Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

“Momentul Lehman Brothers al Chinei”. Criza Evergrande zguduie economia

Publicat

in

Președintele Xi Jinping se confruntă în prezent cu un test serios al reformelor sale financiare, în timp ce criza care a cuprins Evergrande, a doua cea mai mare companie imobiliară din țară, face valuri în piața imobiliară, scrie The Guardian.

Acesta ar putea fi, de asemenea, cea mai mare încercare prin care trece sistemul financiar al Chinei. Cu protestatari furioși care au ocupat sediul dezvoltatorului imobiliar, analiștii au descris criza Evergrande drept „momentul Lehman Brothers al Chinei”. Numai că de data aceasta nu e vorba de o bancă ci de un constructor de locuințe care nu își poate plăti datoriile de 300 de miliarde de dolari.

E drept că unii spun că Beijingul va salva Evergrande pentru ca nu cumva consecințele falimentului unui gigant imobiliar să se răspândească în întreaga economie.

„Pe măsură ce riscul de insolvență crește, comportamentul agenților de vânzări, cumpărătorilor de case, furnizorilor și altor părți interesate se schimbă radical”, a declarat Michael Pettis, profesor de finanțe la Universitatea din Beijing. „Odată ce acest proces începe, lucrurile se pot înrăutăți dacă guvernul nu intervine pentru a garanta plățile”.

Pe măsură ce frământările lui Evergrande continuă să crească, presiunea asupra sectorului imobiliar din China se simt la toți dezvoltatorii. Datele din august arată că vânzările naționale de locuințe au scăzut cu 19,7% față de anul anterior, cea mai mare scădere din aprilie 2020. Și creșterea prețurilor locuințelor a încetinit și ea.

Întrebarea este cum va interveni Beijingul și dacă va face acest lucru. Unii analiști cred că va încerca să salveze o parte din Evergrande, după ce cumpărătorii de locuințe au ocupat birourile Evergrande săptămâna aceasta pentru a-și cere banii înapoi.

Un astfel de protest public este rar în China, iar Beijingul nu poate risca să-l lase să escaladeze. Firma încearcă să obțină o iertare a 75% din datorii, în condițiile în care prețul acțiunilor sale se prăbușește iar tranzacționarea obligațiunilor lor a fost suspendată.

Potențiala bombă stă să explodeze de câțiva ani. Piața imobiliară din China s-a supraîncălzit ca urmare a anilor de credit ieftin, ea fiind estimată la cel puțin 16% din PIB, deși unele estimări vorbesc de 25% – mult peste ponderea din economiile occidentale.

La scurt timp după ce a ajuns la putere în 2013, Xi a spus că China trebuie să „mute accentul pe îmbunătățirea calității și a rentabilității creșterii economice… pentru a urmări o creștere reală, autentică, decât o simplă gonflare a PIB-ului”.

De la discursul lui Xi au fost introduse o serie de reglementări pentru diferite sectoare ale economiei chineze, de exemplu așa-numitele „trei linii roșii” pentru dezvoltatorii imobiliari, care și-au văzut serios limitată capacitatea de a se împrumuta.

Doi analiști din Hong Kong au declarat că prioritatea Beijingului ar fi menținerea Evergrande – chiar dacă este într-o formă zombificată – pentru a putea termina cele aproximativ 1,4 milioane de case pe care compania le-a vândut deja, deși nu sunt construite. „Aceasta este principala prioritate pentru ei și pentru guvern”, au spus ei. „Nimeni nu vrea ca mii de oameni furioși să-și ceară banii înapoi.”

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

VIDEO Un bombardier strategic Tu-22 s-a prăbușit în Rusia / Ucrainenii susțin că ei l-au doborât, rușii spun că a fost o problemă tehnică

Publicat

in

De

Un bombardier strategic Tupolev-22 care a fost parte în atacul rusesc cu rachete și drone desfășurat vineri dimineață a fost doborât, afirmă forțele aeriene ucrainene pe Telegram. Ministerul rus al apărării a spus că avionul de război s-a prăbușit din cauză că a avut o defecțiune.

Bombardier rusesc Tu-22M3Foto: east2west news / WillWest News / Profimedia

„Pentru prima dată, unitățile de rachete antiaeriene ale Forțelor Aeriene, în cooperare cu Serviciul de Informații al Apărării din Ucraina, au distrus un bombardier strategic cu rază lungă de acțiune Tu-22M3, purtător al rachetelor de croazieră X-22 folosite de teroriștii ruși pentru a lovi orașele pașnice din Ucraina”, a spus Mykola Oleshchuk, purtător de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene.

Avionul de război Tu-22M3 (cod NATO – „Backfire”) s-ar fi prăbușit în regiunea Stavropol Krai. Nu este clar cum ar fi putut lovi ucrainenii avionul acolo, în condițiile în care regiunea este la peste 500 de kilometri distanță de zonele din Ucraina care nu sunt ocupate de ruși.

Un clip video care arată prăbușirea bombardierului strategic rusesc circulă pe rețelele de socializare, fiind postat pe Telegram inclusiv de canalul Figterbomber, cunoscut pentru relația foarte apropiată cu forțele aeriene rusești.

„Judecând după video, avem un Tu-22M3 în minus . Cauzele accidentului (incendiu la motor) sunt încă necunoscute. Echipajul s-a catapultat”, se scrie pe canalul de Telegram Fighterbomber.

Rușii spun că bombardierul a avut o problemă tehnică

Un avion Tu-22M3 al Forțelor Aeriene ale Rusiei s-a prăbușit în regiunea Stavropol în timp ce se întorcea la aerodromul de origine după ce a efectuat o misiune de luptă, a scris agenția TASS. Piloții s-au catapultat, a transmis pentru presă Ministerul rus al Apărării.

„Un avion Tu-22M3 al Forțelor Armate ale Rusiei s-a prăbușit în regiunea Stavropol în timp ce se întorcea la aerodromul de bază după ce a efectuat o misiune de luptă. Piloții s-au catapultat”, se arată în mesaj.

Potrivit sursei citate, trei membri ai echipajului au fost salvați, iar cel de-al patrulea este acum căutat.

Ministerul Apărării a subliniat că la bordul avionului Tu-22M3 nu se afla muniție, nu există distrugeri la sol. „Conform datelor preliminare, cauza accidentului a fost o defecțiune tehnică”, a adăugat acesta. Guvernatorul regiunii, Vladimir Vladimirov, a declarat ulterior că doi piloți au fost spitalizați.

Ucrainenii spun că au doborât 29 dintre cele 36 de rachete și drone de azi-noapte

Forțele aeriene ucrainene afirmă că, în noaptea de joi spre vineri, rușii au atacat cu 36 de rachete și drone, din care au fost doborâte 29.

În ce ar fi constat noul val de lansări rusești:

  • 2 rachete de croazieră X-101/X-555 de pe avioane de aviație strategică Tu-95 MS (zona de lansare Ryazan, Rusia);
  • 14 drone de atac Shahed-131/136 (din zonele Primorsko-Akhtarsk, regiunea Kursk – Federația Rusă);
  • 12 rachete ghidate X-59/X-69 (regiunea Kursk și din Marea Azov);
  • 2 rachete de croazieră Iskander-K (din Crimeea);
  • 6 rachete de croazieră X-22 de pe bombardierele strategice cu rază lungă de acțiune Tu-22M3 (din Marea Neagră și Marea Azov).

Potrivit sursei citate forțele de rachete antiaeriene ale Forțelor Aeriene, grupurile mobile de tragere și unitățile de război electronic ale Forțelor de Apărare ale Ucrainei au fost implicate în respingerea atacului aerian inamic și au fost distruse 29 de ținte aeriene:

  • 2 rachete de croazieră X-101/X-555;
  • 14 UAV-uri de atac Shahed-131/136;
  • 11 rachete ghidate X-59/X-69;
  • 2 rachete de croazieră X-22.

Citeste mai mult

NATIONAL

Sting şi Deep Purple revin la Montreux Jazz Festival

Publicat

in

De

Deep Purple, Sting şi Lenny Kravitz se vor întoarce anul acesta la Festivalul de Jazz de la Montreux, în timp ce Duran Duran va închide evenimentul elveţian cu prima sa apariţie, au anunţat joi organizatorii, informează News.ro.

“Această a 58-a ediţie păstrează valorile care fac ca Montreux Jazz Festival să fie unic”, a declarat directorul general Mathieu Jaton.

“Scenele noastre intime, căutarea constantă a unei experienţe muzicale optime atât pentru festivalieri, cât şi pentru artişti, precum şi ADN-ul nostru muzical, care amestecă artişti consacraţi cu noile tendinţe, rămân în centrul obiectivelor noastre”.

Dionne Warwick, The Smashing Pumpkins, Massive Attack, Air, Kraftwerk, PJ Harvey, The National, Andre 3000, Paloma Faith şi Loreen se numără printre ceilalţi artişti importanţi care participă la festival, care se desfăşoară între 5 şi 20 iulie.

De peste o jumătate de secol, Montreux a atras cele mai mari nume din industria muzicală, precum şi vedete în ascensiune. De la prima sa ediţie din 1967, festivalul şi-a păstrat eticheta de jazz, extinzându-şi în acelaşi timp considerabil repertoriul.

Aproximativ 250.000 de persoane sunt aşteptate să participe la festival, care ocupă o mare parte din malul lacului Geneva, în vestul Elveţiei.

Veteranii britanici de hard rock Deep Purple vor concerta pentru a zecea oară, prelungind legăturile lor profunde cu oraşul: celebrul lor hit “Smoke on the Water” spune povestea modului în care au fost martori la incendiul din 1971 care a distrus Cazinoul din Montreux.

Pentru a opta sa apariţie, Sting va cânta pentru prima dată în trio, cu un chitarist şi un baterist.

ADN-ul muzical al festivalului

O serie de artişti vor concerta în cadrul unui program dublu. Alice Cooper va face pereche cu Deep Purple, Editors cu Smashing Pumpkins, cântăreţii de jazz Diana Krall şi Jamie Cullum vor concerta sâmbătă, la jumătatea festivalului, iar Soft Cell şi Duran Duran vor închide festivalul.

Duo-ul francez Air va cânta integral albumul lor de debut, “Moon Safari”, alături de Massive Attack.

“Ediţia din 2024 păstrează valorile şi specificul Festivalului de Jazz de la Montreux în alegerile sale de programare, în locaţiile intime şi în calitatea experienţei de ascultare”, au declarat organizatorii.

“Fidel ADN-ului său muzical, festivalul continuă să exploreze moştenirea şi statutul actual al muzicii americane şi britanice, care reprezintă peste 70% din program”.

În total, 64 de spectacole sunt programate pe cele două scene cu bilete: Lake Stage, în aer liber, cu o capacitate de 5.500 de locuri, şi Casino Stage, care are 1.300 de locuri în picioare şi pe scaune. Există alte 13 scene gratuite.

Biletele se pun în vânzare în această vineri la ora 10:00 GMT.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend