Buna sa va fie inima, dragii mei! In plina iarna, care din pacate a venit mult, mult prea tarziu anul asta si sper din suflet sa plece pana de Pasti, trebuie sa facem niste retete culinare satioase, caci frigul si caloria merg mana in mana. Dar am vrut sa va arat retete care pe langa faptul ca ne umplu stomacul si sufletul, au si ingrediente sanatoase si se fac repede repejor. Intreba zilele trecuta o mamica din grupul de mamici de pe Facebook ce activitati sa mai facem cu piticii pe vremea asta urata, cand nu putem iesi cu ei afara desi e zapada… pentru ca e prea frig. Uite asta putem face cu ei: retete culinare simple, cu pasi putini, care nu necesita nici macar mixere, cu aluat care poate avea si cocoloase ca nu se supara nimeni si reteta iese la fel de bine. Asa ca, mamici, daca aveti chef, muffins sunt cele mai simple de facut cu piticii, pentru ca procedura e foarte simpla in cazul lor: amestecam ingredientele lichide cu telul, cernem deasupra faina si restul de ingrediente uscate si aia e! La capitolul umplutura puteti folosi sugestia mea, de spanac si somon sau puteti sa adaptati in functie de preferintele voastre: sunca prajita cu un pic de ceapa, ciupercute trase la tigaie cu usturoi si patrunjel, cascaval simplu sau branza de burduf. O data ce stapaniti reteta de baza pentru muffins, care se face in exact 5 minute (pe ceas), posibilitatile sunt nenumarate!
Ingrediente pentru reteta de baza de muffins sarate:
– 250g faina
– o lingurita praf de copt
– 2 oua mari
– 250ml lapte
– 50g unt topit
– sare, piper, oregano, busuioc, cimbru dupa gust
Intai am pragatit umplutura, vorba aia si pentru asta am topit 2 linguri de unt si punem si o lingura de ulei de masline ca sa nu se arda untul. Tragem la tigaie cateva secunde 3-4 catei de usturoi macinati sau dati prin presa sau prin razatoarea mica. Nu lasati usturoiul sa se arda, pentru ca devine amar. Punem apoi 150g de baby spanac, sau spanac tanar sau spanac normal, taiat fasii mai mici. Amestecam bine si il tinem 1-2 minute la foc mic, pana spanacul devine moale. Punem apoi si 150g somon afumat, tot asa, taiat fasii si il lasam 2-3 minute cu spanacul, pana isi schimba usor culoarea. Condimentam cu sare si piper dupa gust. Si ca sa fie mai simplu sa urmariti ingredientele, va scriu aici de ce aveti nevoie pentru umplutura de muffins sarate cu somon si spanac:
– 2 linguri unt
– o lingura ulei de masline
– 3-4 catei de usturoi
– 150g baby spanac
– 150g somon afumat
– 100g parmesan proaspat razuit
– sare si piper dupa gust
Mai intai si mai intai batem ouale, untul topit si ouale, pana sunt bine amestecate. Apoi cernem deasupra faina impreuna cu praful de copt. Ne ajuta foarte mult cernutul, pentru ca praful de copt se distribuie uniform in aluat si faina si implicit muffins cresc mai frumos. Asa ca nu sariti peste pasul asta Amestecam bine cu telul, daca raman cocoloase nu-I mare bai si punem sare, piper si ierburi aromatice. La final adaugam si amestecul de spanac si somon, amestecam bine.
Incingem cuptorul la 180°C sau la cuptoarele pe gaz, incingeti la o treapta medie, la care coaceti de obicei prajiturile. Tapetam cu hartiute pentru muffins tava speciala si umplem formele astfel incat sa fie ¾ pline. Coacem 20-25 min sau pana muffins sunt rumenite frumos si trec testul scobitorii.
Cam asta e reteta, sa va fie de cel mai bine Si daca tot vorbim azi de combinatii cu spanac, nu pot sa nu va arat o reteta care mi-a picat cu tronc – “Aperitiv rozeta cu spanac si pancetta”, publicata de Felix pe site-ul Bonduelle: http://bonduelle.ro/4culori/recipe/aperitiv-rozeta-cu-spanac-si-pancetta. Este o reteta care aduce spanacul acolo unde ii e locul: la rang de cinste. In plus, prezentarea finala e deosebita, ar merge bine pe orice masa de sarbatoare ca si aperitiv, dar si ca si gustare intr-o zi obisnuita. Eu zic sa incercati reteta lui Felix, arata intr-un mare fel!
You must be logged in to post a comment Login