Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Model și pentru România? Rămaşi fără locuri de muncă, informaticienii bulgari modernizează GRATUIT sistemul naţional de sănătate

Publicat

in

Informaticienii bulgari, plasaţi în şomaj tehnic, vor înzestra gratuit spitalele publice din ţara lor cu aplicaţii digitale pentru a îmbunătăţi procedura de internare a pacienţilor diagnosticaţi cu noul coronavirus, salvându-şi în acelaşi timp locurile de muncă, au anunţat Guvernul şi directorii unor companii din Bulgaria, relatează marţi AFP, potrivit AGERPRES.

Înaintea pandemiei de COVID-19, Bulgaria era o ţară importantă pe piaţa subcontractării din domeniul IT, care reprezenta 5% din PIB-ul naţional, graţie tinerilor săi absolvenţi, plătiţi cu salarii nu foarte mari.

Citește și: Iohannis: A fost nevoie de o măsură de carantinare. Știm că vă este greu; ne uităm la voi cu speranță

Dar, rămase fără clienţi de la începutul încetinirii economice provocate de pandemia de COVID-19, mai multe companii bulgare au semnat un acord cu Guvernul de la Sofia pentru a lucra gratuit în vederea dotării cu instrumente digitale a spitalelor naţionale, unele dintre cele mai slab echipate din Europa.

„Să ieşim din această criză cu un sistem de sănătate publică mult mai bine echipat”, a declarat în această săptămână Ilia Krastev, care reprezintă principala asociaţie ce grupează companii din sectorul digital, AIBEST. „Experţii noştri vor oferi Bulgariei 15.000 de ore de muncă”, a adăugat el.

Această cooperare inedită a fost salutată de prim-ministrul Boiko Borisov, care s-a declarat „satisfăcut de acest ajutor reciproc între patrioţi adevăraţi”.

Informaticienii bulgari vor să creeze un registru digital al persoanelor contaminate cu SARS-CoV-2 şi al paturilor disponibile din spitale, o platformă de eliberare de reţete medicale online şi să digitalizeze dosarele pacienţilor.

Magazinele neesenţiale, şcolile, universităţile şi spaţiile publice au fost închise în Bulgaria cu scopul de a încetini răspândirea noului coronavirus, care a provocat opt decese în această ţară şi a blocat întregi sectoare de activitate economică.

Citește și: Momente de groază la Spitalul din Suceava: ‘Era probabil mort, într-un sac negru, cu un telefon care suna lângă el’

„Trebuie să-i ţinem ocupaţi pe salariaţii din sectorul noilor tehnologii” pentru a evita ca ei să migreze „după ce reluarea activităţii va fi remodelat hărţile concurenţei”, a declarat pentru AFP un membru al asociaţiei AIBEST, Stefan Bumov.

Aflat în plină expansiune, sectorul informatic deţine 75.000 de angajaţi în Bulgaria şi oferă oportunităţi importante salariaţilor calificaţi, într-o ţară afectată de plecarea masivă din ţară a tinerilor absolvenţi bulgari către ţări ce oferă condiţii de viaţă mai bune.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

EXCLUSIV El este liberalul care a dat poza care nenorocește Guvernul

Publicat

in

De

STIRIPESURSE.RO a publicat o fotografie cu mai mulți miniștri PNL, în frunte cu Ludovic Orban, care beau și fumează, fără a respecta distanțarea socială și fără măști, în timpul serviciului, într-un birou din Palatul Victoria.

Potrivit informațiilor pe care STIRIPESURSE.RO le deține, poza a fost făcută chiar de omul de încredere a lui Ludovic Orban. Este vorba despre Ionel Dancă, șeful Cancelariei premierului. Dancă a făcut poza, alături de mai multe, și a vrut să o distribuie unor miniștri care lipseau din biroul respectiv. Însă, din nefericire pentru liberali, poza a fost distribuită într-un alt grup.

Citește și: Anunț oficial! Ce se întâmplă cu cardurile de sănătate .

content-image

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Preşedintele Ligii Spaniole de Fotbal, Javier Tebas, a declarat că ediţia următoare a campionatului Spaniei va începe la 12 septembrie

Publicat

in

De

Preşedintele Ligii Spaniole de Fotbal, Javier Tebas, a declarat, vineri, că ediţia următoare a campionatului Spaniei va începe la 12 septembrie, anunță news.ro.

“Este important să ştim data de încheiere a sezonului (2019/2020). Următorul sezon va începe la 12 septembrie”, a spus Tebas pentru Marca, potrivit AFP.

Citește și: Anunț oficial! Ce se întâmplă cu cardurile de sănătate

LaLiga, întreruptă la jumătatea lunii martie din cauza pandemiei, se pregăteşte de revenire, guvernul spaniol dându-şi acordul pentru reluarea în săptămâna care începe cu 8 iunie. “Cu voia Domnului, vom începe la 11 iunie. Aşteptăm ca Madrid şi Barcelona să treacă la faza 2 a ieşirii din izolare. Peste 130 de oameni mucesc acum pentru ca totul să se poată face într-o nouă formă. Deplasările, organizarea, totul. Suntem pregătiţi”,a afirmat Tebas.

Primul meci la reluarea LaLiga va fi derbiul Betis – FC Sevilla, care se va disputa la 11 iunie.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

PITEȘTI

Publicitate
Publicitate

Mioveni

În Trend