montană, inclusiv din cea cu climat subpolar la peste 1800 metri altitudine, își continuă ciclul vieții. Printre ele viperele, care sunt mai vizibile în această perioadă, fiindcă ies la năpârlire, depunere de ouă etc. în general, după sfârșitul lui iunie, sunt mult mai greu de observat.

În perspectiva noului sezon de vară, pentru a evita muşcătura de viperă (în Făgăraş întâlnim vipera comuna sau Vipera berus) se recomandă portul permanent al bocancilor de munte, cu carâmb înalt, chiar dacă temperatura ambiantă este ridicata. Portul bocancilor vă va feri si de entorse ale gleznei (evitând alunecarea, chiar ale genunchilor) sau de răniri ale degetelor de la picior, prin lovirea de pietre. Nu se recomandă portul şlapilor sau al adidaşilor, care sunt sursa unui numar insemnat de accidente care ar putea fi evitate. Trebuie in permanenţă efectuat un control vizual al zonei în care urmează să păşiţi. Nu ridicaţi pietre mari decât după ce, în prealabil, aţi efectuat un control vizual dedesubt, pentru a verifica daca sunt şerpi. Dacă intraţi într-o zona cu vegetaţie înaltă care nu vă permite verificarea suprafetei solului, loviţi uşor vegetaţia cu un băţ. În ciuda renumelui, vipera comuna este un şarpe timid, care va fugi din calea dumneavoastră și se va ascunde.

Atenție, nu încercați să vă jucați cu ele, sau să le omorâți, toate animalele fac parte din fauna montană, în plus putând apărea accidentări…

În cazul unei muşcături de viperă (se prezintă ca două înţepături la distanţă de 3-4 mm distanţă, care după o oră necrozeaza și se edemațiază, iar victima are senzații de vomă și de amețeală) anunţaţi 112 sau 0SALVAMONT şi încercaţi să aspiraţi cât mai mult din sângele prezent, prin stoarcere sau prin folosirea unei seringi tăiate care poate fi folosită ca instrument de vacuumare. Victima trebuie sa stea cat mai liniştită, să nu se mişte, pentru a evita răspândirea sângelui în corp şi să aştepte sosirea personalului calificat. Administrarea preventiva a unor antihistaminice poate întîrzia acţiunea veninului. Trebuie precizat ca decesul se poate produce la cel putin 12-24 ore de la muşcătură, dar numai daca şarpele a reuşit să administreze incărcatura totala de venin, ceea ce nu se întâmplă de obicei, deoarece omul este muşcat numai ca avertisment, ca reacţie de apărare.

Respectarea regulilor de mai sus vă va feri de surprize neplăcute! Pentru informaţii suplimentare despre comportamentul în zona montană, accesaţi www.salvamont-arges.ro sau www.salvamontromania.ro

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend