Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Moment istoric în Columbia – Gustavo Petro a devenit primul preşedinte de stânga

Publicat

in

Gustavo Petro a devenit, duminică, primul preşedinte de stânga din istoria Columbiei, el câştigând alegerile în care contracandidat i-a fost independentul Rodolfo Hernandez, informează AFP, potrivit news.ro.

Petro, în vârstă de 62 de ani, a obţinut în turul doi 50,49 la sută din totalul voturilor, în timp ce Hernandez a obţinut 47,25.  Cu 11,2 milioane de voturi în favoarea sa, Petro îl devansează pe Hernandez cu aproape 700.000 de voturi.

“Astăzi este o zi de sărbătoare pentru popor. Să se bucure de prima victorie populară. Fie ca suferinţele să fie alinate cu bucuria care inundă astăzi inima ţării”, a notat Gustavo Petro pe Twitter.

La rândul său, Rodolfo Hernandez a postat un mesaj pe Facebook: “Majoritatea cetăţenilor a ales alt candidat. Accept rezultatul aşa cum este. Îi doresc lui Gustavo Petro să ştie să conducă ţaea şi să fie fidel discursului său împotriva corupţiei. Le mulţumesc mult tuturor columbienilor că mi-au acceptat propunerea, chiar dacă am pierdut”.

Alegerea lui Petro marchează şi venirea în funcţia de vicepreşedinte a Franciei Marquez, militantă pentru drepturile omului şi pentru mediu, care devine prima femeie de culoare vicepreşedinte al Columbiei.

Preşedintele conservator Ivan Duque nu a mai putut candida la preşedinţie.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Video| Britanicii stau la coadă pentru a primi apă, la o zi după ce seceta a fost declarată oficial

Publicat

in

De

Sute de familii din Surrey, Anglia, s-au trezit cu o presiune foarte scăzută a apei sau fără apă din cauza unor „probleme tehnice” la stația de tratare a apei Netley Mill a companiei Thames Water, la o zi după ce a fost declarată oficial seceta.

Oamenii au fost fotografiați în această dimineață așteptând în cozi interminabile pentru a obține apă îmbuteliată în parcarea din Cranleigh Village Way. Jucătorul de fotbal Graeme Le Saux, care locuiește în Cranleigh, a declarat că stația de apă se epuizase deja când a ajuns, în timp ce Thames Water a transmis că a fost deschisă o a doua stație de apă îmbuteliată, potrivit dailymail.co.uk.

Compania a îndemnat rezidenții să folosească apa doar pentru activitățile esențiale, inclusiv pentru a bea, găti și spăla și le-a reamintit rezidenților să fie atenți și să ia doar ceea ce au nevoie.

Această măsură vine în contextul în care seceta a fost declarată oficial ieri în opt zone din sudul și centrul Angliei, iar mai multe pășuni au luat foc în aceste zone după cea mai secetoasă vară din ultima jumătate de secol.

Această măsură vine în contextul în care seceta a fost declarată oficial ieri în opt zone din sudul și centrul Angliei, iar mai multe suprafețe cu vegetație au luat foc în aceste zone după cea mai secetoasă vară din ultima jumătate de secol.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Cât de frecvent este virusul West Nile în Europa? În Italia sunt cele mai multe cazuri

Publicat

in

De

Aproape 190 de persoane de pe teritoriul Uniunii Europene au fost confirmate ca fiind infectate cu virusul West Nile anul acesta, informează DPA, conform AGERPRES.

Potrivit raportului săptămânal publicat vineri de Centrul european pentru prevenirea şi controlul bolilor (ECDC) referitor la ameninţările bolilor transmisibile, un total de 188 de cazuri de infectare umană au fost raportate de la începutul sezonului de transmitere şi până miercuri inclusiv.

Cele mai numeroase cazuri – 144 – au fost raportat în Italia, unde s-au înregistrat de asemenea 10 decese. Infectări au fost înregistrate şi în Grecia – 39, Austria -2, România -2 şi Slovacia -1.

În plus, Serbia, care se învecinează cu Uniunea Europeană, a raportat 34 de infectări şi trei decese.

Potrivit ECDC, perioada de transmitere durează de obicei din iunie până în noiembrie.

În Germania, nu au fost înregistrate cazuri de infectări la om anul acesta, potrivit ECDC. Cu toate acestea, luna trecută, a fost detectat un prim caz anul acesta la o bufniţă polară la grădina zoologică din Magdeburg. Potrivit Institutului Friedrich Loeffler (FLI), un alt exemplar înrudit a murit din cauza infecţiei cu virusul la o săptămână de la moartea primului.

Virusul West Nile afectează păsările, dar şi caii şi oamenii. La oameni, infecţia trece în mare parte neobservată sau are simptome uşoare.

Potrivit autorităţii germane din domeniul controlul bolilor, Institutul Robert Koch (RKI), circa 20% dintre cei infectaţi dezvoltă simptome de febră care durează între trei şi şase zile. Doar una din 100 de persoane infectate dezvoltă o formă mai gravă a bolii. Nu există vaccinare preventivă.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend