Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Moldovenii vorbesc din ce în ce mai puțin la telefon

Publicat

in

În trimestrul II al anului 2022, pe piața serviciilor de telefonie mobilă a fost înregistrată o creștere de 8,7 % a numărului total de utilizatori, totalizând peste 5,1 milioane, comparativ cu sfârșitul anului precedent, în timp ce volumul total al traficului realizat de către aceștia a scăzut cu 11,3 %, comparativ cu perioada similară a anului trecut, însumând circa 1 miliard 512 milioane de minute.

Moldovenii vorbesc din ce în ce mai puțin la telefonFoto: Imagine simbol

Totodată, volumul total al veniturilor obținute de furnizori s-a micșorat cu 0,9 %, față de trimestrul II al anului 2021, alcătuind peste 713 milioane de lei, transmite Știri.md cu referire la diez.md.

Datele raportate Agenției Naționale pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației (ANRCETI) de către furnizorii de servicii de comunicații mobile arată că, creșterea numărului total al utilizatorilor de telefonie mobilă a fost atestată la toți cei trei furnizori de comunicații mobile.

Astfel, numărul utilizatorilor Orange Moldova a crescut cu 4,1 % și a alcătuit puțin peste 2,5 milioane, baza de utilizatori ai companiei Moldtelecom s-a mărit cu 11,2 % și a constituit 666 300, iar baza utilizatorilor Moldcell s-a majorat cu 14,5 % și a totalizat puțin peste 1,9 milioane de utilizatori.

Din numărul total de utilizatori ai serviciilor de telefonie mobilă, utilizatorii activi au constituit 4,2 milioane, iar utilizatorii pasivi – circa 899 000.

Urmare a acestei evoluții, rata de utilizare a serviciilor de telefonie mobilă (utilizatori activi), raportată la 100 de locuitori ai republicii, a crescut cu 13,5 puncte procentuale și a alcătuit 162 %.

Durata media e unui apel este de 1,9 minute

Aceleași date arată, că volumul traficului generat de utilizatori în rețelele proprii s-a diminuat cu 16,7 % și a însumat 992,2 milioane de minute, volumul traficului generat către rețelele fixe a scăzut cu 16 % și a alcătuit 58,7 milioane de minute, iar volumul traficului generat către alte rețele mobile s-a majorat cu 4,7 % și a totalizat 430,7 milioane de minute.

În consecință, traficul mediu lunar (MoU) de minute vorbite de un utilizator în perioada de raportare a scăzut cu 24,1 % și a constituit 237 minute, iar durata medie a unui apel a fost de 1,9 minute.

În perioada de raportare, venitul mediu lunar per utilizator (ARPU) a scăzut cu 15,2 % şi a alcătuit 57,8 lei.

Orange Moldova a înregistrat un ARPU de 70,4 lei, Moldtelecom – de 49,6 lei și Moldcell – de 43,1 lei.

Cotele de piață ale celor trei furnizori de servicii de telefonie mobilă, în funcție de veniturile obținute, au fost următoarele: Orange Moldova – 63 %, Moldcell – 29 % și Moldtelecom – 8 %.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Țara în care toți locuitorii vor întineri peste noapte: planul ingenios pus la cale de autorități

Publicat

in

De

Coreea de Sud a adoptat legi pentru renunţarea la metoda sa tradiţională de a calcula vârsta şi adoptarea standardului internaţional, o schimbare care îi va face pe toţi cetăţenii săi cu un an sau doi mai tineri în documentele oficiale, potrivit The Guardian.

Coreenii sunt consideraţi că au vârsta de un an când se nasc, iar un nou an este adăugat la fiecare 1 ianuarie. Această vârstă este cea menţionată de coreeni cel mai des în viaţa de zi cu zi.

Există şi un alt sistem, separat, pentru recrutare şi pentru calcularea vârstei legale pentru a consuma alcool şi a fuma, în care vârsta unei persoane este calculată de la zero la naştere şi se adaugă un an la 1 ianuarie.

Totuşi, de la începutul anilor 1960, Coreea de Sud a folosit, pentru documente medicale şi legale, şi norma internaţională de a socoti de la zero la naştere, adăugând un an la fiecare aniversare a naşterii.

Acest şir derutant de sisteme va dispărea – cel puţin din documentele oficiale – din iunie 2023, când noile legi care stipulează folosirea doar a metodei internaţionale pentru calculul vârstei vor intra în vigoare.

”Schimbarea are ca scop reducerea costurilor socio-economice nenecesare, întrucât disputele legale şi sociale, dar şi deruta persistă din cauza modurilor diferite de a calcula vârsta”, a declarat Yoo Sang-bum, din partea partidului Puterea Poporului, aflat la guvernare, în faţa Parlamentului.

Jeong Da-eun, o angajată într-un birou, în vârstă de 29 de ani, se bucură de această schimbare şi spune că mereu a trebuit să se gândească de două ori când a fost întrebată în străinătate despre vârsta sa.

”Îmi amintesc că străinii se uitau miraţi la mine pentru că îmi lua atât să răspund ce vârstă am”, a spus ea.

”Cine nu s-ar bucura să devină cu un an sau doi mai tânăr”, a adăugat ea.

Originile acestui sistem sunt incerte. O teorie este aceea că la naştere o persoană are un an ţinând cont de timpul petrecut în pântece – nouă luni fiind rotunjite la 12. Alţii leagă acest sistem de un străvechi sistem numeric asiatic, care nu avea conceptul de zero.

Explicaţiile pentru adăugarea câte unui an la 1 ianuarie sunt şi mai complicate.

Unii experţi indică teoria conform căreia vechii coreeni îşi plasau anul naşterii în calendarul chinezesc cu un ciclu de 60 de ani, dar, într-o perioadă în care nu existau calendare obişnuite, îşi ignorau ziua naşterii şi adăugau pur şi simplu un an întreg în prima zi a calendarului lunar. Acel an în plus la 1 ianuarie a devenit o banalitate, în timp mai mulţi sud-coreeni au început să respecte calendarul occidental.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Erste Liga la hochei pe gheaţă: Corona Braşov a învins-o pe Sport Club Miercurea Ciuc

Publicat

in

De

Corona Braşov a învins-o pe Sport Club Miercurea Ciuc cu scorul de 5-2 (1-0, 2-1, 2-1), vineri, pe Patinoarul Olimpic din Braşov, în Erste Liga la hochei pe gheaţă, anunță Agerpres.

Chase William Schaber (2), Samuel Owen Williams, Kevin Domingue şi Daniel Koger au marcat pentru ”lupi”, în timp ce golurile campioanei en titre au fost reuşite de Istvan Sofron (2).

Revanşa dintre cele două rivale se va juca pe 23 decembrie, la Miercurea Ciuc.

Clasament

  • 1. ACSH Gheorgheni 45 puncte (21 jocuri)
  • 2. Budapest Jegkorong Akademia HC 44 (20)
  • 3. Corona Braşov 38 (22)
  • 4. DVTK Jegesmedvek 37 (20)
  • 5. FTC-Telekom 35 (21)
  • 6. Sport Club Miercurea Ciuc 34 (22)

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend