Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Ministrul Muncii a plecat în Germania pentru a vedea la faţa locului care sunt problemele cu care se confruntă lucrătorii români

Publicat

in

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a plecat în Germania pentru a vedea la faţa locului care sunt problemele cu care se confruntă lucrătorii români, potrivit Agerpres.

„O altă provocare a stării de urgenţă, căreia ne-am străduit să îi răspundem corect şi fără patimă, a venit din partea sezonierilor români care au plecat să muncească în străinătate în ultima perioadă. Respect dreptul oricărui român să muncească oriunde alege să facă acest lucru şi îi rog pe toţi cei care (re)încep munca să facă acest lucru cu forme legale, să citească contractele cu atenţie, să solicite răspunsuri clare înainte de semnarea contractului. Dacă se întâmplă totuşi să întâmpine probleme, indiferent unde muncesc, în România sau în străinătate, trebuie să semnaleze orice potenţial abuz. Am nevoie să vorbesc cu românii noştri serioşi care muncesc în Germania. Aşa că am plecat spre ei”, scrie sâmbătă ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale pe pagina sa de Facebook.

La rândul său, secretarul de stat din Ministerul Muncii, Tudor Polak, a arătat că aproximativ 26.000 – 27.000 de români au plecat în ultima perioadă cu curse charter în Germania pentru a lucra în agricultură însă nu au fost primite sesizări cu privire la eventuale abuzuri.

Citește și: Video scandalos! Cum a fost provocat ÎPS Teodosie în timpul slujbei

„Doamna ministru (Violeta Alexandru, ministrul Muncii, n.r.) şi-a dorit să meargă în Germania pentru a vedea dacă suspiciunile care au apărut în presă în ultima perioadă se confirmă. Din informaţiile pe care le avem sunt undeva în jur de 26.000 – 27.000 de cetăţeni români care au plecat cu curse charter în ultima perioadă în Germania pentru a lucra în agricultură. Din informaţiile pe care noi le avem şi din întâlnirile pe care le-am avut cu ataşaţii de muncă care sunt pe fiecare ambasadă în parte, noi nu am primit sesizări asupra abuzurilor la care sunt supuşi cetăţenii sau lucrătorii români”, a afirmat sâmbătă Tudor Polak la Digi24.

Acesta a arătat, în context, că pe adresa Ambasadei României din Germania erau undeva în jur de 4, 5, 6 sesizări, o cifră foarte mică comparativ cu cei 26.000 – 27.000 de lucrători plecaţi acolo.

Citește și: Violențe în trafic! Poliția a intervenit imediat! Doi tineri au fost reținuți

„Doamna ministru a fost într-o permanentă legătură cu ambasadorul României în Germania şi a avut discuţii şi cu ministrul Muncii din Germania. Noi am înaintat o propunere de memorandum prin intermediul căruia ar exista o mai bună cooperare interinstituţională între cele două ţări, şi vorbim aici în principal de o mai bună colaborare între Inspecţia Muncii din România şi instituţia similară din Germania. În momentul în care va fi semnat memorandumul va permite să existe chiar şi controale comune ale unor inspectori ai Inspecţiei Muncii din România care să se deplaseze în Germania şi să vadă la faţa locului problemele. Vizita doamnei ministru vine exact pentru a vedea la faţa locului care sunt problemele de care se lovesc cetăţenii români care lucrează în acest moment în Germania. Problema în cazul de faţă nu este despre cetăţeni români care pleacă şi muncesc la negru. Aceşti cetăţeni, pentru a putea să lucreze în Germania sau în orice altă ţară din UE, şi pentru a li se permite accesul în acea ţară, au semnate contracte de muncă. Vizita doamnei ministru în acest context vine special pentru a sesiza dacă aceste contracte sunt respectate”, a explicat oficialul din MMPS.

Comenteaza cu profilul de FB

NATIONAL

VIDEO Virgil Popescu: ‘Cred că ar trebui să limităm importurile din state non-UE, să scurtăm lanţurile de aprovizionare’

Publicat

in

De

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a declarat, luni seară, că România ar trebui să limiteze importurile din state non-UE şi să scurteze, astfel, lanţurile de aprovizionare, reamintind că la începutul pandemiei ţara noastră s-a putut aproviziona cu greu cu materiale sanitare.

Virgil Popescu a fost întrebat, luni seară, la B1 Tv care ar fi sectoarele pe care România ar trebui să le consolideze în perioada următoare şi a afirmat: ”Cred că ar trebui să limităm importurile din – şi nu vorbim neapărat numai de stat – ar trebui să limităm importurile din state non-UE şi mă refer aici şi la China, şi la Asia şi la multe state care nu aparţin Uniunii Europene, să scurtăm lanţurile de aprovizionare. Am observat şi am luat o lecţie din această criză, cât de greu ne-a fost ca la începutul acestei pandemii să ne putem aproviziona cu materiale sanitare şi ăsta e un lucru de basic, un stat trebuie să poată să îşi asigure în interiorul lui sau pe o rază în interiorul Uniunii Europene basicul şi vorbim de sănătate, de alimentarea populaţiei”, potrivit news.ro.

Citește și: Rareș Bogdan a izbucnit: Gata cu capul plecat, România trebuie să stea în primul rând în Europa

El a menţionat că în prezent în România sunt 26 de companii care fabrică măşti şi peste 50 care produc biocide.

Întrebat cum se poate asigura statul că aceste companii nu vor vinde cui dă mai mult într-o perioadă de criză, ministrul Economiei a răspuns: “E destul de greu să te apuci să vânzi în afara spaţiului european, orice stat european are…La un moment Comisia Europeană a pus barieră exportului în state terţe de material sanitare şi nu mai aveam voie să vindem în afara spaţiului european”.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Ministerul vietnamez al Sănătății a raportat luni 14 noi cazuri de infecție cu coronavirus

Publicat

in

De

Ministerul vietnamez al Sănătății a raportat luni 14 noi cazuri de infecție cu coronavirus, toate confirmate la cetățeni vietnamezi reveniți din străinătate și care au fost plasați în carantină, potrivit rador.ro.

Citește și: EXCLUSIV VIDEO Cutremur major în Poliție! Scandal fără precedent: Mașini care circulă fără ITP valabil

Vietnamul, țară din sud-estul Asiei, nu a mai înregistrat cazuri de transmitere locală a coronavirusului în ultimele 81 de zile, grație programelor instituite pentru izolarea virusului.

Autoritățile vietnameze nu au mai raportat decese asociate COVID-19 și au înregistrat, în total, doar 369 de cazuri de la momentul izbucnirii pandemiei, 90 la sută dintre pacienți fiind vindecați.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend