Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Ministrul Muncii din Republica Moldova face economie la blanchete pentru a plăti pensiile contribuabililor

Publicat

in

Republica Moldova este pe un trend pozitiv, iar dezvoltarea economică va oferi venituri suplimentare bugetului de stat, fapt ce va permite finanțarea suplimentului de solidaritate prevăzut de Guvern. Sunt explicațiile ministrului muncii și protecției sociale, Marcel Spatari la întrebarea de unde va lua statul bani pentru majorarea pensiilor. Potrivit oficialului, suplimentul de solidaritate, care vine să ridice pensia minimă până la valoarea de 2.000 de lei este o măsură provizorie, transmite IPN.

Ministrul muncii și protecției sociale respinge acuzațiile reprezentanților opoziției, potrivit cărora Guvernul s-ar împrumuta de la partenerii de dezvoltare pentru a asigura majorarea pensiei minime. Oficialul spune că majorarea pensiei minime până la 2.000 de lei are loc din sursele bugetului de stat, inclusiv, din economiile pe care Executivul a reușit să le facă.

„La Agenția Servicii Publice a fost oprită o achiziție de blanchete pentru pașapoarte de 500 de milioane de lei. Pentru acest an, putem spune că banii i-am economisit de acolo. Veniturile la bugetele de asigurări sociale s-au majorat cu 1,2 miliarde de lei față de ceea ce era prevăzut, pentru că activitatea economică s-a reluat mai dinamic după criza pandemică. Noi suntem pe un trend pozitiv. Republica Moldova nu se împrumută strict pentru pensii, pensiile sunt finanțate din bugetul de stat”, a spus Marcel Spatari în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune.

Potrivit ministrului, suplimentul de solidaritate este o măsură temporară aplicată vârstnicilor cu venituri mici și reprezintă diferența pe care o suportă statul de la valoarea pensiei pe care o merită fiecare în funcție de cotizația la stat până la valoarea pensiei minime.

„Această intervenție a statului sub forma suplimentului de solidaritate este pe termen scurt, ea ar trebui să fie absorbită, cu timpul, prin creșterea economică. Suplimentul de solidaritate care va aduce valoarea pensiei până la nivelul pensiei minime va fi oferit după ce va fi calculată pensia care este meritată. Dacă cineva are pensia calculată sub pensia minimă, va primi acest supliment care să-l aducă până la pensia minimă. Asta înseamnă că persoanele care sunt acum aproape de pensia minimă în câțiva ani vor ieși din acest mecanism și vor continua să aibă pensia indexată după regula generală”, a mai spus Spatari.

De la 1 octombrie 2021, 183 mii de pensionari cu stagiu complet de cotizare, care primeau sub 2.000 de lei, vor primi o pensie minimă de 2.000 de lei lunar. În medie cu 366 de lei va crește pensia pentru persoanele cu stagiul complet de cotizare și care au avut până în prezent o pensie mai mică de 2.000 de lei. De asemenea, 125 mii de persoane cu un stagiu incomplet de cotizare vor beneficia de o creștere a pensiei în medie cu 398 de lei.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements

NATIONAL

Ilfovul, județul problemă al României: Are cea mai ridicată rată de incidență, iar Otopeniul este primul pe orașe în țară

Publicat

in

De

Cea mai mare rată de incidenţă a COVID-19 cumulată la 14 zile în Ilfov rămâne în Tunari, unde valoarea sa se ridică duminică tot la 24,43 la mia de locuitori, iar în alte trei localităţi – Otopeni, Chiajna şi Domneşti, aceasta depăşeşte 20 la mia de locuitori, potrivit site-ului Prefecturii.

Duminică, incidenţa cumulată a cazurilor de COVID-19 în localităţile din Ilfov este următoarea:

* Afumaţi – 15,28

* Baloteşti – 15,90

* Berceni – 15,36

* Brăneşti – 17,67

* Bragadiru – 19,16

* Buftea – 13,83

* Cernica – 14,61

* Chiajna – 22,54

* Chitila – 15,09

* Ciolpani – 9,56

* Ciorogârla – 16,16

* Clinceni 18,03

* Copăceni – 10,43

* Corbeanca – 16,80

* Cornetu – 16,05

* Dascălu – 8,86

* Dărăşti Ilfov – 16,98

* 1 Decembrie – 19,06

* Dobroeşti – 19,43

* Domneşti – 20,22

* Dragomireşti-Vale – 16,71

* Găneasa – 12,03

* Glina – 13,51

* Grădiştea – 10,25

* Gruiu – 13,49

* Jilava – 13,79

* Moara Vlăsiei – 13,43

* Măgurele – 18,96

* Mogoşoaia – 14,95

* Nuci 7,01

* Otopeni – 22,08

* Pantelimon – 14,64

* Petrăchioaia – 13,11

* Popeşti-Leordeni – 19,47

* Periş – 15,84

* Snagov – 14,02

* Ştefăneştii de Jos – 15,55

* Tunari – 24,43

* Vidra – 10,41

* Voluntari – 16,81.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult

NATIONAL

Ludovic Orban, ieșire explozivă: ‘Iohannis nu dă două cepe degerate pe generalul Ciucă. A distrus PNL, a distrus coaliția’

Publicat

in

De

Ludovic Orban, fostul președinte al PNL, a declarat, duminică, la Realitatea PLUS, că este împotriva oricăror înțelegeri cu PSD pentru formarea unui guvern. Orban consideră că un cabinet Ciucă susținut de social-democrați nu poate face reforme reale și ar fi doar „un prizonier al PSD”.

„Sunt categoric împotriva oricăror înțelegeri cu PSD. De altfel, PNL, înainte de congres, a decis să interzică orice formă de colaborare cu PSD, la propunerea mea. Din păcate, a ordonat Iohannis, iar Biroul executiv, care practic nu este altceva decât un executant al comenzilor lui Klaus Iohannis, a aruncat în aer coaliția pe care am negociat-o cu mare dificultate și a adus învestirea guvernului la cheremul PSD.

Orice guvern care este învestit cu votul PSD nu poate face reforme reale, nu este altceva decât un prizonier al PSD. Să aduci România la cheremul PSD mi se pare catastrofal și eu nu voi fi părtaș la așa ceva”, a spus Ludovic Orban, duminică, în exclusivitate la Realitatea PLUS.

Întrebat ce ar însemna pentru PNL să guverneze cu PSD, fostul președinte al PNL a spus: „O trădare atât față de alegătorii și simpatizanții PNL, pentru că noi ne-am prezentat ca fiind principala forță care se opune PSD, dar ar însemna și o trdare a alegătorilor PSD făcută de conducerea PSD, pentru că nicun alegător nu a votat PSD ca să facă alianță cu Iohannis. Din păcate, Klaus Iohannis acționează ca un factor distructiv. Klaus Iohannis a distrus PNL, a distrus coaliția, a lăsat România fără guvern cu puteri depline din ambiția de a pune un președinte împotriva dorinței liberalilor, din dorința de a controla Justiția, dintr-un interes personal pe care eu nu pot să-l pricep.”

Referitor la întrebarea dacă este Nicolae Ciucă indicat să devină premier, Orban a răspuns: „Categoric nu. Am și explicat acest lucru. Din punctul meu de vedere, funcția de premier este una care presupune foarte multe lucruri, mai ales în contextul în care în România este nevoie de o coaliție. O coaliție presupune dialog, flexiblitate, capacitatea de a lua decizii. Nu este o desemnare normală. Părerea mea este că Iohannis pur și simplu nu dă nici două cepe degerate pe generalul Ciucă, îl desemnează în condiții în care nu există soluții reale pentru a forma un guvern stabil, cu o majoritate parlamentară angajată în realizarea unor reforme extrem de importante. Este o soluție care mai degrabă este improvizată, care servește președintelui pentru încercarea de a-și repara imaginea profund deteriorată de gafele monumentale pe care le-a făcut. Îl pune într-o situație penibilă. Este un demers sortit eșecului. Este rău și dacă te votează PSD și dacă nu te votează, pentru că nu ai șansa unui guvern învestit fără PSD. Iar PSD nu va vota învestirea unui guvern minoritar decât dacă-l umilește și pe care îl va da jos atunci când interesele o cer. Soluția cu care a venit Iohannis cu guvern minoritar este de fapt o soluție care prelungește criza politică, care nu oferă un răspuns pe termen lung și o abandonare inexplicabilă a tuturor angajamentelor luate în campania electorală, când ne aducem aminte că dl Iohannis ataca PSD de dimineața până seara și îi îndemna pe români să voteze împotriva PSD”.

Ludovic Orban consideră că mai sunt șanse să se refacă o coaliție cu USR. „Șanse de refacere a coaliției există atât timp cât pe de o parte cei care au făcut tot ce e posibil să alunge USR de la guvernare să nu mai respingă dialogul cu USR. Florin Cîțu a făcut tot ce e posibil pentru a rupe orice punte de comunicare cu USR, prin epurarea politică a unor membri USR, au fost dați afară din toate demnitățile publice. Au fost decizii care au dus la ruperea aproape oricăror punți de comunicare”, a mai spus Ludovic Orban, la Realitatea PLUS.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend