Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Mobilizare: Cum se confruntă Kazahstan și Georgia cu exodul rușilor – reportaj AFP

Publicat

in

Ca o „măsură de precauție” în fața „haosului total”, Fiodor a ales să părăsească în grabă Rusia pentru a merge în Kazahstan, ca mulți dintre concetățenii săi, de teamă să nu fie mobilizat pentru ofensiva din Ucraina, scrie AFP.

Rusii trec pe jos granita cu GeorgiaFoto: Vano Shlamov / AFP / Profimedia

Acestui moscovit i-au trebuit aproape două zile pentru a ajunge la granița cu Kazahstanul și apoi câteva ore de așteptare înainte de a i se permite să intre pe teritoriul acestei vaste țări din Asia Centrală.

„A plouat, a fost frig, dar șase ore de așteptare sunt totuși rezonabile în aceste condiții”, a declarat el pentru AFP.

Potrivit lui Fiodor, el nu se află pe lista celor 300.000 de rezerviști planificați pentru a întări trupele Moscovei în Ucraina. Dar „nu știm încă ce se va întâmpla”, a spus el.

Fiodor explică faptul că a plecat sâmbătă de la Moscova „ca măsură de precauție”, „pentru a avea un avans, pentru orice eventualitate…”.

Povestea sa nu este una izolată, iar autoritățile din Kazahstan și Georgia, o altă fostă republică sovietică care se învecinează cu Rusia, au raportat marți o creștere bruscă a numărului de sosiri de ruși de la mobilizarea din 21 septembrie a lui Vladimir Putin.

Sosirile rușilor în Georgia aproape că s-au dublat, ajungând la aproape 10.000 de persoane pe zi după anunț, a declarat Ministerul de Interne georgian.

„Numărul a crescut la aproximativ 10.000 de intrări pe zi. De exemplu, duminică au fost 11.200 și luni mai puțin de 10.000”, față de „5.000 – 6.000” chiar înainte de anunțul mobilizării în Rusia, la 21 septembrie, a precizat ministerul.

La granița cu Georgia, autoritățile din regiunea rusă Osetia de Nord au recunoscut o „situație tensionată” la punctul de control Verkhni Lars.

Ministerul de interne local a anunțat că în curând va fi înființată o „stație de mobilizare militară” în zona de frontieră pentru a recruta rezerviști care încearcă să plece.

„Frica”

Ministerul de Interne din Kazahstan, o fostă republică sovietică din Asia Centrală, vecină cu Rusia, a declarat că 98.000 de cetățeni ruși au sosit în țară începând cu 21 septembrie.

Cu toate acestea, nu a oferit nicio comparație cu săptămâna precedentă.

Președintele kazah Kassym-Jomart Tokayev a declarat marți că țara sa, un aliat tradițional al Moscovei, dar care s-a distanțat de la ofensiva din Ucraina, îi va proteja pe rușii care fug în Kazahstan pentru a scăpa de mobilizare.

„Trebuie să avem grijă de ei, să le asigurăm siguranța”, a spus el.

Vladislav, un barman în vârstă de 25 de ani care locuia la Moscova, s-a refugiat în capitala Astana începând de luni seara.

Frica l-a determinat să își facă bagajele și să plece în grabă: „Acum o săptămână, nu-mi puteam imagina că voi fi în Kazahstan. Dar imaginați-vă, aș putea să mă duc la muncă sau la cumpărături și să nu mă mai întorc niciodată acasă…”, a declarat el pentru AFP. „Nu am vrut să mor”.

Președintele Tokayev a condamnat, de asemenea, conflictul din Ucraina și a făcut apel la respectarea integrității teritoriale, în condițiile în care Rusia organizează în patru regiuni ucrainene „referendumuri”, denunțate ca „impostură” de Kiev și Occident, pentru a oficializa anexarea acestora.

„Integritatea teritorială a unui stat trebuie să fie inalienabilă, este un principiu cheie”, a spus el.

Aliat cu Rusia și membru al unei uniuni economice și vamale, Kazahstanul cultivă, de asemenea, relații bune cu Occidentul și China.

Ofensiva Moscovei împotriva Ucrainei a trezit temeri în rândul unor kazahi că și ei ar putea deveni o țintă a ambițiilor rusești, mai ales având în vedere granița lungă cu Rusia și marea minoritate etnică rusă. (AFP)

Rusia spune că nu va cere extrădarea celor care fug din țară

Moscova a declarat că nu va solicita extrădarea rușilor care călătoresc în străinătate pentru a nu fi mobilizați în luptă în Ucraina, după ce mii de bărbați cu vârstă militară au trecut în țările vecine.

„Ministerul rus al Apărării nu a trimis nicio cerere autorităților din Kazahstan, Georgia sau alte țări pentru presupusa extrădare forțată pe teritoriul rusesc a cetățenilor ruși și nu intenționează să facă acest lucru”, a spus ministerul într-un comunicat.

Numărul rușilor care intră în UE a crescut în urma unei mobilizări parțiale ordonate de Moscova, iar trecerile ilegale ar putea crește dacă Rusia decide să închidă granița pentru potențialii recruți, a declarat marți agenția de frontieră a UE Frontex, relatează Reuters.

„În ultima săptămână, aproape 66.000 de cetățeni ruși au intrat în UE, mai mult cu 30% față de săptămâna precedentă. Majoritatea au ajuns în Finlanda și Estonia”, a spus Frontex într-un comunicat. Numai în ultimele patru zile, 30.000 de cetățeni ruși au sosit în Finlanda, potrivit comunicatului.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Eugen Tomac, noi dezvăluiri după ce Austria a blocat aderarea României la Schengen: O altă minciună spusă de Cancelarul Nehammer

Publicat

in

De

Europarlamentarul Eugen Tomac vine cu noi dezvăluiri după ce Ausdtria a blocat, în Consiliul JAI, aderarea României la Schengen.

„O altă minciună spusă de Cancelarul Nehammer

În urmă cu trei săptămâni, într-o întâlnire cu mai mulți oficiali europeni, am aflat că șansele noastre de intrare în spațiul Schengen sunt foarte mici, în timp ce intrarea Croației era sigură.

Am transmis acest mesaj celor de la guvernare și m-am asigurat că a ajuns la decidenți. Toți mi-au spus că mă agit mai mult decât este cazul și că România va intra sigur în Schengen.

Rolul jucat de Austria

Viena a intrat târziu în acest joc, fapt confirmat chiar de cancelarul Nehammer la întâlnirea pe care am avut-o zilele trecute.

Acesta ne-a spus, foarte senin și pe alocuri chiar ridicol, că a aflat de dosarul extinderii spațiului Schengen abia în noiembrie anul acesta. Aș fi crezut această minciună dacă înainte de a fi cancelar, domnul Nehammer ar fi fost ministru al agriculturii, însă acesta a fost ministru de interne. Prin urmare, cunoaște foarte bine atât problematica migranților, cât și chestiunea extinderii Schengen.

De ce, totuși, Croația, țară prin care trec mult mai mulți imigranți care ajung în Austria și restul Europei a fost susținută, iar noi nu.

De fapt, cui îi convine cel mai mult să nu se mute frontiera Uniunii Europene la Marea Neagră?”, spune Eugen Tomac.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Cod galben de vânt în localităţi din trei judeţe, în orele următoare

Publicat

in

De

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, sâmbătă, o atenţionare Cod galben de intensificări ale vântului, ce vizează, valabilă în orele următoare în trei judeţe, potrivit Agerpres.

Potrivit meteorologilor, până la ora 12:00, în judeţul Caraş-Severin (localităţile Reşiţa, Bocşa, Berzovia, Lupac, Fârliug, Târnova, Ramna, Vermeş, Ezeriş, Zorlenţu Mare, Ocna de Fier), judeţul Arad (localitatea Şiria) şi judeţul Bihor (localitatea Şoimi), se vor semnala intensificări ale vântului care vor atinge la rafală 60-70 km/h

Avertizările de fenomene periculoase imediate (nowcasting) se emit pentru o perioadă de maximum şase ore, precizează ANM.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend