Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Moscova acuză Parisul: A încălcat confidențialitatea negocierilor Macron-Putin, așa înțeleg ei cuvântul ‘diplomație’

Publicat

in

Parisul a încălcat confidențialitatea negocierilor dintre președinții Federației Ruse și Franței, Vladimir Putin și Emmanuel Macron, acest lucru caracterizează în principiu abordările diplomației franceze, a declarat duminică reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, la postul de televiziune Rossiya-1.

„Atunci când se duc convorbiri la cel mai înalt nivel, atunci aceasta, bineînțeles, este o poveste confidențială, în mod natural, acestea sunt negocieri închise. S-a dovedit că acum câteva luni, când Macron l-a sunat pe președintele Rusiei, întreaga conversație a fost înregistrată de o cameră jurnalistică, cu jurnaliști care stăteau și filmau totul. Acesta este un exemplu al faptului că așa înțeleg ei cuvântul „diplomație””, a spus ea, comentând filmul documentar al regizorului francez Guy Lagache „Președintele, Europa și războiul” despre demersurile lui Macron pentru rezolvarea conflictului ucrainean, în care au fost prezentate imagini ale unei conversații telefonice între Macron și Putin.

Zaharova a menționat că Parisul a avut la dispoziție opt ani pentru a „arăta minunile profesionalismului său”, lucrând la acordurile de la Minsk în cadrul formatului Normandia. „Zero, după cum ați văzut”, a afirmat ea despre rezultatele acestei munci. Potrivit reprezentantei Ministerului rus de Externe, Franța înzestrează funcțiile diplomatice cu instrumente care nu se aplică diplomației, astfel că măsurile sale în politica externă sunt ineficiente. „Timp de opt ani, s-a făcut tot posibilul pentru a împiedica partea numită „regimul de la Kiev” să îndeplinească acordurile de la Minsk și, din păcate, partea ucraineană a fost acoperită pentru a împiedica realizarea scenariului pașnic”, a adăugat Zaharova.

Ea a menționat că nu prea merită să ne așteptăm la confidențialitate în ceea ce privește partea franceză după publicarea la televiziunea franceză a unor imagini de la discuțiile închise ale lui Macron cu Putin.

Documentarul Lagash a fost difuzat joi pe France 2 . Echipa de filmare s-a concentrat pe eforturile diplomatice ale lui Macron pentru a rezolva criza ucraineană, inclusiv pe conversațiile sale cu președintele rus și cu alți lideri.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

gazda Eurovision 2023 va fi aleasă dintre Glasgow și Liverpool

Publicat

in

De

Glasgow sau Liverpool vor găzdui ediția de anul viitor a concursului Eurovision, după ce lista scurtă a orașelor în competiție a fost redusă de la șapte la două, potrivit BBC.

Anunțul înseamnă că Birmingham, Leeds, Manchester, Newcastle și Sheffield au ratat șansa de a organiza concursul în luna mai a anului viitor.

Potrivit BBC, cele două orașe rămase – Glasgow și Liverpool, au ambele stadioane pe malul râului și au avut „cea mai puternică ofertă generală”.

O decizie finală va fi luată „în câteva săptămâni”, a precizat BBC.

Marea Britanie a fost aleasă să găzduiască concursul din 2023 după ce organizatorii au decis că acesta nu poate fi organizat de câștigătorul de anul acesta, Ucraina, din cauza războiului în curs. Cântărețul britanic Sam Ryder a fost al doilea clasat în luna mai a acestui an.

În cadrul unui proces de selecție extrem de disputat, 20 de orașe din Marea Britanie și-au exprimat interesul de a găzdui show-ul de anul viitor, înainte ca numărul acestora să fie redus la șapte, iar acum la ultimele două.

Locația câștigătoare va atrage mii de vizitatori și atenția a aproximativ 160 de milioane de telespectatori din întreaga lume.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Vladimir Putin își încordează mușchii în criza alimentară: Rusia se aşteaptă la o recoltă record de cereale

Publicat

in

De

Vladimir Putin a declarat marţi că se aşteaptă la o recoltă „record” de 150 de milioane de tone de cereale în Rusia în 2022, într-un moment în care Moscova acuză sancţiunile occidentale că îi împiedică exporturile, în special către ţările sărace, relatează France Presse, scrie Agerpres.

„Au fost recoltate deja 138,7 milioane de tone de cereale (…), iar estimările preliminare (pentru 2022) se ridică deja la 150 de milioane, dintre care 100 de milioane de tone de grâu. Acesta va fi un record în istoria Rusiei”, a declarat Putin la o şedinţă guvernamentală transmisă la televiziune.

Rusia, o mare putere cerealieră, acuză de câteva luni ţările occidentale că îi împiedică exporturile de produse alimentare şi îngrăşăminte, considerând că această situaţie creează un risc pentru securitatea alimentară mondială.

Potrivit Moscovei, deşi sancţiunile adoptate de Statele Unite şi Europa pentru a pedepsi Rusia pentru ofensiva ei împotriva Ucrainei nu vizează direct sectorul agricol rusesc, ele împiedică finanţarea şi fluxul exporturilor ţintind băncile şi companiile de transport.

„Livrările noastre de cereale şi îngrăşăminte în străinătate rămân (…) dificile”, a deplâns marţi Putin. „Sancţiunile împotriva Rusiei riscă să ducă la o agravare suplimentară a situaţiei, la o criză alimentară globală”, a adăugat el.

Putin critică constant un acord încheiat în iulie la Istanbul ce a permis reluarea exporturilor de cereale din Ucraina care fuseseră oprite de conflict, considerând că acestea se îndreaptă în principal către ţările europene şi nu către cele sărace.

„Cerealele din Ucraina continuă să ocolească ţările cele mai sărace. Până la data de 23 septembrie, doar patru nave din 203 au plecat spre astfel de ţări”, a notat el.

Aceste acuzaţii au fost respinse în bloc de Ucraina şi ţările europene, aminteşte AFP.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend