Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Modificări la Codul de procedură fiscală, adoptate de Guvern: inspectorii ANAF vor trimite notificări de conformare înainte de inspecția fiscală

Publicat

in

Codul de procedură fiscală a fost modificat, o ordonanță de urgență fiind adoptată miercuri de Guvern. HotNews.ro a mai scris despre proiect înainte de adoptare, dar nu este clar dacă au intervenit modificări prin cele circa 70 de măsuri, mai ales că recent și Camera Consultanților Fiscali a atras atenția că sunt chiar probleme de incoerență logică.

Sedinta Guvern Nicolae CiucaFoto: Guvernul Romaniei

Așteptăm să vedem ce apare în Monitorul oficial. Până atunci, avem comunicatul Guvernului care spune că modificările se referă la:

• transmiterea de către organul de inspecție fiscală a notificărilor de conformare către contribuabilii/plătitorii prezumtivi a fi selectați pentru efectuarea inspecției fiscale, în scopul reanalizării situației fiscale personale și, eventual, de a declara și a corecta declarațiile fiscale, ca o metodă alternativă de management a riscului. Această măsură are în vedere încurajarea conformării voluntare la declararea veniturilor de către contribuabili, pe de o parte, iar pe de altă parte este o aliniere a legislației fiscale la bunele practice existente la nivel internațional;

• transmiterea de către organul competent cu efectuarea verificării situației fiscale personale, a unor notificări de conformare voluntară persoanelor fizice identificate cu risc fiscal, similar cu notificarea de conformare în procedura de inspecție fiscală;

• instituirea unui alt mecanism de conformare voluntară a contribuabililor/plătitorilor, prin comunicarea de către organul fiscal, la cererea contribuabilului/plătitorului, a clasei/subclasei de risc în care a fost încadrat contribuabilul/plătitorul respectiv (Această măsură se va aplica din 1 ianuarie 2026);

• în cazul verificării situației fiscale personale a unei persoane fizice, analiza de risc urmează să fie făcută de către structura de la nivelul aparatului central al Agenției Naționale de Administrare Fiscală;

• stabilirea elementelor definitorii ale controalelor specifice activității de control antifraudă efectuate de organele de control antifraudă fiscală, astfel încât să nu existe confuzii între diferitele tipuri de controale și să existe o terminologie unitară la nivelul legislației conexe;

• centralizarea, la nivel național a activității de analiză de risc, precum și a activității de inspecție fiscală, organele de inspecție fiscală urmând să aibă competență de efectuare a inspecției fiscale pe întreg teritoriul țării, în cazul creanțelor fiscale administrate de organul fiscal din cadrul ANAF.

• introducerea posibilității contribuabilului/plătitorului de a solicita emiterea deciziei de impunere provizorie după împlinirea a jumătate din durata legală de efectuare a inspecției fiscale (de ex. după 90 de zile în cazul marilor contribuabili ori 45 de zile în cazul contribuabililor mijlocii) în situația în care acesta nu a fost informat de către organul de inspecție fiscală cu privire la finalizarea unei perioade fiscale și a unui tip de obligație fiscală.

• menționarea expresă a posibilității organelor de control antifraudă de a efectua verificarea documentară pe întreg teritoriul țării, pentru simetrie cu competența de efectuare a inspecției fiscale pe întreg teritoriul țării;

• clarificarea modalității de desfășurare a verificării documentare, prin introducerea unor reguli care să prevadă perioadele ce pot fi supuse verificării documentare în funcție de riscul fiscal identificat, modalitatea de comunicare în cadrul procedurii care se va realiza de regulă, prin mijloace electronice de transmitere la distanță, dar și obligațiile fiscale ce pot face obiectul acestei proceduri.

În realitate, proiectul a fost scris la ANAF și apoi trimis către Ministerul Finanțelor spre a fi introdus în ședința de Guvern.

Guvernul spune că era nevoie de aceste modificări pentru jalonul „Intrarea în vigoare a cadrului legal incident domeniului de activitate al structurilor de control fiscal” din Planul Național de Redresare și Reziliență al României (PNRR), asumat de ANAF.

În varianta de proiect aflam și cum va defini ANAF reaua-credință și că Direcția antifraudă fiscală va putea aplica sancțiuni în toate domeniile de competență ANAF.. Cum am spus și mai sus, rămâne de văzut ce apare în Monitorul oficial zilele astea.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Aplicaţiile chineze continuă să aibă o popularitate uriaşă în SUA, în pofida măsurilor luate împotriva TikTok

Publicat

in

Aplicaţiile chineze, cum ar fi CapCut şi Lemon8, deţinute de grupul ByteDance, sau aplicaţii de comerţ electronic, ca Temu şi Shein, continuă să aibă o popularitate uriaşă în SUA, în pofida măsurilor luate de guvernul american împotriva TikTok din cauza preocupărilor legate de securitatea naţională, relatează CNBC, potrivit News.ro

TikTokFoto: Boumenjapet | Dreamstime.com

În timp ce TikTok, deţinută de grupul ByteDance a fost cel în centrul atenţiei, alte aplicaţii chineze care prezintă probleme similare au o popularitate masivă în SUA.

Preocupările cu privire la ByteDance provin în mare parte dintr-o lege privind securitatea naţională care dă guvernului chinez puterea de a accesa o gamă largă de informaţii comerciale, dacă pretinde că este în scop de securitate naţională.

Temu, CapCut, Lemon8, Shein – aplicații chineze care cresc în popularitate, în ciuda măsurilor anti-TikTok

Oficialii din domeniul informaţiilor şi parlamentarii americani se tem că guvernul chinez ar putea accesa în mod eficient orice informaţii pe care companiile de aplicaţii din China le colectează de la utilizatorii americani, de la adrese de e-mail la interesele utilizatorilor şi la permisele de conducere, transmite agenția News.ro

Dar asta nu pare să fi influenţat mulţi consumatori, deoarece mai multe aplicaţii din China sunt încă în plină expansiune în SUA.

De exemplu, aplicaţia de cumpărături Temu, deţinută de PDD Holdings din China, se află pe locul doi în Apple App Store printre aplicaţiile gratuite de la sfârşitul lunii mai.

De asemenea, a ocupat locul 12 în rândul comercianţilor cu amănuntul digitali în sezonul de vacanţă 2022, în privinţa vizitatorilor unici pe site-ul său, depăşind magazine precum Kohl’s, Wayfair şi Nordstrom, potrivit Insider Intelligence, care, de asemenea, creditează vizibilitatea pe TikTok pentru creşterea sa.

Între timp, aplicaţiile CapCut şi TikTok, deţinute de ByteDance, ocupă locurile al patrulea şi al cincilea în clasamentul App Store.

Brandul chinezesc de modă rapidă Shein ocupă locul al 14-lea.

Şi între sfârşitul lunii martie şi începutul lunii aprilie, după audierea CEO-ului TikTok în faţa Congresului, ByteDance’s Lemon8, a înregistrat aproape 1 milion de descărcări în SUA, a raportat Insider Intelligence pe baza datelor de la Apptopia. Aceasta este o aplicaţie cu asemănări cu Instagram şi Pinterest.

Aceste aplicaţii împărtăşesc unele dintre caracteristicile care au îngrijorat guvernul SUA cu privire la TikTok, inclusiv dacă unele dintre aceste firme protejează în mod adecvat datele utilizatorilor din SUA atunci când operează în afara Chinei (TikTok a subliniat că informaţiile utilizatorilor din SUA sunt stocate doar pe servere din afara Chinei).

La fel ca TikTok, aceste aplicaţii colectează informaţii despre utilizatori, pot analiza tendinţele în interesele lor şi pot folosi algoritmi pentru a viza consumatorii cu produse sau informaţii care ar putea să-i menţină implicaţi cu serviciul.

Dar experţii din China şi reţelele sociale spun că există diferenţe importante între aceste aplicaţii şi TikTok, ceea ce ar putea explica lipsa relativă de atenţie asupra lor.

Printre cele mai importante dintre aceste caracteristici este amploarea prezenţei lor în SUA. Chiar şi pe măsură ce cresc, baza de utilizatori din SUA a multor aplicaţii chineze populare este încă slăbită de audienţa masivă a TikTok din SUA, de 150 de milioane de utilizatori activi lunar.

Aplicaţia soră a TikTok, Lemon8, de exemplu, are aproximativ 1,8 milioane de utilizatori activi lunar în SUA, potrivit Apptopia.

În timp ce TikTok a avut 415 milioane de descărcări în SUA de la lansarea sa aici, CapCut a avut 99 milioane, Temu 67 milioane şi Lemon8 1,2 milioane, potrivit Apptopia.

Doar Shein depăşeşte TikTok în descărcări din acest grup de aplicaţii, deşi a fost lansată mult mai devreme în SUA în 2014.

Aplicaţia Shein are 855 de milioane de descărcări în SUA de la debut, deşi Apptopia estimează că are aproximativ 22 de milioane de utilizatori activi lunar.

„O aplicaţie cu o mie, sau chiar un milion de utilizatori în SUA nu prezintă aceeaşi ameninţare de securitate cibernetică pe scară largă pe care o are o aplicaţie cu 100 de milioane de utilizatori”, a spus Lindsay Gorman, senior fellow pentru tehnologii emergente la Alianţa pentru Asigurare a Democraţie aGerman Marshall Fund.

Gorman a spus că, întrucât SUA analizează ameninţarea reprezentată de TikTok, va trebui, de asemenea, să dezvolte un cadru pentru evaluarea riscului relativ al aplicaţiilor chineze.

Amploarea ar trebui să fie un factor, a spus ea, iar tipul de aplicaţie, inclusiv capacitatea sa de a răspândi propagandă, ar trebui să fie altul.

Sursă foto: Dreamtime.com

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Ce beneficii au românii care lucrează în minivacanța de 1 iunie și de Rusalii

Publicat

in

Românii se vor bucura din nou de o minivacanţă în această săptămână, iar angajaţii care nu o primesc trebuie să ştie că pot avea parte de alte beneficii.

Este vorba de cinci zile libere la început de iunie, de care vor beneficia elevii, profesorii şi bugetarii, după ce Guvernul a decis să facă punte între Ziua copilului și Rusalii. Mai exact, aceștia vor avea liber în intervalul 1-5 iunie inclusiv, pentru Ziua copilului (1 iunie), urmată de Sărbătoarea Rusaliilor care pică anul acesta pe 4 și 5 iunie.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend