Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Ministrul propus pentru portofoliul Mediului, Mihai Goţiu: ‘În PNRR nu există interdicţia ca din 2023 să nu se mai folosească lemnul de foc’

Publicat

in

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă nu conţine nicio referire privind interdicţia din 2023 a folosirii lemnului de foc pentru încălzirea locuinţelor, ci prevede măsuri legate de tranziţia de la încălzirea cu lemn către alte tipuri de energie, a afirmat, marţi, ministrul propus pentru portofoliul Mediului, Mihai Goţiu, în timpul audierilor din comisiile de specialitate, reunite, ale Parlamentului.

“Legat de PNRR, găsiţi pe site-ul ministerului acest plan. Nu există, eu l-am citit şi nu am găsit nimic despre interzicerea încălzirii cu lemn din 2023. Sunt măsuri legate de tranziţia de la încălzirea cu lemn către alte tipuri de energie. Una e folosită ca şi soluţie punte, cea legată de gaz, dar sunt măsuri pe care trebuie să ni le asumăm mai mult decât prin PNRR, de eficientizare a gospodăriilor rurale, pentru că vorbim de eficientizarea consumului în zonele urbane şi uităm că avem un mare paradox: 3,5 milioane de gospodării care se încălzesc cu lemn, deşi populaţia din această zonă a scăzut, în schimb a crescut consumul de lemn. Şi acest lucru are o cauză legitimă – pentru că a crescut şi calitatea vieţii, nu se mai face focul într-o sobă, există încălzire şi trebuie să trecem la un program de eficientizare a încălzirii locuinţelor în zonele rurale, dar, încă odată spun, nu există această interdicţie ca din 2023 să nu se mai folosească lemnul de foc”, a spus Goţiu, întrebat dacă este adevărat că în PNRR a fost prevăzut să se renunţe la încălzirea cu lemne de foc din 2023, “având în vedere că PNRR nu este public”, relatează Agerpres.ro.

Întrebarea a venit în contextul în care în presă au apărut o serie de articole referitoare la faptul că, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, România s-a angajat faţă de Uniunea Europeană să renunţe la încălzirea cu lemne până în 2023.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame

NATIONAL

Prețurile petrolului cresc iar necontrolat. Scumpiri cu 5% față de ziua precedentă

Publicat

in

De

Preţurile petrolului au crescut marţi, continuând avansul de aproape 5% din ziua precedentă, ca urmare a relaxării îngrijorărilor legate de impactul variantei de coronavirus Omicron asupra cererii globale de combustibil, în timp ce discuţiile cu Iranul referitoare la relansarea acordului au stagnat, întârziind revenirea pe piaţă a ţiţeiului iranian, transmite Reuters.

Contractele futures pentru ţiţeiul Brent au crescut cu 1,49 dolari, sau cu 2%, la 74,57 dolari pe baril, după ce au înregistrat luni un câştig de 4,6%.

Ţiţeiul american West Texas Intermediate (WTI) a crescut cu 1,71 dolari, sau 2,5%, la 71,20 dolari pe baril, în urma unui avans de 4,9% în sesiunea precedentă.

Preţurile petrolului au fost lovite săptămâna trecută de îngrijorarea că vaccinurile ar putea fi mai puţin eficiente împotriva variantei Omicron, stârnind temeri că guvernele ar putea impune noi restricţii pentru a reduce răspândirea acesteia, măsuri care ar fi afectat creşterea globală şi cererea de petrol.

Cu toate acestea, un oficial din Africa de Sud a declarat în weekend că noile cazuri de omicron au prezentat doar simptome uşoare.

Cel mai reputat specialist în boli infecţioase din SUA, Anthony Fauci, a declarat pentru CNN că ”nu pare să existe un grad mare de severitate” al variantei omicron, până acum.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult

NATIONAL

Franța: Candidata republicanilor a urcat la 20% intenții de vot și l-ar învinge pe Macron în turul al doilea al prezidențialelor – sondaj

Publicat

in

De

Candidata partidului conservator Les Républicains din Franța, Valérie Pécresse, a urcat la 20% din intențiile de vot pentru primul tur al alegerilor prezidențiale franceze din aprilie și este cotată ca învingătoare în fața lui Emmanuel Macron în turul al doilea, potrivit unui sondaj al institutului Elabe publicat marți, transmite AFP.

În acest sondaj, președinta regiunii Ile-de-France, desemnată sâmbătă drept candidata republicanilor, profită din plin de efectul alegerilor interne de partid, câștigând 11 puncte față de sondajul Elabe precedent, realizat pe 23 și 24 noiembrie.

Emmanuel Macron este creditat cu 23% din intențiile de vot, în scădere cu două puncte.

În cazul unui al doilea tur de scrutin între cei doi candidați, președintele demisionar ar fi învins, cu 48% față de 52% pentru Pécresse.

În primul tur, cei doi candidați se află cu mult în fața candidatei RN (extremă dreapta) Marine Le Pen – 15% (-5) și a lui Eric Zemmour (extremă dreapta) -14% (+1).

Principalii candidați de stânga sunt în scădere cu un punct și toți sub 10%: Jean-Luc Mélenchon este cotat cu 8%, ecologistul Yannick Jadot cu 7%, iar socialista Anne Hidalgocu 3%.

“Există o dorință pentru o alternativă, concretă, cu soluții pentru țară, noi suntem cei care le întruchipăm astăzi. Este doar începutul”, a reacționat Pécresse.

Potrivit sondajului, 57% (+1) dintre alegători spun că sunt “destul de siguri că vor vota” la alegerile prezidențiale din 2022, dar “44% dintre alegătorii care intenționează să voteze nu sunt siguri de alegerea lor și s-ar putea răzgândi”.

Sondaj realizat pe internet în zilele de 6 și 7 decembrie 2021, pe un eșantion de 1.474 de persoane reprezentative pentru locuitorii din Franța metropolitană cu vârsta de 18 ani și peste, dintre care 1.354 de alegători înscriși pe listele electorale, conform metodei cotelor. Marja de eroare între 1,2 și 3,1 puncte procentuale.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend