Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Ministrul Sănătății, după INCENDIUL cu doi morți de la ATI Ploiești: Investițiile în sistemul sanitar nu se pot face de la o zi la alta

Publicat

in

Ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, a precizat joi că specialiştii urmează să afle cauza incendiului de la spitalul din Ploieşti, în urma căruia doi pacienţi – în vârstă de 74, respectiv 75 de ani – au decedat, iar o infirmieră a suferit arsuri, el subliniind în acest context că “suprasolicitarea sistemului sanitar este categoric evidentă” iar infrastructura este veche.

Citește și: Florin Cîțu, reacție după incendiul de la Spitalul Județean Ploiești: ‘Ne confruntăm cu o suprasolicitare a sistemului medical din cauza valului 4’

“Cauza incendiului va trebui stabilită de către specialişti, să vedem dacă ţine de o chestiune obiectivă sau poate fi şi subiectivă. Ceea ce ştim este că în momentul în care infirmiera care era în salon, combinezonul acesteia a luat foc, colegii din personalul medical au intervenit şi au reuşit să stingă cu stingătoarele, pentru că stingătoarele sunt folosite, dar incendiul a fost stins în totalitate, pentru că s-a propagat, din păcate, fulminant, el a fost stins de către pompieri în 3 minute de la sosirea acestora. Din păcate, în urma acestui eveniment nefericit avem şi doi decedaţi”, a declarat Cseke Attila la Realitatea Plus.

Întrebat dacă infirmiera încerca să-i salveze pe cei doi pacienţi aflaţi în salonul unde s-a produs incendiul, el a spus: “Nu ştim exact filmul evenimentelor, ce s-a întâmplat, primul lucru care va trebui stabilit este cauza incendiului, dacă această izbucnire şi evoluţie fulminantă a incendiului e datorată unei acumulări de oxigen, de exemplu, în salon”.

“Vorbim totuşi de o clădire care a fost nu de mult renovată şi trebuie să vedem dacă, eventual, au fost probleme la instalaţia electrică sau la un aparat care funcţionează pe partea electrică sau este un alt tip de cauză. Oricum, de pe un moment pe altul, a luat foc prima dată combinezonul asistentei, care a fost stins, dar focul s-a propagat foarte rapid, ceea ce ne-ar putea arăta, dacă vreţi, că era o acumulare de oxigen. Oricum, specialiştii pe partea de securitate la incendiu vor trebui să stabilească şi vor stabili cauza, nu aş dori să antamez o cauzalitate aici”, a arătat Cseke Attila.

Întrebat ce măsuri ar trebui luate pentru stabilirea mai rapidă a cauzelor unor astfel de incendii, dându-i-se exemplu cazul recent, anterior, de la Spitalul din Constanţa, astfel încât să poată fi prevenite astfel de evenimente, ministrul a răspuns: “Din păcate, suntem în plin val pandemic 4 şi suprasolicitarea sistemului medical este categoric evidentă şi ea ţine de săptămâni întregi şi, probabil, va mai ţine”.

“Mesajele noastre sunt încontinuu în acest sens către societate, să încercăm să ne ferim de această suprasolicitare pe care o avem astăzi. Iar în ceea ce priveşte speţa de astăzi, va trebui, totuşi, să aşteptăm această cauzalitate, pentru că, chiar dacă sunt interimar la Ministerul Sănătăţii, nu ar fi corect să antamez o cauzalitate, să stabilesc eu o anumită vinovăţie sau alta sau o cauză obiectivă sau subiectivă. Aici va trebui să avem încrederea şi puţina răbdare pentru ca specialiştii să determine cauzele acestor incendii “, a adăugat Cseke Attila.

El a menţionat că reprezentanţii Inspecţiei Sanitare de Stat fac verificări în fiecare spital unde sunt pacienţi trataţi pentru COVID în fiecare dimineaţă.

“Cei de la ISU, la fiecare 3 ore, pe fiecare secţie, într-adevăr, de ATI – şi aici nu vorbeam de o secţie de ATI, ci vorbeam de o secţie care era, sigur, conectată la oxigen, dar nu era de terapie intensivă – fac controale legate de partea de securitate la incendii. Din comunicarea celor de la IGSU ştim că erau ceva probleme legate de autorizaţia de securitate la incendiu, nu aveau autorizaţie de securitate la incendiu, au fost şi amendaţi. Toate acestea vor trebui analizate. Sigur, şi autorizaţia de securitate la incendiu este foarte importantă, dar ea relevă o anumită stare de fapt la momentul emiterii autorizaţiei. Deci, toate aceste elemente vor trebui verificate, analizate şi în funcţie de asta va trebui să tragem cu toţii învăţămintele care se desprind pe fiecare caz”, a afirmat Cseke Attila.

Ministrul s-a declarat de acord cu faptul că în sistemul sanitar românesc este nevoie de investiţii masive în infrastructură nouă, pornind de la faptul că vechea infrastructură nu mai suportă îmbunătăţiri.

“Acest lucru nu se poate face de pe o zi pe alta, dar toate posibilităţile care vor exista în perioada următoare, inclusiv PNRR, inclusiv din fonduri de la bugetul de stat, trebuie găsite soluţii pentru edificare de noi clădiri de spitale, pentru că o parte din infrastructura sanitară este categoric dintr-o altă perioadă construită şi este foarte greu din punct de vedere, dacă vreţi, al securităţii la incendiu să corespundă, chiar şi cu o reabilitare profundă”, a mai declarat Cseke Attila. Poliţiştii au deschis dosar penal pentru ucidere din culpă în acest caz.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame

NATIONAL

Ceremoniile cu ocazia a 163 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române / Programul manifestărilor din Bucureşti

Publicat

in

De

Autorităţile centrale şi locale organizează, luni, ceremonii militare şi religioase pentru marcarea a 163 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române. În toate bisericile vor avea loc slujbe, iar la fialul acestora clopotele vor răsuna pentru un minut, scrie news.ro. ”Ministerul Apărării Naţionale, împreună cu autorităţile centrale şi locale, va organiza luni, 24 ianuarie, în garnizoanele în care există monumente dedicate Unirii Principatelor, ceremonii militare şi religioase cu ocazia sărbătoririi a 163 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române”, a transmis Ministerul Apărării.

În Bucureşti, de la ora 11.00, la Mormântul Ostaşului Necunoscut, din Parcul Carol I, va avea loc o ceremonie în cadrul căreia vor fi decorate Drapelele de Luptă ale Brigăzii 282 Blindată „Unirea Principatelor”, Brigăzii 8 Rachete Operativ Tactice „Alexandru Ioan Cuza” şi Batalionului 284 Tancuri „Cuza Vodă”. La eveniment vor fi prezenţi preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Nicolae Ciucă.

De la ora 12.30, la Monumentul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, din Dealul Patriarhiei Române, va avea loc, de asemenea, o ceremonie de depunere de coroane de flori, în organizarea Prefecturii Capitalei şi a MApN.

Un moment dedicat Zilei Unirii Principatelor se va desfăşura, de la ora 14.00, şi la Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I”, din Bucureşti, în prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis şi a şefului Executivului. Cu acest prilej, va avea loc vernisajul expoziţiei intitulată „Armata Română în epoca Principelui Alessandru Joan 1”.

Patriarhia Română anunţă că, la Sfânta Liturghie oficiată începând cu ora 09:30, în Catedrala Patriarhală, vor fi pomeniţi Domnitorul Alexandru Ioan Cuza, Mitropoliţii Nifon al Ţării Româneşti şi Sofronie Miclescu al Moldovei, precum şi toţi cei care au contribuit la realizarea Unirii Principatelor Române.

”La ora 12:00, va fi săvârşită slujba de TE DEUM ca mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru realizarea acestui act fundamental din istoria noastră naţională, act la care Biserica Ortodoxă Română a contribuit în mod semnificativ. După oficierea slujbei de TE DEUM, va fi depusă o coroană de flori la statuia Domnitorului Alexandru Ioan Cuza din apropierea Catedralei Patriarhale”, a transmis Patriarhia Română.

În ziua de 24 ianuarie 2022, ierarhii, preoţii şi diaconii Bisericii Ortodoxe Române vor oficia slujba de TE DEUM în toate bisericile din Patriarhia Română.

”La sfârşitul acestei slujbe vor fi trase clopotele timp de un minut. Aniversarea Unirii Principatelor Române şi comemorarea celor care au contribuit la realizarea acesteia sunt un act solemn care menţine aprinsă candela unităţii şi demnităţii noastre naţionale”, a mai transmis Patriarhia.

În fiecare an, la 24 ianuarie, românii sărbătoresc Unirea Principatelor Române din anul 1859, realizată sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, un act de voinţă politică al liderilor din cele două principate româneşti (Moldova şi Ţara Românească) şi prima etapă în crearea statului unitar român modern.

Ziua de 24 ianuarie 1859, ziua alegerii lui Alexandru Ioan Cuza la Bucureşti ca domnitor al Ţării Româneşti, după ce la 5 ianuarie fusese ales la Iaşi domnitor al Moldovei, este ziua când s-au împlinit aspiraţiile naţionale ale revoluţionarilor de la 1848 care înscriseseră în programele lor idealul unirii Principatelor drept „cheia de boltă fără de care s-ar prăbuşi întreg idealul naţional”.

Actul istoric al Unirii de la 24 ianuarie 1859, despre care Mihail Kogălniceanu spunea că este „actul întregii naţiuni române”, a rămas un moment decisiv în istoria românilor, pentru că recunoaşterea internaţională a Unirii şi măsurile adoptate în anii care au urmat au dus la obţinerea şi recunoaşterea independenţei României în anii 1877 – 1878 şi la îndeplinirea idealului naţional de unire a tuturor românilor în 1918. În egală măsură, momentul 24 ianuarie 1959 a fost primul pas făcut de naţiunea română pe drumul modernităţii şi al integrării europene.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult

NATIONAL

SUA: Departamentul de Stat avertizează cetăţenii americani să nu călătorească în Rusia

Publicat

in

De

Departamentul de Stat al SUA a anunţat duminică că cetăţenii americani nu ar trebui să călătorească în Rusia din cauza “tensiunii continue de-a lungul graniţei cu Ucraina” şi a avertizat totodată asupra riscului unui conflict al Rusiei cu Ucraina, informează Reuters, citată de Agerpres. Departamentul de Stat şi-a republicat avertismentul în care cetăţenii americani sunt sfătuiţi să nu călătorească în Rusia, adăugând că “cetăţenii SUA sunt sfătuiţi să nu călătorească pe uscat din Rusia către Ucraina prin această regiune”.

Evitarea călătoriilor în Rusia este justificată de “posibilitatea hărţuirii cetăţenilor americani”, în special de către poliţia rusă, dar şi de o “aplicare arbitrară a legilor locale”.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend