Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila: ‘Sunt multe lucruri care nu se mai potrivesc. Este clar că aceste normative de personal care sunt destul de vechi trebuie și ele adaptate realităților’

Publicat

in

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat marţi că normativele de personal din domeniul medical care sunt vechi trebuie adaptate realităţilor.

Ministrul Rafila a participat la dezbaterea online „Programele de Sănătate ale României: folosirea inteligentă a contribuţiei pacienţilor”, organizată în cadrul Conferinţelor CursDeGuvernare.

„Important este să înţelegem că normativele de personal – fie că discutăm despre personalul medical sau despre alte categorii de personal care îşi desfăşoară activitatea în domeniul sănătăţii – trebuie adaptate realităţii. Vedem că sunt multe lucruri care nu se mai potrivesc. Probabil că în viitor o să ajungem şi la o zonă de flexibilizare a secţiilor de spital. Aceste secţii care în mod tradiţional au un anumit număr de paturi şi deservesc exclusiv pacienţi cu anumite tipuri de patologii. Trebuie să devină flexibilă şi să se adapteze nevoilor de servicii medicale dintr-un anumit moment. Este clar că aceste normative de personal care sunt destul de vechi trebuie şi ele adaptate realităţilor”, a spus Rafila.

El a amintit de adoptarea unui act legislativ legat de posibilitatea de a finanţa serviciile de telemedicină.

Potrivit ministrului, în cursul acestui an sau la începutul anului viitor va exista o foarte mare deschidere pentru extinderea serviciilor de telemedicină.

„A trecut acum un act legislativ legat de posibilitatea de a finanţa serviciile de telemedicină. Cred că lucrurile sunt pe repede înainte. (…) Important este că noi deja am promovat legislaţia care face posibilă dezvoltarea acestor servicii şi finanţarea acestor servicii (…). Este clar că încă din cursul acestui an, începutul anului viitor va exista o foarte mare deschidere pentru extinderea serviciilor de telemedicină mai ales că discutăm tot timpul despre accesul pacienţilor la servicii de sănătate, pe de o parte. Pe de altă parte, discutăm de deficitul de resurse umane în anumite zone şi este clar că telemedicina este unul dintre răspunsurile normale, coerente. Mai mult, există şi o strategie la nivelul OMS. Regiunea europeană a organizaţiei promovează o astfel de politică de extindere a accesului la servicii de telemedicină”, a adăugat ministrul Sănătăţii, informează agerpres.ro

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

ACTUAL

Analistul politic Silviu Nate: ‘Cetățenii ruși care nu sunt spălați pe creier de propaganda rusă realizează faptul că nu pot să devină carne de tun pentru un obiectiv politic delirant’

Publicat

in

De

Haosul pare să se fi instalat în Rusia din primele minute după ce Vladimir Putin a decretat mobilizarea parțială. Mulți ruși s-au bătut pe bilete de avion, epuizate pentru ziua în curs și următoarele două în doar câteva minute. Alții s-au mobilizat pentru proteste și au înaintat petiții anti-mobilizare, dând de furcă poliției care a început să ia măsuri pentru înăbușirea manifestațiilor. Cetățenii vizați de mobilizare nu au voie să își părăsească localitatea de reședință fără permisie militară și în niciun caz țara și circulă informații că o mobilizare masivă se face în rândul cadrelor medicale. Sunt însă și voci care susțin că doar mobilizarea generală ar permite interdicția de a părăsi țara, iar faptul că e aplicată în cazul celei parțiale e un nou abuz al Kremlinului.

O treime din armata activă pe care Putin a dorit să o utilizeze în Ucraina nu mai este în funcţiune. Şi atunci, practic, el se confruntă cu nişte măsuri nepopulare care, într-o oarecare măsură, agită şi mai mult societatea. Pe această nemulţumire se aşează şi valul de sancţiuni care pun Rusia în izolare economică dar şi izolare politică” este remarca lui Silviu Nate, profesor în cadrul Universităţii Lucian Blaga din Sibiu, care a avut o intervenţie televizată pe Digi24, citat de dcnews.ro.

Manifestaţii şi proteste puternice se desfăşoară deja în 43 de oraşe din Rusia. Varianta la care au apelat cei mai mulţi este fuga. Ruşii plănuiesc să părăsească ţara pentru a nu merge la război. Cozi kilometrice pot fi deja văzute la graniţa cu Finlanda. Lituania s-a exprimat deja: Nu vom primi cetăţeni ruşi în ţara noastră. Pe de altă parte, nu este exclus ca ruşii care fug de mobilizare să primească vize de Germania.

Pe marginea acestui tablou, prof. univ. de studii de securitate, Silviu Nate, a făcut următoarele observaţii: „Cetăţenii ruşi care sunt conştienţi şi nu sunt spălaţi pe creier de propaganda rusă realizează faptul că nu pot să devină carne de tun pentru un obiectiv politic delirant pe care Putin doreşte să-l susţină cu orice preţ. Şi cred că s-a creat această conştiinţă socială în Federaţia Rusă.

Prin acest război, Rusia a încercat să-şi apropie ţările din lumea a III-a şi, practic, să obţină un soi de primat, adică un ascendent în relaţiile internaţionale prin dependenţa aceasta alimentară. Trebuie să avem în vedere că şi Federaţia Rusă este mare exportator de cereale, nu doar Ucraina. Acest efort al lui Vladimir Putin îl plasează într-un grup al unor state care nu mai au suport popular. Practic, observăm o izolare a Federaţiei Ruse. Chiar şi cele mai apropiate state de Rusia au făcut un pas în lateral şi acest lucru a fost extrem de vizibil săptămâna trecută în cadrul Summitului Organizaţiei pentru Cooperare de la Shanghai care a avut loc în Uzbekistan.”

Vezi și:

Politolog român din Cernăuți: ‘Orice bărbat din Rusia poate fi mobilizat. Rezerviști sunt în jur de 25-28 de milioane de persoane. De aceea, Putin nu mai are nevoie de o mobilizare generală’

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Politologul Theodor Paleologu, despre dosarul lui Traian Basescu: ‘Colaborarea cu Securitatea, în sine, nu înseamnă nimic. Trebuie făcut distincție între turnătoria propriu-zisă, informații factuale și notele anonime’

Publicat

in

De

Theodor Paleologu, eseist, istoric, diplomat, om politic și președintele Fundației Paleologu, a declarat, referindu-se la verdictul de colaborare cu fosta Securitate, în cazul lui Traian Băsescu, că acest lucru nu înseamnă nimic şi că ”până nu citeşti nişte note, nu te poţi pronunţa”.

Paleologu a fost întrebat în cadrul unei emisiuni TV despre colaborarea fostului şef al statului, Traian Băsescu, cu fosta Securitate, el afirmând că nu se poate pronunţa până nu vede ”hârtiile”.

Colaborarea cu Securitatea, în sine, nu înseamnă nimic. Până nu vezi hârtiile în sine, nu te poţi pronunţa. Eu ştiu bine despre ce vorbesc că doar am citit nu ştiu câte volume de note despre tatăl meu şi am văzut notele, puţine la număr, pe care le-a scris tatăl meu. Şi ştiu despre ce vorbesc. Până nu citeşti nişte note, nu pe poţi pronunţa”, a declarat Theodor Paleologu.

Politologul s-a referit şi la colaborarea tatălui său cu fosta Securitate. 

Nu toată lumea este Alexandru Paleologu. E unu la 22 de milioane, însă a scris, de pildă, trei note despre Steinhardt care erau prezentări favorabile. Spunea despre Steinhardt  că este un om competent, că e o mare prostie să îl laşi într-o funcţie mică, lucra la o întreprindere, ca şi contabil. Am mai văzut câteva note scrise de tata, după ce fusese în străinătate, dar nu spuneau ceva concret. În schimb am văzut şi note, puţine la număr, care dădeau informaţii concrete. Au fost în dosarul lui tata două note, căutaţi-l pe Paleologu acolo că se ascunde acolo. Trebuie făcut distincţie între turnătoria propriu-zisă, informaţii factuale care au impact şi notele mai mult sau mai puţin anonime. La fel e şi în cazul Monei Muscă”, a declarat Theodor Paleologu, conform news.ro.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit recent că fostul preşedinte Traian Băsescu a colaboratcu Securitatea, decizia instanţei fiind definitivă.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend