Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Ministrul sănătăţii din Franța: ‘Tendinţa ascendentă a COVID-19 determină guvernul să rămână intransigent în privinţa menţinerii permisului sanitar

Publicat

in

Perioada de repliere a coronavirusului a luat sfârşit şi în Franţa, epidemia înregistrând o mică relansare autumnală, care nu îi înspăimântă deocamdată nici pe medici şi nici pe guvernanţi, dar îi determină pe aceştia din urmă să rămână intransigenţi în privinţa menţinerii permisului sanitar, relatează AFP.

„Asistăm la o tendinţă ascendentă” a numărului cazurilor legate de COVID-19, a rezumat vineri pe un post de televiziune ministrul sănătăţii Olivier Veran, asigurând că este vorba doar de „un mic puseu, nu de un val epidemic”.

După ce de la finele lunii august epidemia de coronavirus ajunsese în Franţa la un nivel deosebit de scăzut, mai ales pe fondul succesului campaniei de vaccinare, acum acest declin a luat sfârşit: „după opt săptămâni succesive de scădere, rata incidenţei a crescut”, a subliniat vineri Nicolas Methy, unul din responsabilii Sănătăţii publice din Franţa, într-o întâlnire cu presa.

Această creştere nu este surprinzătoare, întrucât scăderea temperaturilor îi determină pe oameni să rămână în interior şi să închidă geamurile, ceea ce creşte riscurile de contaminare, notează AFP.

„Cu vaccinul poate avea loc o reluare a circulaţiei virusului fără a fi însoţită neapărat de o reluare a spitalizărilor sau la un nivel care să tensioneze sistemele de sănătate”, a explicat pentru AFP Arnaud Fontanet, epidemiolog la Institutul Pasteur şi membru al Consiliului Ştiinţific care ghidează guvernul francez prin pandemie.

Acesta a conchis că este esenţial ca francezii să fie incitaţi în continuare să se vaccineze în cât mai mare măsură. În prezent aproximativ trei sferturi dintre ei sunt vaccinaţi, potrivit AFP.

France Presse mai consemnează că situaţia din Franţa contrastează în continuare cu cea din alte ţări europene, unde epidemia este în plin reviriment, mai ales în est, unde vaccinarea este mai puţin avansată, dar şi în Regatul Unit, care astă vară a ridicat aproape toate restricţiile.

Un alt specialist în virologie de la institutul Pasteur, Jean Claude Manuguerra, a apreciat pentru AFP că „nu trebuie ridicate total barierele şi precauţiile cum sunt permisul sanitar, deocamdată”, iar guvernul francez merge pe aceeaşi linie, neascunzând că este foarte improbabil să se renunţe în viitorul apropiat la obligaţia prezentării acestui permis acordat persoanelor vaccinate sau testate negativ pentru a avea acces în diferite locuri, cum sunt restaurantele şi cinematografele, potrivit Agerpres.ro.

„Nu este momentul să renunţăm la instrumentele de protecţie când vedem că virusul nu scade”, a avertizat Olivier Veran, în timp ce deputaţii francezi au deschis calea spre o extindere a permisului sanitar dincolo de termenul prevăzut iniţial pentru jumătatea lunii noiembrie.

Ministrul francez a mai opinat că nu este „ilogic” să se condiţioneze permisul de o doză de rapel.

NATIONAL

Europarlamentarul Rareș Bogdan: ‘Administrația liberală a Iașiului a dezvoltat cel mai modern terminal din România!’

Publicat

in

Liderii PNL, europarlamentarii Dan Motreanu și Rareș Bogdan, sunt prezenți la Iași pentru a marca acest eveniment important pentru județ și întreaga regiune. Noul terminal din Iași este o investiţie de aproape 100 milioane de euro, dintre care 85% fonduri europene, are 20 de birouri check-in, 12 sisteme self check-in, 14 porţi de îmbarcare, spaţii pentru activităţi comerciale, spaţii de relaxare, loc de joacă.

Iar investiția a cuprins și creșterea capacității la 600 de locuri de parcare. Administrația liberală din Iași a atras banii europeni care au făcut posibilă investiția și au mărit capacitatea aeroportului care trece astfel pe locul doi în țară, după Otopeni.

Primvicepreședintele Rareș Bogdan a avut cuvinte de laudă pentru administrația din Iași.

Rareș Bogdan: „Noul terminal al Aeroportului Iași a fost realizat 80% din bani europeni. Este curaj și știință în atragerea fondurilor europene. Iașiul a reușit peste 1 miliard de euro investiții din bani europeni”, a punctat europarlamentarul liberla.

Citeste mai mult

NATIONAL

Logica lui Ciolacu, după prăbușirea dronei lângă Brăila: ‘Nu a explodat, deci nu putea să producă daune dacă ar fi căzut în altă zonă’ (video)

Publicat

in

Premierul Marcel Ciolacu a apreciat, vineri, într-o conferință de presă la Timișoara, că resturile de dronă care au căzut joi seara pe un teren agricol din Insula Mare a Brăilei nu ar fi produs daune „chiar dacă ar fi căzut în altă zonă” pentru că nu a existat explozie la ciocnirea cu solul.

„Momentan nu avem victime si nu sunt astfel de probleme. Speram, repet, sa fie cat mai mici, sau sa evitam cat mai mult asemenea evenimente”, a declarat premierul.

„Daca ne uităm la crater, nu a avut explozie. De aceea, nu putea să producă daune chiar dacă ar fi căzut în altă zonă”, a adăugat Ciolacu.

Ministerul Apărării Naționale a confirmat, vineri, că în seara zilei precedente în Insula Mare a Brăilei au fost găsite fragmente de la o ‘posibilă dronă’.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend