Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Mirel Rădoi a explicat eșecul cu Anglia: ‘În această seară nici Anglia nu se aştepta să le punem atâtea probleme’

Publicat

in

Selecţionerul Mirel Rădoi s-a declarat mulţumit de evoluţia şi atitudinea jucătorilor echipei României în amicalul cu Anglia, în ciuda înfrângerii, şi crede că are o bază pe care să construiască la meciurile din preliminariile Cupei Mondiale din 2022, relatează News.ro.

„A fost o partidă destul de intensă, echilibrată. Am avut situaţiile noastre, cred că cel puţin în prima repriză, exceptând cele două bare, una cu capul de la 14 metri, am încercat să ne facem jocul. Am reuşit la început, prin aşezarea noastră 4-3-3, contra aşezarea lor 4-2-3-1, am întâmpinat ceva probleme până am reuşit să închidem spaţiile între linii în zona 2, după care am reuşit să ne facem jocul. Dacă sunt supărat astă seară, la fal ca la meciul cu Georgia, sunt supărat pentru că reuşim să ajungem acolo, în faţa porţii, şi nu reuşim să înscriem. A fost un joc echilibrat de ambele părţi, dar cred că în anumite momente am fi putut avea alte decizii. Nu a fost un debut foarte fericit pentru Căpuşă, la faza aceea era clar că trebuia să mai aştepte puţin, a plecat prea devreme, a depăşit linia mingii, dar cred că un jucător tânăr ca el poate învăţa din astfel de momente. După un sfârşit de sezon apar din nou anumite situaţii în care trebuie să facem schimbări forţate pentru că jucătorii resimt o stare de oboseală foarte mare. Trebuie să ne adaptăm şi să facem aceste schimbări din mers. Nu am avut un număr fix de jucători pe care să-i debutăm, ne-am propus doar ca jucătorii care sunt în formă să fie la echipa naţională şi am încercat ca toţi jucătorii care au fost prezenţi la această acţiune să încercăm să-i facem să joace. Din păcate, avem şi noi limitele noastre şi de aceea diferenţa de valoare şi de preţuri între jucători. Dar eu cred că în această seară nici Anglia nu se aştepta să le punem atâtea probleme. E un motiv îmbucurător pentru mine că reuşim să ne creăm atâtea ocazii într-un meci aşa de important cu o naţională puternică, precum Anglia. În momentul în care ai 2-3 situaţii cu o astfel de naţională cred că trebuie să marchezi cel puţin un gol. Eu mă bucur de acest joc din seara asta, pentru că avem pe ce să construim în următoarea fereastră din septembrie. Nu prea vorbesc de arbitraj, dar dacă dai penalti la acel fault al lui Chiricheş, cred că în momentul acesta putem discuta şi de acel penalti la Ivan, chiar dacă era spre sfârşitul jocului, dacă arbitrezi cu aceeaşi greutate aceste dueluri. Spre deosebire de jucătorul lor, jucătorul nostru are o tăietură desteul de mare, cum a venit (n.r. – portarul Johnstone) cu genunchiul, cu cotul direct în cap. Nu mă leg de lucrurile astea, asta nu însemană că acest penalti putea fi marcat, dar într-un meci aşa de important, în momentul în care ai asemenea decizii, o echipă mai mică a României decât acea a Angliei, cred că şi ei trebuie să ţină cont de aceste decizii. Mă bucură jocul, determinarea, dăruirea, am avut curaj, am avut personalitate, de aici putem să mergem cu încredere pentru celelalte partide care urmează în septembrie. M-a bucurat că în momentul în care Anglia a reuşit să aducă nouă jucători în jumătatea noastră de teren, am reşit să ieşim cu construcţie elaborată şi am avut situaţiile noastre. Din păcate nu am reuşit să înscriem”, a spsu Rădoi la ProX.

Anglia a învins România pentru prima dată în ultimii 51 de ani, scor 1-0 (1-0), într-un meci amical disputat, duminică, la Middlesbrough.

A marcat: Rashford ’68 (p).

Debutant în echipa naţională, Tiberiu Căpuşă (jucător al echipei Viitorul care a evoluat sezonul trecut împrumutat la Chindia) l-a faultat pe Grealish în careu, la un minut după ce a intrat pe teren. Rashford a transformat lovitura de la 11 metri;

În minutul 77, Chiricheş l-a faultat în careu pe Calvert-Lewin şi arbitrul portughez Tiago Bruno Lopes Martins a dictat din nou penalti. Niţă a apărat şutul lui Henderson de la 11 metri.

Anterior, Anglia a învins ultima oară România la Cupa Mondială din Mexic, din 1970, cu scorul de 1-0. Englezii au câştigat, duminică, pentru prima dată pe teren propriu împotriva României. Palmaresul întâlnirilor România – Anglia este egal, trei victorii, şase egaluri, trei înfrângeri.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Conferenţiarul universitar Florin Ardelean a lansat o carte despre jurnalismul bihorean de după 1989

Publicat

in

De

Conferenţiarul universitar Florin Ardelean, scriitor, eseist, specialist în teoria comunicării (mass-media), şi-a lansat miercuri, la Muzeul Iosif Vulcan, volumul „Istoria jurnalismului bihorean. Presa (1989-2000)”, apărut la Editura Eikon, Bucureşti, despre care afirmă că este „o panoramă a presei la ieşirea din comunism”.

„Cred că a fost perioada romantică a presei scrise şi asta dă o anumită notă, un anumit parfum şi de inocenţă şi de prostie. Nu pot să ocolesc acest cuvânt, prostie, dar a fost în bună măsură curată, în sensul în care au lipsit anumite interese de dincolo de cortină, jocuri. Apoi, după anul 2000 vine trustizarea presei, cu mize colosale care au transformat presa locală, dar vin şi crizele succesive, precum cea din 2008, ca o ghilotină, pentru ca să ajungem azi de la patru cotidiene locale la două. Şi o alarmă sună strident acum aproape în fiecare redacţie, confruntându-se cu probleme financiare, iar jurnalistul cu grija zilei de mâine”, a declarat, pentru AGERPRES, autorul Florin Ardelean, potrivit Agerpres.

Cartea, de aproape 600 de pagini, începe, practic, din anul 1989, mai cu seamă din a doua jumătate, cu şocul care intervine în Decembrie 1989, fiind istoria reflectată în presă a oraşului Oradea, în primul rând, în perioada 1990-2000, dar şi cu o secvenţă în care urmăreşte evoluţia presei scrise până în anul 2022.

Potrivit scriitorului, abordarea este una cronologică, anuală, cu evenimentele principale, atât din plan naţional, cât şi cele locale, reflectate în presă.

„Nu lipsesc mineriadele, crizele politice şi cele sociale, apetitul pentru cronica judiciară cu crime, violuri, răpiri, cu tot ce a fost nebunie în vremea respectivă şi fenomenul prin care presa îşi căuta identitatea. Neexistând şcoli de jurnalism, în redacţii lucrau oameni care credeau că au chemare pentru aşa ceva. Au fost sute şi sute de astfel de oameni, puţini au rămas, dar încet, încet s-a cristalizat ceea ce putem numi presa bihoreană”, a mai afirmat Florin Ardelean.

Evenimentul de lansare a noii cărţi a fost organizat de Revista de cultură „Familia” şi Biblioteca judeţeană „Gheorghe Şincai”, în prezenţa unui public numeros.

„Meritul acestei cărţi este că reprezintă o istorie nu doar a presei locale, ci a comunităţii locale în ansamblu, în primii ani de democraţie, cei mai tumultuoşi, o monografie inedită realizată din puzzle-ul unor articole, crâmpeie ce definesc evoluţia jurnalismului local. Autorul o denumeşte povestea ‘deceniului adecvării la libertatea de expresie şi la responsabilităţile breslei’, dar, totuşi, reuşeşte mai mult decât să facă o descriere a breslei şi transpune cititorul într-o istorie a locurilor pe care unii, cei mai tineri, nici nu au simţit-o”, a spus, în prezentarea făcută volumului, redactorul-şef al săptămânalului Bihoreanul, Florin Ciucaş.

Timp de aproape două decenii (1990-2008), Florin Ardelean a făcut gazetărie şi jurnalism de televiziune (Gazeta de Vest, Noua Gazetă de Vest, Vest şi TVS Oradea), după care a schimbat redacţia cu catedra la Facultatea de Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării, unde susţine cursurile de Teoria mass-media, Jurnalism Radio-TV şi Istoria Presei Româneşti.

Cartea de faţă este o reeditare a celor două tomuri apărute în anul 2007 – „Dogmă şi opinie”, respectiv „Jurnalism şi tranziţie” – dar după o atentă revizuire a textului şi completarea acestuia cu o secvenţă ce acoperă intervalul de timp al ultimelor două decenii.

În Cuvântul prevenitor ce deschide volumul, profesorul Marian Petcu de la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din Bucureşti consideră că „Istoria jurnalismului bihorean. Presa (1989-2000)” este „o monografie lăudabilă din mai multe puncte de vedere.”

„O diagnoză a unuia dintre cele mai spectaculoase fenomene culturale, presa, incluzând aici publicaţiile periodice editate în Oradea, Beiuş, Marghita, Aleşd şi Salonta. Multifaţetată, inter şi trans-disciplinară, deoarece avem de-a face cu abordări şi interpretări sociologice, psihologice şi, deasupra tuturor, istorice. Autorul face parte din specia atât de rară la noi, a istoricului jurnalismului, atent la mediamorfozele etapei analizate, la creşterile şi descreşterile înregistrate, la multe alte manifestări din zona sa de interes,” se arată în prefaţă.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Decizia Federației Germane în privința selecționerului Hansi Flick după eliminarea prematură de la CM 2022

Publicat

in

De

Germania a dezamăgit la Cupa Mondială 2022 și a fost eliminată încă din faza grupelor. La câteva zile după ce nemții au părăsit turneul din Qatar, Federația Germană de Fotbal (DFB) a confirmat că Hansi Flick va continua în funcția de selecționer.

Hansi FlickFoto: JB Autissier / Panoramic / Profimedia

Hansi Flick rămâne selecționerul Germaniei

Astfel, Flick va pregăti naţionala Germaniei până după turneul final al Campionatului European din 2024, competiție unde nemții vor avea statut de țară gazdă.

Anunţul a fost făcut de Bernd Neuendorf, președintele DFB, într-un comunicat de presă dat publicităţii după o întâlnire pe care au avut-o cei doi.

„Suntem convinşi de faptul că ediţia din anul 2024 a Campionatului European reprezintă o mare oportunitate pentru fotbalul din Germania. Avem deplină încredere în Hansi Flick pentru a face faţă acestei provocări”, se precizează în comunicatul Federației Germane.

Primul nume important care părăsește naționala Germaniei după eliminarea rușinoasă de la CM 2022

Germania, al doilea mondial consecutiv în care este eliminată din faza grupelor

Formația antrenată de Hansi Flick nu a depins doar de ea pentru a putea merge mai departe, iar deși nemții au reușit să o învingă pe Costa Rica (4-2), aceștia au ratat calificarea din cauza victoriei Japoniei (2-1 cu Spania).

Este al doilea campionat mondial consecutiv când Germania nu trece de faza grupelor, după CM 2018 (Rusia).

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend