Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Mișcări de trupe pe frontul din Ucraina: Soldați din Mariupol întăresc trupele din Donețk

Publicat

in

NATIONAL

Danemarca anunță că își va tripla cheltuielile militare în următorul deceniu

Publicat

in

Guvernul Danemarcei a propus marți să investească 143 de miliarde de coroane daneze (21,14 miliarde de dolari) în domeniul apărării în următorii 10 ani, în conformitate cu angajamentul de a îndeplini obiectivul de cheltuieli al NATO, transmite Reuters.

Soldați din Armata Regală Daneză în timpul unui exercițiu militar din 2023Foto: Bo Amstrup / AFP / Profimedia

Membru fondator al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, Danemarca și-a redus după încheierea Războiului Rece capacitatea militară de a purta un război terestru în Europa.

Dar, ca răspuns la agresiunea rusă din Ucraina, s-a angajat anul trecut să majoreze cheltuielile pentru apărare și securitate la 2% din produsul intern brut până la sfârșitul anului 2030, un obiectiv-cheie pentru statele membre NATO.

„Trebuie, într-o mai mare măsură, să fim capabili să ne ridicăm la nivelul cerințelor și așteptărilor pe care NATO și aliații săi le au față de Danemarca”, a declarat Troels Lund Poulsen, ministrul interimar al apărării, într-o conferință de presă.

„Acest lucru necesită investiții mari în forțele noastre armate pentru a ridica partea noastră de responsabilitate”, a adăugat el.

Cheltuielile vor fi majorate la 19,2 miliarde de coroane (2,84 miliarde de dolari) în 2033, de la 6,9 miliarde de coroane (1 miliard de dolari) anul viitor.

Guvernul majoritar a spus că planul său va stabili cadrul general al cheltuielilor pentru apărare, în timpul căruia deciziile privind achizițiile militare efective vor fi convenite în mod continuu.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Cu profesorii în stradă, Ciucă decapitează ANAF: Premierul a anunțat pe Facebook că i-a demis pe șeful Vămilor și pe cel al Agenției pentru Resurse Minerale

Publicat

in

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat marți pe pagina de Facebook a Guvernului că l-a demis pe șeful Vămilor, Bogdan Mihei și că a luat act de demisiile șefilor ANAF – Lucian Heiuș (PNL) și Agenției Naționale pentru Resurse Minerale, Sorin Gal. Decapitarea ANAF are loc în contextul în care Guvernul se confruntă cu greva profesorilor.

Liderul PNL, Nicolae CiucăFoto: INQUAM Photos / Octav Ganea

„Avem nevoie de un sistem de colectare mai eficient, prin care bugetul să aibă resursele necesare politicilor publice așteptate de cetățeni. L-am demis, azi, pe șeful Autorității Naționale a Vămilor și am luat act de demisiile șefilor ANAF și Agenției Naționale pentru Resurse Minerale. Reformarea acestor instituții trebuie accelerată, prin digitalizare, profesionalizarea angajaților și eficientizarea procedurilor de lucru. Doar astfel vom putea valorifica în interes public rezultatele bune ale economiei și vom răspunde nevoilor sociale”, a scris premierul pe Facebook.

Este vorba de Bogdan-Lari Mihei, președintele Autorității Vamale Române susținut în funcție de PSD și de șeful Agenției Naționale pentru Resurse Minerale, Sorin Gal, propus de PNL.

Reamintim că Lucian Heiuș și a dat demisia luni seară după ce ar fi avut o discuție cu premierul.

Potrivit surselor HotNews.ro, Nicolae Ciucă i ar fi spus lui Lucian Heiuș că la nivel public urmează să i se reproșeze slaba colectare a ANAF pentru bugetul statului. În replică, Heiuș i-ar fi spus premierului că nu are nicio vină că ministrul Finanțelor Adrian Câciu a făcut bugetul de stat „din pix, cu cifre umflate”.

După discuția cu Heiuș, cei doi șefi din ANAF Bogdan-Lari Mihei și Sorin Gal au fost chemați la Guvern și li s a cerut să plece, susțin sursele citate.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend