Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Mircea Geoană felicită Ucraina pentru eliberarea Insulei Șerpilor: O victorie mare și un pas important

Publicat

in

Mircea Geoană, secretarul general adjunct NATO, a transmis felicitări Ucrainei pentru eliberarea Insulei Șerpilor, susținând că este o victorie mare și un pas important către eliberarea porturilor din Marea Neagră.

„Zona Mării Negre este un adevărat vortex strategic şi vom investi în continuare în prezenţa militară, descurajare, elemente de apărare antirachetă de ultimă generaţie, vom merge de la poliţie aeriană la apărare aeriană”, a declarat Mircea Geoană, secretar general adjunct NATO, potrivit Realitatea Plus.

„Am să îl felicit pe Oleskei Resnikov pentru succesul din Insula Șerpilor. Este o victorie importantă pentru forțele armate ucrainene. Este un prim pas pentru continuarea deblocării rusești a porturilor ucrainene la Marea Neagră și este un pas important pentru restabilirea libertății de navigare, care e importantă economic, comercial, strategic și militar”.

Din punct de vedere NATO, vom continua să ajutăm armata să facă tranziția de la echipamente sovietice către echipamente moderne din era NATO și credem că asta va face pe termen scurt mediu și lung Ucraina să fie capabilă să își apere independența și destinul său european și euro atlantic.

Constanța a găzduit, vineri, un eveniment catalogat drept „istoric pentru România și pentru aliații săi”. Este vorba despre „Summit-ul de Securitate al Mării Negre, organizat de Comisia Helsinki”, scrie dcnews.ro

Citeste mai mult

NATIONAL

Fraudă de 160.000 de euro! Procurorii lui Kovesi au descins la Botoșani – vizate sunt și instituții publice

Publicat

in

De

Parchetul European (EPPO) din Cluj-Napoca şi (România) efectuează astăzi percheziţii în mai multe locaţii, inclusiv în instituţii publice, din judeţul Botoşani, în cadrul unei anchete privind o fraudă de 160.000 de euro care implică fonduri UE menite să stimuleze capacitatea de angajare a tinerilor.

Conform unui comunicat al Parchetului European, percheziţiile au loc la locuinţele unui funcţionar public, trei foşti funcţionari publici şi ale altor şase persoane suspectate de implicare în activitatea infracţională, în sediul Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă Botoşani şi la sediul celor cinci organizaţii care au primit granturile.

Douăzeci de persoane, atât suspecţi, cât şi martori, vor fi duse la sediul unităţii de poliţie pentru audieri.

Fraudă de 160.000 de euro

Potrivit anchetei, în perioada 2018 – 2021, suspecţii au obţinut mai multe granturi legate de proiecte care ar fi urmat să sprijine tinerii să-şi sporească posibilităţile de angajare, să-şi facă stagii de practică  sau cursuri care să-i ajute să acceseze piaţa muncii. Granturile au fost toate finanţate din Fondul Social European (FSE), iar suma totală obţinută a fost de 160 000 de euro.

Se presupune că suspecţii au depus documente cu date incorecte la Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Botoşani pentru a fi eligibili pentru granturi. Se presupune că oficialii agenţiei de ocupare a forţei de muncă au ajutat organizaţiile care îşi desfăşoară activitatea în sectorul formării profesionale să completeze cererile pentru granturi şi, în final, să beneficieze de ele.

Conform probelor, proiectele nu au fost realizate şi nu s-au desfăşurat training-urile pentru stimularea capacităţii de angajare a tinerilor.

La percheziţii participă zeci de poliţişti de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organziate Suceava şi Jandarmeria Română – Inspectoratul de Jandarmerie Judeţean Botoşani (Inspectoratul Judetean de Jandarmi Botoşani).

EPPO este parchetul independent al Uniunii Europene, responsabil de investigarea, urmărirea penală şi judecarea infracţiunilor împotriva intereselor financiare ale UE.

Citeste mai mult

NATIONAL

Ipoteză interesantă din Europa: începe o ‘înarmare a comerțului’ la nivel mondial

Publicat

in

De

Comisarul pentru Comerţ al UE a avertizat miercuri în privinţa unei ”înarmări a comerţului”, pe fondul tensiunilor dintre SUA şi China care s-au amplificat în ultima perioadă, transmite CNBC, informează News.ro.

Dombrovskis, a declarat pentru CNBC că nu crede că ”protecţionismul” comercial este răspunsul la tensiunile geopolitice accentuate, dar a insistat că blocul este dispus să se apere în noul mediu comercial.

”Peisajul geopolitic se schimbă, devine mai fragmentat, devine mai conflictual, vedem înarmarea comerţului. Aşa că trebuie să ne dotăm, ca Uniune Europeană, pentru a funcţiona în această lume mai conflictuală”, a declarat Dombrovskis pentru Karen Tso de la CNBC.

China și SUA refuză să joace după reguli

Comentariile sale au venit ca răspuns la observaţiile făcute marţi de fostul preşedinte al Băncii Centrale Europene şi fostul prim-ministru italian Mario Draghi, care a spus că blocul trebuie să treacă printr-o ”schimbare radicală” dacă doreşte să rămână competitiv în faţa refuzului Chinei şi al SUA de ”a juca după reguli”.

Aceasta vine în momentul în care preşedintele american Joe Biden urmează să-i ceară reprezentantului comercial al SUA, Katherine Tai, să tripleze tariful pentru importurile de oţel şi aluminiu din China, în timp ce încearcă să stimuleze sprijinul sindical în statul swing Pennsylvania.

O astfel de măsură ar exclude în esenţă vânzările de oţel chinezesc în SUA şi, probabil, ar redirecţiona bunurile chinezeşti către alte pieţe globale.

Dombrovskis a spus că propunerile vor avea un impact clar asupra UE şi a remarcat că reprezentanţii europeni sunt în prezent angajaţi în discuţii cu SUA cu privire la tarifele sale pentru China.

”Evident că va avea repercusiuni mai ample, deoarece este clar că piaţa oţelului este conectată la nivel global”, a spus el.

Apelul lui Biden marchează cea mai recentă escaladare a tensiunilor dintre cele două mari economii ale lumii din cauza preocupărilor legate de supracapacitatea Chinei.

Washingtonul şi aliaţii săi au acuzat China că a inundat pieţele internaţionale cu bunuri ieftine şi că subvenţionează companiile naţionale, dar Beijingul neagă vehement acestea practici.

Săptămâna trecută, secretarul Trezoreriei al SUA, Janet Yellen, a declarat că nu va exclude potenţiale tarife pentru exporturile de energie verde ale Chinei, deoarece ţara creşte producţia de energie solară, vehicule electrice şi baterii litiu-ion.

Comentariile ei au fost urmate în succesiune rapidă de şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a spus că Bruxelles-ul trebuie să adopte o linie dură în ceea ce priveşte comerţul cu China.

Cu toate acestea, Europa are de parcurs un echilibru delicat pentru a nu înstrăina unul dintre cei mai mari parteneri comerciali ai săi, rămânând în acelaşi timp fidelă alianţelor sale geopolitice şi economice de peste Atlantic.

”Dacă va fi necesar, UE va fi pregătită să se ridice pentru a ne apăra economia şi companiile”, a spus Dombrovskis.

Comentariile sale au venit pe marginea reuniunii de primăvară a FMI, unde marţi a dezvăluit Perspectiva economiei mondiale şi a subliniat tensiunile geopolitice ca fiind o ameninţare cheie pentru creşterea globală.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend